ΚΥΠΡΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ: Κατέθεσε για το θέμα των πολιτογραφήσεων στην Ερευνητική, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου
Τη δική του κατάθεση για το θέμα των πολιτογραφήσεων στην Ερευνητική Επιτροπή, έδωσε σήμερα το πρωί, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος.
Αφού έδωσε τη νενομισμένη διαβεβαίωση ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής των Κατ’ Εξαίρεση Πολιτογραφήσεων Αλλοδαπών Επενδυτών και Επιχειρηματιών, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, σε ερώτηση αν θυμάται την επιστολή που απέστειλε με ημερομηνία 1η Σεπτεμβρίου του 2015 προς τον τότε Υπουργό Εσωτερικών με την οποία παρακαλεί τον Υπουργό για τις δικές του ενέργειες όπως τα αιτήματα για πολιτογράφηση τριών ατόμων τεθούν προς έγκριση στη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου της 3ης Σεπτεμβρίου του 2015, απάντησε καταφατικά, λέγοντας ότι ο λόγος που το έκανε «ήταν επειδή ο developer που αγόρασε οικόπεδο από εμάς στην Αγία Νάπα δεν είχε τα χρήματα να τα προπληρώσει και να του τιτλοποιήσουμε το εν λόγω χωράφι».
«Έδωσε (ο developer) μια προκαταβολή και κάναμε ένα έγγραφο και υπέγραφα εγώ σαν εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής. Δεν υπέγραφε εκείνος, έτσι ήμουν υποχρεωμένος να υπογράφω τα έγγραφα και ήθελα όσο το δυνατό πιο γρήγορα να ξεμπερδέψω από αυτές τις καταστάσεις», σημείωσε και πρόσθεσε ότι ο ίδιος έστειλε την επιστολή για να επιταχυνθεί η διαδικασία, ώστε να μην έχει ο ίδιος πλέον δεσμεύσεις να τρέχει να υπογράφει .
Ερωτηθείς αν έχει στείλει άλλες παρόμοιες επιστολές, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι έχει στείλει πολλές επιστολές στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε Υπουργούς, σε Γενικούς Διευθυντές, κ.λπ.
Απαντώντας σε ερώτηση αν γνώριζε προσωπικά αυτούς τους τρεις ανθρώπους που αναφέρει στην επιστολή του, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είπε ότι δεν γνώριζε κανένα και πρόσθεσε ότι γνώρισε μόνο τον κ. Λόου, διότι του είχε πει ο developer ότι θα κάνει μια εισφορά στην Αρχιεπισκοπή και πως μάλλον θέλει να τον δει για του φέρει ο ίδιος την εισφορά.
Σημείωσε ότι είπε στον developer πως αν επιμένει ο κ. Λόου να του πει να έρθει μια ημέρα, να φάνε το μεσημέρι μαζί και τον έφερε.
«Τον γνώρισα στο τραπέζι και μάλιστα εγώ ούτε καν είδα την επιταγή. Τον ευχαρίστησα και του είπα ότι δεν χρειαζόταν η Αρχιεπισκοπή εισφορά και ότι θα δεχόταν κάποια εισφορά για τη Θεολογική Σχολή, στην οποία έχουν προσφέρει και άλλοι Κύπριοι εισφορά. Και εγώ πίστευα ότι θα έδινε γύρω στις €15.000. Έπειτα μου είπαν ότι η εισφορά του ήταν €300.000», συμπλήρωσε.
Σε άλλο σημείο των απαντήσεων του, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είπε ότι η Τράπεζα Κύπρου δεν δέχθηκε η επιταγή να κατατεθεί στη Θεολογική Σχολή, διότι είχε εκδοθεί στο όνομα της Αρχιεπισκοπής και έτσι κατατέθηκε στην Αρχιεπισκοπή και ταυτόχρονα η Αρχιεπισκοπή έβγαλε δική της επιταγή, του ίδιου ύψους και την κατέθεσε την ίδια μέρα στο λογαριασμό της Θεολογικής Σχολής.
Σε ερώτηση αν ήταν μια επιταγή που τους είχε δώσει ο κ. Λόου, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είπε ότι η επιταγή βγήκε από εταιρεία που ανήκε στον κ. Λόου και η οποία είναι εγγεγραμμένη στον Έφορο Εταιρειών μέχρι σήμερα.
Σημείωσε ότι η εν λόγω εταιρεία εξέδωσε δύο επιταγές και για τη δεύτερη επιταγή, πρέπει να τους είπε ο developer.
Όπως είπε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, δημιούργησε το ίδρυμα Αγία Αικατερίνη όπου διόρισε και δάσκαλο ψαλτικής, με την εντολή να βγάλει ψάλτες σε όλη την Επαρχία, και είχε ζητήσει από τον developer να κάνει εισφορά.
