Σημεία των καιρών: ΔΥΣΑΡΕΣΤΗ ΕΚΠΛΗΞΗ από τα νέα των τελευταίων ημερών που καταφθάνουν από το Χόνγκ Κόνγκ με την προσπάθεια επιβολής καραντίνας λόγω του ιού του κορονοϊού να περιλαμβάνει τη χρήση ηλεκτρονικών wristbands (βραχιόλι – λουράκι)…
σε όσους επαναπατρίζονται και άρα προσγειώνονται στα τοπικά αεροδρόμια με μία πρωτόγνωρη διαδικασία να τους περιμένει επί των θυρών του τόπου της μονίμου κατοικίας τους.
«Απλά περίμενα ότι θα πρέπει να συμπληρώσουμε ένα έντυπο. Δεν υπέθετα ότι θα υπήρχε βραχιολάκι » είπε στο CNBC, τηλεφωνικά από το σπίτι του στο Χονγκ Κονγκ καθώς ευρίσκεται σε καραντίνα, ο κ. Declan Chan, κάτοικος της μεγαλούπολης, ο οποίος επέστρεψε στις 17 Μαρτίου με πτήση από Ζυρίχη και έμεινε έκπληκτος όταν του είπαν ότι θα έπρεπε να συμμορφωθεί με τα νέα μέτρα για να εισέλθει στο Χόνγκ Κόνγκ.
Τα wristbands συνδέονται με app (εφαρμογή) για smartphones και χρησιμοποιούνται για να βεβαιωθούν οι κρατικές αρχές ότι οι άνθρωποι μένουν πραγματικά στο σπίτι τους.
Όπως αποδεικνύεται, η χρήση – αποδοχή του βραχιολιού είναι εντελώς υποχρεωτική (it’s not an option), καθώς ενδεικτική είναι η μαρτυρία περί ενός εισερχομένου, ο οποίος αρνούμενος τη χρήση και το φόρεμά του, αναγκάστηκε να κλείσει εκ νέου πτήση και να αναχωρήσει άμεσα για άλλον προορισμό, εκτός Χόνγκ Κόνγκ.
«ΠΕΡΠΑΤΑ ΣΤΙΣ ΓΩΝΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΟΡΙΣΤΕΙ ΤΟ LIVING SPACE ΣΟΥ»
Ο κ. Declan Chan μαρτυρεί ότι δέχθηκε οδηγίες από τις κρατικές αρχές, ώστε επιστρέφοντας στο σπίτι του να περπατήσει κατά μήκος των γωνιών της οικίας του για να προσδιοριστούν μέσω του βραχιολιού οι ακριβείς συντεταγμένες (τα όρια) του «χώρου ζωής» του (living space) για όσο διάστημα θα ευρίσκεται σε καραντίνα, ενώ, στο μεταξύ, θα τρέφονταν μόνον με delivery από φαγάδικα και παντοπωλεία.
Οι κρατικές αρχές του Χόνγκ Κόνγκ διατυμπανίζουν ότι διαθέτουν πάνω από 60.000 wristbands (βραχιολάκια) τα οποία δύνανται να χρησιμοποιηθούν και άρα να ελέγχονται, ανά πάσα στιγμή, οι τυχόν παραβιάσεις των living spaces.
«Αισθάνθηκα λίγο περίεργα με αυτό το βραχιολάκι για λόγους ιδιωτικότητος» εξομολογείται ο κ. Declan Chan. Παραδόξως, όμως, θεωρεί τελικώς ως αποδεκτό ένα τέτοιο μέτρο, καταλήγοντας με ένα «αλλά» – “but I understand why they have to do that” – «αλλά, καταλαβαίνω γιατί πρέπει να το κάνουν αυτό».
Στην πραγματικότητα, οι κρατικές αρχές του Χονγκ Κόνγκ και αλλού παγκοσμίως όπου εφαρμόζονται παρόμοιες τακτικές επιτήρησης δια της προφάσεως του κοροναϊού, εκμεταλλεύονται τον νόστο και την αγωνία των εισερχομένων για το σπίτι και την πατρίδα, ώστε να πειραματίζονται με μεθόδους, οι οποίες προσβάλλουν βάναυσα θεμελιώδεις προσωπικές ελευθερίες, οι οποίες, τελικώς, γίνονται αποδεκτές συγκαταβατικά.
Κώστας Παναγόπουλος – Πρακτορείο «ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ»