Ι.Μ. ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ: Το όνομα «Ορέστης» για την όμορφη πόλη της Νέας Ορεστιάδος ασφαλώς είναι ένα όνομα κομβικής σημασίας, που εκφράζει το παρελθόν και το παρόν και προσδιορίζει το μέλλον αυτής της ακριτικής πόλης, διότι παραπέμπει στον Ορέστη της αρχαιότητας, τον γιό του Αγαμέμνονα και της Κλυταιμνήστρας, τον ιδρυτή της αρχαίας Ορεστιάδος, στη συμβολή των τριών ποταμών Άρδα, Τούντζα και Εβρου, που αργότερα στα χρόνια των Ρωμαίων μετωνομάσθη σε Αδριανούπολη.
Το 1923 όταν οι πρόσφυγες της Αδριανούπολης και του Κάραγατς διωγμένοι από τις πατρογονικές τους εστίες ανεζήτησαν μία καινούργια πατρίδα, για να ξανακτίσουν το μέλλον τους, σε αυτό το εγχείρημα θυμήθηκαν τον πρώτο οικηστή της πρώτης τους πατρίδας και έδωσαν στη νέα πόλη που δημιούργησαν το όνομά του, ονομάζοντάς την «Νέα Ορεστιάδα». Σημειωτέον ότι το όνομα «Ορέστης», όχι βέβαια τυχαία, δόθηκε στο πρώτο αρσενικό παιδί που γεννήθηκε στη νέα αυτή πατρίδα.
Αυτή την αδιάσπαστη σχέση του παρελθόντος με το παρόν μαρτυρεί το γεγονός ότι προ ολίγων ετών, με μια εμπνευσμένη πρωτοβουλία του Ποιμενάρχου μας στον αύλειο χώρο του Επισκοπείου Ορεστιάδος διεμορφώθη μικρό αλλά κατανυκτικό Παρεκκλήσιο αφιερωμένο στον Μάρτυρα Άγιο Ορέστη, η μνήμη του οποίου τιμάται στις 13 Δεκεμβρίου μαζί τους συμμαρτυρήσαντες αγίους Ευστράτιο, Ευγένιο, Αυξέντιο και Μαρδάριο.
Φέτος, με την ευκαιρία της μνήμης του Αγίου Ορέστου και των Αγίων Προπατόρων, στις 13 του μηνός Δεκεμβρίου ε.ε., ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, τηρώντας όλα τα περιοριστικά μέτρα, λόγω της πανδημίας, ιερούργησε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Θεοδώρων Νέας Ορεστιάδος, όπου φυλάσσεται απότμημα των ιερών λειψάνων του Αγίου Ορέστου και στον πρόναο του οποίου υπάρχει προσκυνητάριο, προς τιμήν των αγίων Προπατόρων.
Τον Σεβασμιώτατο στη Θεία Λειτουργία πλαισίωσαν ο Αρχιερατικός Επίτροπος Ορεστιάδος, Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου Βαρθολομαίος Αστεριάδης, ο εφημέριος του Ναού Πρωτοπρεσβύτερος Παναγιώτης Σαββόπουλος και ο νεαρός Διάκονος Ορέστης, ο οποίος φέρει το όνομα του τιμωμένου αγίου.