ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ: Η Αγία Μεγαλομάρτυς Μαρίνα έζησε κατά τους χρόνους του αυτοκράτορα Κλαυδίου (270 μ.Χ.) και καταγόταν από την Αντιόχεια της Πισιδίας.
Ο πατέρας της ήταν ιερέας των ειδώλων. Όταν η Αγία Μαρίνα ήταν δώδεκα (12) ετών η μητέρα της πέθανε. Η Αγία Μαρίνα γνωρίζει τον Χριστό, βαπτίζεται χριστιανή και σε ηλικία δεκαπέντε (15) ετών ομολογούσε για τη δόξα του Χριστού, μιλούσε για την πίστη και την αγάπη της στον Χριστό.
Ο έπαρχος της Ασίας, Ολύμβριος, συνάντησε την Αγία Μαρίνα και σαγηνεύτηκε από την ομορφιά της και ζήτησε από τους υπηρέτες του να του την φέρουν μπροστά του για να την νυμφευθεί. Όταν ζήτησε να μάθει το όνομά της, τότε με παρρησία η νεαρή κοπέλα είπε: Ονομάζομαι Μαρίνα, είμαι κόρη ελεύθερων γονέων, αλλά είμαι δούλη του Κυρίου ημών και Σωτήρος Ιησού Χριστού.
Ο έπαρχος διέταξε αμέσως να φυλακιστεί και την άλλη ημέρα την υπέβαλαν σε φρικτά μαρτύρια. Η Αγία Μαρίνα φυλακίστηκε για δεύτερη φορά, όπου μέσα στη φυλακή προσευχόταν στον Θεό και ζητούσε να μην την εγκαταλείψει στη δοκιμασία της και την ομολογία της Πίστεως.
Ο έπαρχος όμως την πίεσε εκ νέου να αρνηθεί τον Χριστό, την πίεσε να λυπηθεί τα νιάτα της και την ομορφιά της και να θυσιάσει στα είδωλα. Όμως η Αγία Μαρίνα με την δύναμη του Χριστού αρνείται και πάλι στις πιέσεις του έπαρχου και ομολογεί με πίστη και θάρρος την αγάπη της για τον Ιησού Χριστό. Προτιμά να πεθάνει παρά να αρνηθεί τον Χριστό. Η Αγία Μαρίνα ξαναμπαίνει εκ νέου στη φυλακή όπου γίνεται ένας ισχυρός σεισμός και της εμφανίζεται ένας πολύ μεγάλος δράκος, ο οποίος ήταν μεταμορφωμένος ο διάβολος και από τα μάτια του, το στόμα του και τα ρουθούνια του έβγαζε φλόγες.
Η Αγία Μαρίνα ενδυναμωμένη με τη Χάρη του Θεού, τον σταύρωσε και μετατράπηκε σε ένα μεγάλο, μαύρο, άσχημο σκύλο και αρπάζοντας ένα σφυρί άρχισε να χτυπά στο κεφάλι τον δαίμονα, μέχρις ότου ο σκύλος απεβίωσε. Ένα φως λαμπρό εμφανίστηκε στο κελί της στη φυλακή που ερχόταν από έναν σταυρό και ήρθε τότε ένα περιστέρι και την ενδυνάμωσε λέγοντάς της ότι ήρθε η ώρα να μαρτυρήσει για τον Ιησού Χριστό και θα οδηγηθεί κοντά στο θρόνο του Θεού. Η Αγία Μαρίνα οδηγήθηκε σε νέα μαρτύρια, αλλά όταν είδε ο έπαρχος ότι δεν πέθαινε, έδωσε εντολή να την αποκεφαλίσουν.
Όμως ο δήμιος πίστεψε και ομολόγησε στον Χριστό και αρνήθηκε να πειράξει την αγία, αλλά με προτροπή της αγίας την αποκεφάλισε με τρεμάμενα τα χέρια. Μέχρι την άλωση της Βασιλεύουσας από τους Σταυροφόρους (1204), τα λείψανα της Αγίας Μαρίνας τιμώνταν στην Κωνσταντινούπολη. Πλέον σε διαφόρους ναούς και Ιερές Μονές υπάρχουν τα λείψανά της που θαυματουργούν. Κάθε χρόνο η μνήμη της Αγίας Μαρίνας τιμάται 17 Ιουλίου.
Ιερά Μονή Αγίων Αυγουστίνου Ιππώνος και Σεραφείμ του Σαρώφ
Τρίκορφο Φωκίδος