Λαβρόφ: Nέος κύκλος εντάσεων Μόσχας- Φαναρίου εγκαινιάζει ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών κ.Σεργκέϊ Λαβρόφ ο οποίος υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τον Οκουμενικό Πατριάρχη για να διαλύσουν την ενότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Την ίδια στιγμή στη Ρωσία συζητείται τα όσα είπε ο Ιερώνυμος κατά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορτοδοξίας κ.Γαβρίλοφ
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στο Novoe Znanie τόνισε πως η Ουάσινγκτον προσπαθεί να χωρίσει την ενότητα των Ορθοδόξων λαών και Εκκλησιών, και «βρίσκεται σε εξέλιξη μια επίθεση εναντίον της Ορθοδοξίας, όχι μόνο εναντίον της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, αλλά και ενάντια στην Ορθοδοξία γενικότερα».
Μάλιστα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης αξιοποιείται προς το σκοπό αυτό: “Είναι πλέον σαφές ότι είναι ένα όργανο στα χέρια εκείνων που θέλουν να υπονομεύσουν τη θέση της Ορθοδοξίας”σημείωσε και συμπλήρωσε ότι στη Ρωσία το κράτος δεν παρεμβαίνει στις υποθέσεις της Εκκλησίας. Ταυτόχρονα, διαβεβαίωσε ότι το κράτος “δεν θα επιτρέψει σε άλλες χώρες να παρέμβουν στις υποθέσεις της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας” και επίσης “θα προστατεύσει τους Ορθόδοξους συμπατριώτες από άλλα κράτη”.
Εκτός των δηλώσεων Λαβρόφ τα ρωσικά ΜΜΕ ασχολούνται με τη συνάντηση του προέδρου της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας , Σεργκέι Γαβρίλοφ, μετά από τον κ.Ιερώνυμο.Οπώς δήλωσε ο Γαβρίλοφ ο κ.Ιερώνυμος του είπε ότι λυπάται για τη διάσπαση στην Ορθοδοξία και ελπίζει να αποκατασταθεί η κοινωνία με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία. Σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν μια πολύ μεγάλη συνάντηση. Οπώς δήλωσε ενημέρωσε τον Έλληνα Αρχιεπίσκοπο για το τι συμβαίνει με τους “αδελφούς πιστούς στην Ουκρανία”, για την καταστροφικότητα του διχασμού και τον αρνητικό του αντίκτυπο στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. “Και το καθήκον μας είναι να το αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο, να αποκαταστήσουμε τις σχέσεις και να τις ενισχύσουμε με βάση τις Ορθόδοξες αξίες. Ελπίζω ότι αυτό θα επηρεάσει τη διάθεση στο εκκλησιαστικό περιβάλλον”, δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΣΟ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Αρχιεπίσκοπος συμφώνησε με αυτή τη γνώμη. «Έκανε μια απροσδόκητη δήλωση. Είπε ότι, πράγματι, κάνουμε λάθη σε ιερά ζητήματα, και αυτό οδηγεί σε σοβαρές συνέπειες, ταλαιπωρία για τους ανθρώπους. Ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι σκέφτηκε πολλά για αυτό. Ήταν πολύ ευγενικός. Είπε ότι ελπίζει ότι με τη βοήθεια του Θεού, μέσω κοινών προσπαθειών, μέσω μετάνοιας, θα αποκαταστήσουμε την κοινωνία μας.
Σε ο,τι αφορά τη διακοπή κοινωνίας που αποφάσισε η Μόσχα με την Αθήνα μετά την αναγνώριση από τη Σύνοδο του Αυτοκεφάλου της Ουκρανίας η ρωσική Εκκλησία επισήμανε πως για να αποκατασταθούν οι σχέσεις με την Ελλάδα θα πρέπει αυτή να πάψει να μνημονεύει τον Επιφάνιο.
«Δυστυχώς, χωρίς να σταματήσουν την μνημόνευση του Επιφάνιου αυτό είναι αδύνατο, απλώς αδύνατο λόγω των κανόνων της εκκλησίας – πρόκειται για εκκλησιαστική παραβίαση. Ελπίζουμε ακόμη ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα επανεξετάσει την απόφασή του, ειδικά επειδή δεν υποστηρίζεται από ολόκληρη την ιεραρχία της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Τότε θα είναι πραγματικά δυνατό να μιλήσουμε γι ‘αυτό», είπε ο πρωθιερέας Γιακιμτσούκ.
Από την πλευρά του ο Πατριάρχης Μόσχας κ.Κύριλλος μιλώντας για τα 75 χρόνια ίδρυσης του Τμήματος Εξωτερικών Υποθέσεων της Ρωσικής Εκκλησίας τόνισε:
“Η παρέμβαση των πολιτικών στις εκκλησιαστικές υποθέσεις, που έχουμε δει στην Ουκρανία, μια απόπειρα να καταστρέψει την ενότητα της Ρωσικής Εκκλησίας υπέρ των γεωπολιτικών προθέσεων και των στιγμιαίων οφελών, είναι έγκλημα εναντίον του λαού και των μελλοντικών γενεών.Η ενότητα της εκκλησίας είναι “ένα ιστορικό γεγονός, το πιο σημαντικό και αναπόσπαστο στοιχείο της πνευματικής και πολιτιστικής κοινότητας των αδελφών μας λαών, δηλαδή Ρώσων, Ουκρανών, Λευκορωσών, Μολδαβών, Λετονών, Εσθονών και πολλών άλλων».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ.Ιλαρίων ο οποίος αναφερόμενος στη συνάντηση του υπουργού Εκωτερικών των ΗΠΑ με τον Επιφάνιο είπε:
« Το γεγονός, ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ συναντήθηκε με τον ηγέτη του σχίσματος, αλλά δεν είχε συναντήσεις ούτε με τον επικεφαλής της κανονικής Εκκλησίας, ούτε με τους μουσουλμανικούς ή ιουδαϊκούς θρησκευτικούς ηγέτες, για άλλη μια φορά αποδεικνύει ότι η «ΟΕΟ» είναι ένα πολιτικό σχέδιο των ΗΠΑ από την αρχή μέχρι το τέλος.Η ΟΕΟ δημιουργήθηκε από τους Αμερικανούς «ώστε για άλλη μια φορά να εφαρμόσουν την αρχή “διαίρει και βασίλευε”, την οποία έχουν ως γνώμονα.
Έτσι, η διαίρεση, η οποία είχε ήδη συμβεί σε πολιτικό επίπεδο, συνέβη και στο εκκλησιαστικό επίπεδο, ενώ ο άνθρωπος, ο οποίος υλοποίησε αυτό το αμερικανικό σχέδιο ήταν ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος. Η εξάρτησή του από την Αμερική είναι προφανέστατη».
ikivotos.gr