Ελληνοτουρκικά: Πρόκειται για μία είδηση που για ανεξήγητους λόγους δεν έτυχε της δέουσας προβολής από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Για πρώτη φορά ανατέθηκε φέτος στη χώρα μας από το Ευρωπαϊκό Κολλέγιο Ασφάλειας και Άμυνας (ESDC), η διοργάνωση του 15ου Common Security and Defense Policy (CSDP) High Level Course (HLC) 2019 – 2020 Module 3.
Το Συνέδριο διεξήχθη από τις 2 ως τις 6 Νοεμβρίου 2020 στη Σχολή Ικάρων, στο Τατόι. Την ευθύνη είχε η Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, υπό τον Γενικό Διευθυντή Δρ. Κωνσταντίνο Μπαλωμένο.
Για να γίνει αντιληπτή η σπουδαιότητα του Συνεδρίου CSDP, η Ελλάδα φιλοξένησε εκπροσώπους από όλη την Ευρώπη, στην οποία επί 4 ημέρες έκανε γνωστές όχι απλά τις ελληνικές θέσεις αλλά και το μέγεθος της τουρκικής προκλητικότητας. Αναλύθηκε διεξοδικά πώς ο τουρκικός παροξυσμός των τελευταίων 10 μηνών αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο για την ασφάλεια ολόκληρης της Ευρώπης.
Κατά την δεύτερη ημέρα της παρουσίασης, στις 3 Νοεμβρίου οι ευρωπαίοι ενημερώθηκαν σε πραγματικό χρόνο για τα ελληνικά μαχητικά που απογειώνονταν προκειμένου να αναχαιτίσουν τουρκικά F-16 που προχώρησαν σε 3 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου. Αυτό πυροδότησε συζητήσεις για το μέγεθος της τουρκικής προκλητικότητας αλλά και το πώς η Τουρκία φλερτάρει με το θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο.
Όμως, αυτό που έχει σημασία είναι η πλήρης ετοιμότητα στις Πτέρυγες Μάχης, κατόπιν οδηγιών του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ.
Ο Γενικός Διευθυντής διέκοψε τη στιγμή που ομιλούσε ο Ισπανός εκπρόσωπος και ζήτησε να παρακολουθήσουν όλοι τα video walls της αίθουσας, όπου άρχισαν να προβάλλονται εικόνες σε ζωντανή σύνδεση με την Πτέρυγα Μάχης, απ’ όπου απογειώνονταν τα ελληνικά μαχητικά, το ένα μετά το άλλο για να αναχαιτίσουν τους Τούρκους εισβολείς
Ο κος Μπαλωμένος πήρε τον λόγο ενημέρωσε τους ευρωπαίους ομολόγους επισημαίνοντας ότι αυτή είναι καθημερινή πραγματικότητα στο Αιγαίο. Επεσήμανε ότι η Ελλάδα δεν τρέφει καμία έχθρα εναντίον της Τουρκίας, ωστόσο αυτή είναι μία κατάσταση επικίνδυνη, που παραβιάζει κάθε Διεθνή Συνθήκη, που παραβιάζει πρωτίστως τα σύνορα της Ευρώπης και βεβαίως ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Έκπληκτοι οι παρευρισκόμενοι, είχαν για πρώτη φορά να δουν σε απευθείας μετάδοση το χρονικό εκδήλωσης της τουρκικής προκλητικότητας σε όλο της το μέγεθος, ζητώντας να ενημερωθούν όχι μόνο για την εξέλιξη στο πεδίο αλλά και για το ιστορικό των προκλήσεων από τους Τούρκους.
Μάλιστα, οι ευρωπαίοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν σε πραγματικό χρόνο και την Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου, κατά την λήξη του Συνεδρίου για τις νέες τουρκικές παραβιάσεις, μεταξύ των οποίων και την υπερπτήση που έκανε ένα τουρκικό F-16 πάνω από την Σάμο, σε υψόμετρο 20.000 ποδιών.
Το σημαντικότερο, ίσως, από τα συμπεράσματα ήταν το επίμονο αίτημα των ευρωπαίων ομολόγων να επαναληφθεί στην Ελλάδα ανάλογο Συνέδριο, εκθειάζοντας την οργανωμένη δουλειά που έγινε από την Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Για την Ελλάδα ήταν μία πρώτης τάξης ευκαιρία να ενημερώνουμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας για το περιβάλλον ασφάλειας στο Αιγαίο και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και να προωθούμε τις Ελληνικές θέσεις. Κάτι που αντιλήφθηκε όλη η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Με επικεφαλής τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, έδωσαν το «παρών» και οι τρεις Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας.
Στο Συνεδρίου βρέθηκε, από την πρώτη ημέρα, παρακολουθώντας το προσεκτικά και καταθέτοντας τις δικές του απόψεις, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής.
Στις εργασίες της πρώτης ημέρας ομιλίες απηύθυναν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Γενικός Διευθυντής Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων κ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος, ο Διευθυντής Μαθήματος 15 HLC CSDP κ. Ρικάρντο Σκάλας (Ricardo Scalas), ο Υπεύθυνος Εκπαιδεύσεως ESDC κ. Λέο Λίντκβιστ (Leo Lindqvist), ο Προϊστάμενος του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων Υποστράτηγος Δημήτριος Μάλλιος και ο καθηγητής Δρ. Ιωάννης Παπαφλωράτος.
Σχολιάστηκε ωστόσο η απουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, από μία τόσο σημαντική πρωτοβουλία – πρώτης τάξης ευκαιρία να γίνουν γνωστές οι ελληνικές θέσεις σε όλη την Ευρώπη. Υπενθυμίζεται ότι οι ανακοινώσεις από τον Πρωθυπουργό για το lockdown έγιναν στις 5 Νοεμβρίου και τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων τέθηκαν σε εφαρμογή στις 7 Νοεμβρίου.
Σκοπός του Συνεδρίου ήταν η προώθηση και ανάπτυξη της κοινής αντίληψης επί θεμάτων Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ) μεταξύ πολιτικού και στρατιωτικού προσωπικού. Επιπλέον, επιδίωξη του CSDP HLC είναι να εφοδιάσει τους εκπαιδευόμενους με τις απαραίτητες γνώσεις, ώστε να έχουν τις ικανότητες να στελεχώσουν με επιτυχία ηγετικές θέσεις που σχετίζονται με θέματα Κοινής Πολιτικής Ασφαλείας και Άμυνας, διαχείρισης κρίσεων και ενίσχυσης των στρατιωτικών δυνατοτήτων στο ευρύτερο πλαίσιο της ΚΕΠΠΑ στην ΕΕ.
Ο Γενικός Διευθυντής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου, Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος, είχε διοργανώσει και το συνέδριο Διαχείρισης Διακρατικών Κρίσεων, τον περασμένο Ιούνιου, πάλι στην Σχολή Ικάρων στο Τατόι. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, οι ηγεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας (ΕΛ.ΑΣ, Λιμενικό κ.λπ.), της ΕΥΠ και τα υψηλόβαθμα πολιτικά και επιχειρησιακά στελέχη των Υπουργείων Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη, Ναυτιλίας, Εσωτερικών, Μεταναστευτικής Πολιτικής και του υπόλοιπου κρατικού μηχανισμού, συμμετείχαν σε τριήμερη συνάντηση εργασίας με θέμα τη Διαχείριση Διακρατικών Κρίσεων.
enikos.gr