Ι.Μ. ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ: Η εορτή του Γενέθλιου της Θεοτόκου είναι η πρώτη Θεομητορική εορτή του νέου εκκλησιαστικού έτους, καθόσον από τη Γέννηση της Θεοτόκου αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση της σωτηρίας του ανθρώπου.
Με ιδιαίτερη, λοιπόν, χαρά οι χριστιανοί κάθε εποχής τιμούν το γεγονός, διότι τούτο ευαγγελίζεται την λύτρωση από τα δεσμά των παθών και της αμαρτίας.
Με αισθήματα βαθείας ευλαβείας και κατάνυξη εόρτασαν και φέτος οι ακρίτες του Έβρου, παρά τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας, την μεγάλη αυτή κεφαλαιώδη για την σωτηρία μας εορτή της Θεοτόκου, με επίκεντρο το Μοναστήρι της Δαδιάς – Σουφλίου, που βρίσκεται στο φημισμένο για την ομορφιά του, την πανίδα και την χλωρίδα του ομώνυμο δάσος.
Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Δαδιάς συγκεντρώνει αυτή τη μέρα τα πλήθη των πιστών, που στις δύσκολες αυτές μέρες εμπιστεύονται την αγωνία τους στην Παναγία, ζητούν την παρηγοριά Της και αντλούν από Αυτήν ελπίδα.
Των ιερών ακολουθιών, τόσο το εσπέρας της παραμονής όσο και το πρωί της κυριωνύμου ημέρας της εορτής, προέστη ο οικείος Επίσκοπος, Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, πλαισιούμενος από τον παρεπιδημούντα Ηγούμενο της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου Αρχιμ. Δαμασκηνό, ο οποίος και μετέφερε τις ευχές και την ευλογία της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεοδώρου, και από τον Ηγούμενο της Μονής Δαδιάς Αρχιμ. Ελπιδοφόρο.
Κατά τον Πανηγυρικό Εσπερινό ωμίλησε επίκαιρα ο εντεταλμένος εις τούτο Αρχιμ. Θεόφιλος Βασιλάκος ενώ κατά την Θεία Λειτουργία της κυριωνύμου ημέρας τον θείο λόγο εκήρυξε ο Σεβασμιώτατος, ο όποιος, μεταξύ άλλων, τόνισε· «Είναι συνηθισμένο το έθιμο σε γεγονότα χαράς, όπως είναι η γέννηση ενός παιδιού και τα γενέθλιά του, να προσφέρονται δώρα στο νεογέννητο, ως έκφραση και εκδήλωση χαράς και αγάπης. Όσοι, λοιπόν, αγαπούμε την Θεοτόκο ας προσφέρουμε δώρα στα γενέθλια της.
Ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς σε ομιλία του στην σωτηρία Γέννηση της Θεοτόκου προτρέπει το λογικό του ποίμνιο να δώσει ως «γενέθλιον δώρο τη Μητρί του Θεού», την εργασία των αρετών και την επίδοσή του σε αυτές… Έχοντας υπ’ όψη μας την στειρότητα της Άννης, της Μητρός της Θεοτόκου, και την μετέπειτα ευγονία της, μας προτρέπει ο ίδιος Ιερός Πατήρ και εύχεται η ψυχή μας να έχει ευγονία και ευκαρπία, και να μη στερήται πνευματικού σπέρματος, που γονιμοποιεί την καρδιά μας.
Ο χριστιανός πρέπει να δέχεται προθύμως «το ουράνιον σπέρμα», που είναι «ο σωτήριος λόγος», ο οποίος και συντελεί, με τη δική μας συνέργεια, «προς έργον και καρπόν ουράνιον και θεάρεστον». Και κατέληξε: «…Θα πρέπει, λοιπόν, να αγαθοεργούμε και να φανερώνουμε την πίστη μας με έργα και όχι με λόγια… ας προσφέρουμε ως γενέθλιο δώρο στην Μητέρα του Κυρίου την καρδιά μας, ώστε να την γονιμοποιήσει το «θείο και ουράνιο σπέρμα» και να καρποφορήσει ο ευλογημένος καρπός της σωτηρίας».
Στις ιερές ακολουθίες προσήλθαν ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Χρήστος Μέτιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτριος Πέτροβιτς, ο Δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος, ο Διοικητής της 7ης Ταξιαρχίας Ταξίαρχος Δημήτριος Κωσταρέλος, ο Αντιδήμαρχος Θεόδωρος Τσιαμίτας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος Δαδιάς Βίντσης Ηλίας και ομάδες προσκυνητών από την ευρύτερη περιοχή του Έβρου.
Ο Σεβασμιώτατος, τέλος, ευχαρίστησε τον Ηγούμενο της Μονής Αρχιμ. Ελπιδοφόρο για την δεκαετή ευδόκιμο διακονία του στη Μονή και τον συνεχάρη για την άρτια διοργάνωση της πανηγύρεως.
Λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας δεν πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της ιεράς εικόνος φέτος περίξ της Ιεράς Μονής και ο Αγιασμός στη Φιάλη, όπως συνηθίζεται.