ΘΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ: “Επί του παρόντος, τα διαθέσιμα δεδομένα δεν παρέχουν καμία υποστήριξη για την υπόδειξη ότι η πρακτική της κοινής χρήσης ενός κοινού κυπέλλου Κοινωνίας μπορεί να συμβάλει στην εξάπλωση του COVID-19”
Αυτό υποστηρίζει δημοσίευση στον έγκυρο ιστότοπο του PumMed Central (PMC). Το PMC είναι αρχείο βιβλιογραφίας περιοδικών βιοϊατρικής και βιοεπιστημών στην Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ (NIH / NLM). Είναι ένα αρχειο για βιβλιογραφικά περιοδικά που έχουν κατατεθεί από συμμετέχοντες εκδότες, καθώς και για χειρόγραφα συγγραφέων που έχουν υποβληθεί σύμφωνα με την Πολιτική Πρόσβασης Δημόσιας Πρόσβασης NIH και παρόμοιες πολιτικές άλλων οργανισμών χρηματοδότησης της έρευνας.
Κατά τα συμπέρασματα της της βιβλιογραφίας αναφέρεται “Συνοπτικά, το κοινό κύπελλο Θείας Κοινωνίας μπορεί θεωρητικά να χρησιμεύσει ως φορέας μετάδοσης μόλυνσης, αλλά ο πιθανός κίνδυνος μετάδοσης είναι πολύ μικρός.
Επί του παρόντος, τα διαθέσιμα δεδομένα δεν παρέχουν καμία υποστήριξη για την υπόδειξη ότι η πρακτική της κοινής χρήσης ενός κοινού κυπέλλου Κοινωνίας μπορεί να συμβάλει στην εξάπλωση του COVID-19 επειδή η μετάδοση SARS-CoV-2 από έναν ασθενή με COVID-19 ή ασυμπτωματικό φορέα σε άλλα άτομα δεν έχει αναφερθεί.”
Θεωρητικός και μη αποδεδειγμένος ο κίνδυνος
Δεν έχει αποδειχθεί ο κίνδυνος μετάδοσης της νόσου όπως γράφει στον επίλογο στο σύγγραμμα και συστήνεται απλά μια προφύλαξη για όσους έχουν επιβαρυμένη υγεία, όπως όμως συμβαίνει και με το κοινό κρυολόγημα. Γράφει αναλυτικά “Για τους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, ο κίνδυνος COVID-19 φαίνεται να είναι υψηλότερος και αυτά τα άτομα μπορεί να απαιτούν εναλλακτικά μέσα για να λάβουν ιερή κοινωνία, εάν επιμένουν να το λάβουν.
Ορισμένες Ορθόδοξες εκκλησίες διατηρούν το μερίδιο αυτών των ατόμων πριν προσφερθεί η Ιερά Κοινωνία στην υπόλοιπη εκκλησία. Κάθε άτομο που βιώνει αναπνευστικές λοιμώξεις, όπως το κοινό κρυολόγημα, η γρίπη και η COVID-19, καθώς και εκείνα με εμφανείς βλάβες στα χείλη ή στο στόμα, όπως έρπητα στα χείλη, θα πρέπει να αποφεύγουν τη λήψη κοινωνίας, ελαχιστοποιώντας έτσι τον μη αποδεδειγμένο αλλά θεωρητικό κίνδυνο της μόλυνσης του χείλους του δισκοπότηρου και της μετάδοσης της μόλυνσης σε υγιείς ανθρώπους.”
Βατόπουλος: Σαφώς λιγότερος ο κίνδυνος από την Θεία Κοινωνία
Επιβεβαίωνεται και ο καθηγητής μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας στο δελτίο του Kontra News, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη Θεία Μετάληψη είπε χαρακτηριστικά πως «είναι σαφώς λιγότερος ο κίνδυνος από την Θεία Κοινωνία από ότι ο ίδιος συνωστισμός στις Εκκλησίες».
Ο καθηγητής μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας στο δελτίο του Kontra News, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη Θεία Μετάληψη είπε χαρακτηριστικά πως «είναι σαφώς λιγότερος ο κίνδυνος από την Θεία Κοινωνία από ότι ο ίδιος συνωστισμός στις Εκκλησίες».
Στην προσπάθειά του να το εξηγήσει, αφού του ζητήθηκαν διευκρινήσεις, είπε ότι «δεν είναι τροφιμογενές νόσημα, δεν μεταδίδεται πίνοντας κάτι αλλά αναπνέοντας κάτι. Τα τρώμε τα σταγονίδια που μένουν στο κουτάλι δεν τα εισπνέουμε. Ο κίνδυνος υπάρχει αλλά το πρόβλημα που πρέπει να επικεντρωθεί κανείς είναι ο συνωστισμός».
voicenews.gr