Για τη δεύτερη επιταγή, συνέχισε, το έμαθε από τις δημοσιεύσεις .
Αναφορικά με την επιστολή του της 1ης Σεπτεμβρίου του 2015, στην οποία παρακαλεί τον τότε Υπουργό Εσωτερικών όπως τα αιτήματα για πολιτογράφηση των τριών ατόμων να τεθούν προς έγκριση- αυτό το λεκτικό και όχι προς εξέταση -ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου την 3η Σεπτεμβρίου 2015, ήταν σύνηθες αυτό το λεκτικό που χρησιμοποιήθηκε, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είπε πως τις επιστολές τις ετοίμαζε η Γραμματεία και θα ρωτούσε πώς θα παρουσίαζαν στο Υπουργικό Συμβούλιο τις υποθέσεις αυτές.
«Δεν αποκλείω να ήρθαν σε επαφή με τον Γραμματέα του Υπουργού και το όλο λεκτικό να το πήραν από εκεί. Δεν ήταν δικό μου το λεκτικό», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς αν είχε προβεί σε οποιανδήποτε έλεγχο για το ποιόν αυτών των ανθρώπων πριν να γράψει την επιστολή του, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είπε ότι ήταν εντελώς αδύνατο για τον ίδιο να κάνει κάτι τέτοιο, διότι δεν είχε την εξουσία να ζητήσει από υπεύθυνα όργανα του κράτους ή της Ευρώπης για να τον ενημερώσουν υπευθύνως.
«Άλλοι ήταν υπεύθυνοι», σημείωσε .
Σε ερώτηση αν κάποιος από την Αρχιεπισκοπή ή κάποιος άλλος από τον περίγυρο του, του έδωσε πληροφορίες για αυτούς τους τρεις ανθρώπους, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είπε πως όχι, προσθέτοντας ότι πληροφορίες έδωσε μόνο ο developer.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι έμαθε από τις εφημερίδες για τον κ. Λόου.
Ερωτηθείς γενικά οι σχέσεις της Εκκλησίας με το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα ποιες ήταν και αν πέραν από αυτούς τους τρεις ανθρώπους υπήρχαν κι άλλοι που πολιτογραφήθηκαν κατόπιν δικής του εισήγησης, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είπε ότι παρακολουθούσε αυτό το θέμα από τη στιγμή που έγιναν τα κουρέματα και έβλεπε ότι η οικονομία δεν πήγαινε καλά.
«Εμείς χάσαμε τη μεγαλύτερη επένδυση που είχαμε, που ήταν οι τράπεζες, που είχαμε ένα εισόδημα γύρω στα 9 με 10 εκατομμύρια το χρόνο από τα μερίσματα που πιάναμε από τις τράπεζες και χάσαμε. Στην Τράπεζα Κύπρου μας άφησαν μόνο το 1% και χάσαμε και την Ελληνική», πρόσθεσε.
Υπέστησαν τότε, είπε, μια ζημιά 128 εκατομμυρίων ευρώ.
«Ευτυχώς είχαμε τα ξενοδοχεία και ζήσαμε από τα ξενοδοχεία. Γνώριζα ότι δεν πάμε καλά και μέχρι σήμερα παρακολουθώ και όλη αυτή η κακοδαιμονία που γίνεται και λέω, καλά δεν ντρέπονται, μεγάλες ευνομούμενες χώρες της Ευρώπης, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Αγγλία, δίδουν διαβατήρια και παίρνουν δισεκατομμύρια, η φτωχή η Κύπρος έμεινε τώρα και είναι μέγα αμάρτημα γιατί δίδει διαβατήρια και γίνεται τόσο θόρυβος; Και διασύρεται κάθε μέρα η Κυπριακή Δημοκρατία με αυτό το κακό. Όταν έγινε το κούρεμα είχαμε πρόβλημα. Μάλιστα όταν ρωτούσα τον Πρόεδρο ήταν σε πολύ αδιέξοδο τότε. Μάλιστα μερικοί μου είπαν, ξέρεις πήγαινε πάνω στο Προεδρικό και θα πάθει κανένα εγκεφαλικό ο Πρόεδρος», συμπλήρωσε.
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είπε ότι ασφαλώς και τον ενδιαφέρει η οικονομική κατάσταση της Κύπρου, όπως και το εθνικό ζήτημα, και πρόσθεσε ότι όποτε μεταβαίνει στο Προεδρικό ξεκινά η συζήτηση με το εθνικό θέμα.
