Θεός: Η σημερινή κοινωνία, στην οποία ζούμε, χαρακτηρίζεται από την έλλειψη επικοινωνίας των ανθρώπων που την αποτελούν.
Η επικοινωνία έχει στόχο την συναναστροφή των ανθρώπων μεταξύ τους, την ανταλλαγή απόψεων, την επίτευξη κοινών στόχων, την αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων.
Κύριο χαρακτηριστικό της επικοινωνίας είναι η εμπιστοσύνη, η έλλειψη τής οποίας καταργεί αυτόματα την επικοινωνία.
Χωρίς εμπιστοσύνη διακόπτεται κάθε επικοινωνία των συζύγων μεταξύ τους, των γονιών με τα παιδιά τους, των παιδιών μεταξύ τους, του δασκάλου με τον μαθητή, του υπαλλήλου με τον εργοδότη. Στην πνευματική ζωή η έλλειψη εμπιστοσύνης στον πνευματικό πατέρα διακόπτει την επικοινωνία μαζί του και κατ’ επέκταση επιφέρει την διακοπή της επικοινωνίας με τον Θεό, πράγμα που είναι και η αιτία όλων των προβλημάτων.
Ως πρόβλημα κακώς θεωρείται μόνο το συμβάν. Πρόβλημα είναι και η αδυναμία διαχείρισης τού συμβάντος, η αδυναμία αντιμετώπισής του, ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη υπομονής, ώστε να μπορεί να αντέξει κανείς μέσα στο χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει το συμβάν.
Η έλλειψη εμπιστοσύνης οδηγεί στην διακοπή της επικοινωνίας, καταλήγοντας στην απομόνωση, στην μοναξιά. Αυτή ήταν και η «τιμωρία» των πρωτοπλάστων, λόγω της παρακοής, η διακοπή της επικοινωνίας με τον Θεό, η οποία ήταν συνεχής μέσα στον παράδεισο.
Η προσευχή είναι το μέσον που αποκαθιστά την επικοινωνία μας με τον Θεό, μας γεμίζει θάρρος, υπομονή, εμπιστοσύνη στο θέλημά Του, διαλύοντας τα αμέτρητα αδιέξοδα που προκαλεί η συμπεριφορά μας και ο τρόπος σκέψης μας.
Η επικοινωνία μας με τον Θεό είναι το «πολύτιμο» που χάσαμε!
-Είναι η «ανάσα ζωής» που στερηθήκαμε!
-Είναι η έλλειψη του Πατέρα που νιώσαμε!
Υπάρχει πιο πολύτιμο στην ζωή μας από την αγκαλιά και την στοργή του Πατέρα; Μέσα στην αγκαλιά του, η ανάσα του ακούγεται σαν πνοή ζωής, που ανασταίνει και δίνει νόημα στην ζωή μας.
Η ανάσα του Πατέρα είναι και δική μας ανάσα πλέον, γιατί την μοιράζεται μαζί μας, ώστε, ανασαίνοντας καθαρά και ελεύθερα, να ξεκινήσουμε την προσπάθεια πάλι από την αρχή, με νέα πνοή, αλλάζοντας τον αρνητικό τρόπο σκέψης μας, που μόνο σε αδιέξοδα μέχρι σήμερα μας οδηγεί.
+Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος
Καθηγούμενος Ιεράς Μονής Εσφιγμένου