Το 32ο Ιερατικό της Συνέδριο πραγματοποίησε η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου στο ισόγειο του ανεγειρομένου περικαλλούς Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και των Αγίων της Μικρασιατικής καταστροφής στην Νέα Μαγνησία Λαμίας.
Στο Συνέδριο συμμετείχαν 200 εφημέριοι, οι Ηγούμενοι και Ιερομόναχοι των Μονών, 20 συνταξιούχοι εφημέριοι, υποψήφιοι ιερείς, οι μαθητές του Εκκλησιαστικού Λυκείου και ο Σχολικός Σύμβουλος των Θεολόγων κ. Δημήτριος Φύκας.
Το Συνέδριο ξεκίνησε με πανηγυρικό συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου και με την συμμετοχή 20 Πρεσβυτέρων και 6 Διακόνων. Κατά την θεία Λειτουργία έψαλε πολυμελής Βυζαντινός χορός των μαθητών της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως με χοράρχη τον Διευθυντή και Πρωτοψάλτη κ. Ανδρέα Ιωακείμ συμπαραστατούμενο από το ιεροψάλτη του Ναού κ. Βασίλειο Χήρα.
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος απένειμε το οφφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου εις τον Αιδεσιμότατο π. Γεώργιο Βασιλακάκο, Αρχιερατικό Επίτροπο της 14ης Αρχιερατικής Περιφέρειας Θαυμακού και Νέου Μοναστηρίου, εξαίροντας την αφοσίωσή του στην Εκκλησία, τη θαυμαστή ποιμαντική δραστηριότητά του και την επιτυχή διακονία του στη θέση του Αρχιερατικού επιτρόπου. Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος σε σύντομη ομιλία του εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία των ιερέων της Μητροπόλεώς του, των υποψηφίων ιερέων και των ιεροσπουδαστών και ευχήθηκε σε όλους να έχουν ως πρότυπά τους δύο τιμωμένους αγίους της ημέρας Άγιο Ιγνάτιο τον θεοφόρο και Άγιο Ιωάννη της Κρονστάνδης, από τους οποίους ημπορούν να κρατήσουν από τον πρώτο την αγάπη του προς τον Χριστό και την ομολογία του και από τον δεύτερο την αφοσίωση προς τη θεία λατρεία και την φιλανθρωπία.
Μετά ένα μικρό διάλειμμα κατά την διάρκεια του οποίου οι κυρίες της ενορίας προσέφεραν πλούσιο πρωινό στους ιερείς, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου, άρχισε το δεύτερο μέρος του Συνεδρίου με την προβολή της ταινίας «ο Γέροντας Παΐσιος ο Αγιορείτης» την οποία παρηκολούθησαν οι ιερείς με απόλυτη σιγή και μεγάλο ενδιαφέρον.
Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος ανέπτυξε το θέμα «Ο Εφημεριακός Κλήρος ενώπιον των ανατροπών και των καταιγιστικών αλλαγών του Μνημονίου και της νέας καταστάσεως» επισημαίνοντας την ανάγκη πρώτον μεν αναζωπυρώσεως του χαρίσματος της Ιερωσύνης ώστε με πνευματικές δυνάμεις να σταθούμε δίπλα στον δοκιμαζόμενο άνθρωπο και δεύτερον της πιο οργανωμένης φιλανθρωπίας, εφόσον η κρίση βαθαίνει και ο λαός μας χρειάζεται μεγαλύτερη αγάπη και συμπαράσταση. Όσον αφορά στη θέση της Εκκλησίας και των ιερέων εν μέσω των ανατροπών και ανακατατάξεων ο Σεβασμιώτατος ετόνισε ότι εμείς μένουμε επί των επάλξεων υπερασπιζόμενοι λόγοις και έργοις την ζωή και την παράδοση της Εκκλησίας μας και δίδοντας τη μαρτυρία της πίστεως με το πνεύμα της αγάπης προς πάσα κατεύθυνση.
Εν συνεχεία ο Γραμματέας της Μητροπόλεώς μας κ. Τριαντάφυλλος Μπολτέτσος αναφέρθηκε στη διαδικασία των νέων δεδομένων της αξιολογήσεως των κληρικών και έδωσε λεπτομερείς οδηγίες.
Επακολούθησε ευρεία συζήτηση μεταξύ των ιερέων και το Συνέδριο ενέκρινε ομοφώνως τις κάτωθι προτάσεις του Σεβασμιωτάτου:
1. Ίδρυση Ταμείου Εφημεριακού Κλήρου για την οικονομική ενίσχυση αμίσθων Ιερέων και Διακόνων.
2. Ενίσχυση απόρων οικογενειών με δέματα τροφίμων και βοηθήματα από όλες τις Ενορίες.
3. Χορήγηση 10 υποτροφιών ικανού χρηματικού ποσού στους πρωτεύσαντες φοιτητές πολυτέκνων οικογενειών.
4. Ενίσχυση πολυτέκνων ιερατικών οικογενειών με τρόφιμα και ιματισμό.
5. Οικονομική ενίσχυση σε 50 φοιτητές και φοιτήτριες, οι οποίοι προσέφεραν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στις Κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως κατά τους θερινούς μήνες
6. Προσφορά φαγητού από τα Κέντρα Αγάπης εκτός του καθιερωμένου αριθμού των σιτιζομένων, σε αστέγους, περαστικούς και σε όποιον άλλο ζητήσει.
7. Να παραμένουν οι Ναοί και τα Πνευματικά Κέντρα κατά τις ημέρες του ψύχους ανοικτά καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας ώστε να ευρίσκουν θαλπωρή όσοι δεν διαθέτουν θέρμανση στο σπίτι τους.
Τέλος ο Σεβασμιώτατος ως δώρο αγάπης και τιμής προσέφερε σε όλους τους Συνέδρους τέσσερα νέα βιβλία των εκδόσεων της Ιεράς Μητροπόλεως.