Συγκεκριμένα, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είπε πως λέει στον Πρόεδρο: «Πρόεδρε, κατάλαβε δεν υπάρχει η λύσης του κυπριακού θέματος. Ο Τούρκος θέλει τα πάντα. Θα τα δώσεις; Κατάλαβε το δεν έχει λύση του Κυπριακού. Οποιανδήποτε λύση την άλλη μέρα θα καταρρεύσει. Άρα, δεν υπάρχει λύση και πρέπει να τους το πεις ξεκάθαρα. Να κοιτάξεις Πρόεδρε και την οικονομία, αλλά να σταματήσουμε να κλέφτουμε όλοι, βάζω και τον εαυτό μου μέσα. Πρέπει να κοιτάξουμε το οικονομικό θέμα της πατρίδας μας».
Ανέφερε, επίσης, ότι κατά τις συζητήσεις του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τού εξέφρασε την ανάγκη για αγορά, όπως είπε, μοντέρνων πολεμικών συστημάτων, καθώς πλέον ο στρατιώτης πολεμά όχι με τα όπλα, αλλά με το IQ του.
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου διευκρίνισε, παράλληλα, ότι αυτό που είπε σε συνέντευξη του σε σχέση με τη λύση δύο κρατών ήταν ότι κάποτε το είχε συζητήσει με τον Πρόεδρο, «όμως σήμερα δεν το θέλει ο Πρόεδρος και εγώ το μετάνιωσα γιατί το είπα».
Σε ερώτηση εάν γνώριζε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2015 είχε εκφράσει ανησυχίες και έκανε επικριτικά σχόλια για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είπε ότι δεν γνώριζε και σημείωσε ότι δεν νομίζω ότι δεν έλεγχαν οι Βρυξέλλες.
Όπως είπε, η επιταγή που πήρε ήταν της Τράπεζας Κύπρου, δεν πήρε χρήματα σε σακούλα, και ξέρει ότι ελέγχει η Κεντρική Τράπεζα και κατ΄ επέκταση οι Βρυξέλλες.
«Όταν είδα δημοσιεύματα είπα ότι για να τα δεχτούν και να βγουν αυτές οι επιταγές τότε ο κ. Λόου ήταν έγκυρος. Δεν είμαστε μέσα στην ψυχή του άλλου ή μέσα στο μυαλό του ή τι έχει υπόψιν ο άλλος. Πρέπει να είσαι μάντης», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς αν γνώριζε ή αν του είχε πει κάποιος ότι ο κ. Λόου είχε σοβαρά αδικήματα οικονομικής φύσεως, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είπε ότι δεν του είχαν πει οτιδήποτε και πρόσθεσε ότι μιλούσε μόνο με τον developer.
Σε ερώτηση αν μεσολάβησε για κάποιο άλλο πρόσωπο σε θέμα πολιτογραφήσεων, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είπε ότι τόσες πολλές επιστολές που έχει στείλει, δεν θυμάται και πρόσθεσε ότι μπορεί να έστειλε και 10, 15 και 20 επιστολές .
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ανέφερε, παράλληλα, πως σήμερα υπέγραψε πληρεξούσιο για το ενδιαφέρον Ρώσου επενδυτή για οικόπεδα της Εκκλησίας στη Λεμεσό, σημειώνοντας ότι έτσι λειτουργεί και ότι δεν πάει ο ίδιος να δει τα οικόπεδα.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είπε ότι αυτό που τον απασχόλησε αρκετά ήταν κάποιος Ούγγρος που ήθελε να κάνει μια μεγάλη επένδυση στην Πάφο και απευθύνθηκε πολλές φορές τόσο στον Υπουργό Εσωτερικών όσο και στον Πρόεδρο, αλλά στο τέλος δεν έγινε τίποτα και ο Ούγγρος έφυγε δυσαρεστημένος.
Σημείωσε ότι ο Ούγγρος τον πλησίασε όταν αποφάσισε να κάνει μεγάλη επένδυση και είχε ήδη πάρει την πολιτογράφηση.
Σε ερώτηση σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις και ανταλλαγές γης με το κράτος, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είπε ότι γίνονται για να εξυπηρετούνται οι ανάγκες της Εκκλησίας.
Σε ερώτηση του Προέδρου της Επιτροπής αν έχει να συμπληρώσει κάτι σε αυτά που έχει ήδη αναφέρει, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είπε ότι απόρησε γιατί η Επιτροπή ήθελε να του υποβάλει ερωτήσεις σε σχέση με το θέμα των πολιτογραφήσεων και πρόσθεσε ότι «εμείς επί καθημερινής βάσεως έρχονται και μας ζητούν και αγοράζουμε και πωλούμε και σε ιδιώτες και σε developer, γιατί μας ενδιαφέρει η πρόοδος αυτού του τόπου».
offsite.com.cy