ΕΙΔΗΣΕΙΣ -Σε νέα δεδομένα και οι εκκλησίες επί ευρωπαϊκού εδάφους μετά την υποταγή των ηγετών τους στις εντολές της νέας τάξης πραγμάτων . Ανά την ιστορία η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν έκλεισε ποτέ τους Ιερούς Ναούς της. Οι έχοντες την εξουσία θα περάσουν στην ιστορία με μαύρα γράμματα…
Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Αυστρία, Βρετανία και Πορτογαλία έχουν υιοθετήσει μέτρα που θυμίζουν τους αυστηρούς περιορισμούς που είχαν εφαρμόσει κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος, την άνοιξη. Τα νέα αυτά μέτρα επηρεάζουν ήδη τις εκκλησίες με τις Μητροπόλεις του Οικουμενικού Θρόνου να προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα.
Ήδη στο Βέλγιο, τη Βρετανία, τη Γαλλία αλλά και το ελβετικό καντόνι της Γενεύης ανακοινώθηκε ότι εκκλησίες κλείνουν.
Ειδικότερα στο Βέλγιο, απαγορεύονται οι Ιερές Ακολουθίες και οι θρησκευτικές τελετές εκτός από τα ακόλουθα: Τελετές που αναφέρονται στο άρθρο 15, § 3 και 4, ήτοι: θρησκευτικοί γάμοι, με την παρουσία μόνο των συζύγων, των μαρτύρων τους και του ιερέως, κηδείες, μόνο με παρουσία 15 ατόμων το πολύ, τα παιδιά ηλικίας μέχρι 12 ετών επιτρέπεται να παρασταθούν σε κηδείες, χωρίς δυνατότητα εμφανίσεως της σορού.
Οι Ιερές Ακολουθίες με σκοπό να μεταδοθούν από τα διαθέσιμα κανάλια και με παρουσία 10 ατόμων το πολύ, συμπεριλαμβανομένων των τεχνικών της αναμετάδοσης, με απόσταση μεταξύ των ατόμων 1,5μ., και εφ´ όσον ο τόπος λατρείας παραμένει κλειστός καθ´ όλη τη διάρκεια της αναμετάδοσης.
Οι ιερείς που επιθυμούν να κάνουν ζωντανή αναμετάδοση από την Ενορία τους, θα πρέπει να υποβάλουν γραπτό αίτημα στην Ιερά Μητρόπολη. Οι Ιεροί Ναοί παραμένουν ανοικτοί μόνο για ολιγόλεπτη ατομική προσευχή με απόλυτο σεβασμό και εφαρμογή μέτρων
Στη Βρετανία, η Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας ανακοίνωσε ότι την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου τελέστηκε Θεία Λειτουργία στο Αρχιεπισκοπικό Παρεκκλήσιο, προκειμένου, όσοι το επιθυμούσαν, να λάβουν μέρος στη Θεία Ευχαριστία και τη Θεία Μετάληψη προ του κλεισίματος των ιερών ναών. Το ίδιο προτείνεται εκ μέρους της Ιεράς Αρχιεπισκοπής προς όλες τις ενορίες της Τοπικής Εκκλησίας. Ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Νικήτας βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις αρχές, ώστε να προβεί σε προσεχή, λεπτομερή ανακοίνωση σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των ορθοδόξων ιερών ναών, κατά τη διάρκεια της επομένης περιόδου.
Αλλά και στη Γαλλία από την Δευτέρα 2 Νοεμβρίου και για μία αρχική περίοδο τεσσάρων εβδομάδων, οι εορτασμοί τις Κυριακές και τις αργίες μπορούν να πραγματοποιούνται μόνον κεκλεισμένων των θυρών, με μειωμένο αριθμό λειτουργών και ιεροψαλτών. Δεν επιτρέπεται η παρουσία προσκυνητών. Κηδείες μπορούν να τελούνται μόνον με είκοσι συμμετέχοντες το πολύ.
Όπως και κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού της άνοιξης, οι ιερές ακολουθίες μπορούν να μεταδίδονται στα κοινωνικά δίκτυα (Facebook, YouTube κ.λπ.). Την απόφαση να σταματήσει η λειτουργική ζωή για το μήνα Νοέμβριο έλαβε το Καντόνι της Γενεύης κατόπιν απόφασης του υπουργικού Συμβουλίου της Δημοκρατίας της Ελβετίας, στο πλαίσιο λήψης μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊου.
Σύμφωνα με αυτή οι χώροι λατρείας θα παραμένουν ανοιχτοί χωρίς όμως να υπάρχει η δυνατότητα να τελούνται σε αυτούς ιερές ακολουθίες, εκτός από γάμους και κηδείες, με περιορισμό όμως των συμμετεχόντων.
Το μέτρο αυτό θα ισχύει μέχρι και τις 29 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Ελβετίας.
Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ανακοίνωσε επίσης περιορισμούς στη χώρα που ξεκίνησαν από τις 5 Νοεμβρίου και έχουν ισχύ μέχρι τις 30. Σε ότι αφορά τους ιερούς ναούς και την τέλεση των ιερών ακολουθιών τα μέτρα ανήκουν στην Β’ Κατηγορία (Έκτακτα μέτρα με ισχύ σε παγκύπρια βάση για την περίοδο από τις 5 μέχρι τις 30 Νοεμβρίου) και προβλέπεται: «Ο εκκλησιασμός και άλλες μορφές θρησκευτικής λατρείας σε εκκλησίες, τεμένη και άλλους θρησκευτικούς χώρους, καθώς και θρησκευτικές τελετές, τελούνται με μέγιστο αριθμό προσώπων τα 75 άτομα, τηρουμένων των πρωτοκόλλων που ισχύουν για τους χώρους θρησκευτικής λατρείας».