“Τράβηξε το χαλί” κάτω απο τα πόδια Κύπρoυ και Ελλάδας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με την προκλητική θέση που πήρε ο Ρ.Τ.Ερντογάν ότι “Δεν υπάρχει χώρα με το όνομα Κύπρος”!
Ο Πίτερ Στάνο, εκπρόσωπος του επιτρόπου Διεύρυνσης Στ. Φούλε, που είναι και πλέον κατάλληλος να τοποθετηθεί επί της παραβατικής συμπεριφορά της Τουρκίας με δήλωσή του που απαντούσε και σε σχετική ερώτητη του Έλληνα ευρωβουλευτή Γιώργου Κουμουτσάκου, απάντησε τα εξής πρωτοφανή:
“Όπως γνωρίζετε η Κομισιόν δεν παρέχει σχόλια επί διαφορετικών τοποθετήσεων ή επί της ερμηνείας τους στα ΜΜΕ”!
Δηλαδή ήταν καθαρά θέμα ερμηνείας των ΜΜΕ η δήλωση του Ρ.Τ.Ερντογάν ότι “Δεν υπάρχει κράτος με το όνομα Κύπρος”!,
Και μάλστα συνέστησε στην ελληνοκυπριακή πλευρά να αποφεύγει τέτοιου είδους συζητήσεις αφού “Η Κομισιόν προτρέπει την αποφυγή κάθε είδους απειλής, πηγής τριβών ή ενέργειας που θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά στις καλές γειτονικές σχέσεις και στην ειρηνική επίλυση διαφορών”!.
Και το “κερασάκι: Υπενθύμισε στην Κύπρο ότι υπάρχει «η δέσμευση της Τουρκίας και η συμβολή της με συγκεκριμένους τρόπους σε μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος και αυτό είναι κρίσιμο»!
Το ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός δεν αναγνώρισε καν την ύπαρξη της Κύπρου που είναι μέλος της ΕΕ και της ευρωζώνης, προφανώς δεν είναι κρίσιμο.
Η παραπάνω στάση δικαιώνει απόλυτα τα όσα σχολίασε το defencenet.gr αναφορικά με την ερώτητη του ευρωβουλευτή της ΝΔ Γ.Κουμουτσάκου:
Αν περιμένουμε να μας δικαιώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και να κάνει “ντα” την Τουρκία, σωθήκαμε.
Για την ιστορία, αφού έχουμε την απάντηση της ΕΕ, ας δούμε και την ερώτηση του αιθεροβάμονα Κουμουτσάκου: «Σε χθεσινές δηλώσεις του σε συνέδριο στην Πολωνία, ο Τούρκος Πρωθυπουργός, κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποστήριξε ότι “δεν υπάρχει χώρα που ονομάζεται Κύπρος“. Μάλιστα, σύμφωνα με ειδησεογραφικά μέσα, οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν αντιδράσεις ακόμα και στο εσωτερικό της Τουρκίας.
Δεδομένου ότι
>με τις δηλώσεις αυτές που γίνονται σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο επιβεβαιώνεται με τρόπο απροκάλυπτο ότι μία υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ χώρα δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη ενός κυρίαρχου κράτους-μέλους της ΕΕ,
>οι δηλώσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή καθώς αναμένεται η εκκίνηση νέας προσπάθειας επίλυσης του Κυπριακού,
>λόγω της συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ ως πλήρους μέλους κάθε προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού αλλά και η λύση του δε μπορούν παρά να έχουν καθοριστική ευρωπαϊκή νομική και πολιτική διάσταση, και βέβαια
>η Τουρκία συνεχίζει επί σαράντα σχεδόν χρόνια να κατέχει παράνομα το βόρειο τμήμα της Κύπρου,
ερωτάται η Επιτροπή:
1. Ποια είναι η θέση της αναφορικά με τις δηλώσεις αυτές του Τούρκου Πρωθυπουργού;
2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προς την τουρκική κυβέρνηση σε συνέχεια των συγκεκριμένων δηλώσεων;
3. Πώς προτίθεται να συμβάλλει με ενεργό παρουσία στην επικείμενη νέα προσπάθεια επίλυσης του;»
Και σημειώναμε εμείς: “Τώρα, σωθήκαμε, ο δε, Ρ.Τ.Ερντογάν, δεν θα φάει απόψε βραδινό από την στεναχώρια του…
Πλάκα μας κάνουν; Πιστεύουν ότι η ΕΕ, η “Κομισιόν” και η λοιπή γραφειοκρατία των Βρυξελλών θα κάνει “ντα” την Τουρκία; Μάλλον νομίζουν ότι βρίσκονται 30-40 χρόνια πίσω…”