Ο Μητροπολίτης Λόβετς Γαβριήλ αποκάλυψε εχθές σε μία συνέντευξη στο Βουλγαρικό Εθνικό Ράδιο ότι αν και η ανακοίνωση ότι η Βουλγαρική Εκκλησία δεν θα έστελνε εκπροσώπους στην σημερινή αδελφική συνάντηση στο Αμμάν εκδόθηκε από «την αρχιγραμματεία της Ιεράς Συνόδου» της Εκκλησίας της Βουλγαρίας, στην πραγματικότητα δεν υπήρξε καμία συζήτηση για αυτό το θέμα από την Ιερά Σύνοδο.
Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Γαβριήλ, οι δύο προσκλήσεις που έστειλε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος στον Πατριάρχη Βουλγαρίας Νεόφυτο, δεν τέθηκαν ποτέ στα μέλη της Ιεράς Συνόδου αλλά παραπέμθηκαν αμέσως στην Συνοδική Επιτροπή που συστάθηκε το Φθινόπωρο του 2018 για να εξετάσει το ζήτημα της Ουκρανίας.
Έτσι, οι ιεράρχες της Εκκλησίας της Βουλγαρίας έμαθαν για την ημερομηνία της συνάντησης στο Αμμάν μόνο από τα μέσα ενημέρωσης.
Παρόλο που η Επιτροπή με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Στάρας Ζαγόρας Κυπριανό δημιουργήθηκε πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, δήλωση της Βουλγαρικής Συνόδου για το Ουκρανικό ζήτημα δεν υπήρξε, και δεν είναι καν σαφές εάν το θέμα συζητήθηκε διεξοδικά από την Σύνοδο. Τον Ιούνιο του περασμένου έτους ο Μητροπολίτης Γαβριήλ αποκάλυψε ότι το θέμα δεν είχε ακόμη εξεταστεί εις βάθος από την Ιερά Σύνοδο.
Ο Μητροπολίτης Γαβριήλ σημείωσε επίσης στη χθεσινή συνέντευξη ότι μια ομάδα τεσσάρων μητροπολιτών προσπάθησε να φέρει το ζήτημα της συμμετοχής της Βουλγαρικής αντιπροσωπείας στην Ιερά Σύνοδο αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ.
[irp posts=”551299″ name=”Αιχμές Βαρθολομαίου για ΄΄ τιμωρία ΄΄ του Πατριάρχη Θεόφιλου που συγκάλεσε Πανορθόδοξη”]
Μόλις λίγες ημέρες πριν τη σημερινή συνάντηση, όταν θα ήταν πλέον δύσκολο να συγκεντρωθούν όλα τα μέλη της Συνόδου μετά από μια καθυστερημένη ειδοποίηση, το γραφείο της Συνόδου επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους επισκόπους και οι περισσότεροι δήλωσαν ότι δεν έκριναν απαραίτητο να στείλουν αντιπροσωπεία στην Ιορδανία.
Συνεπώς το ζήτημα δεν συζητήθηκε συνοδικά και δεν υπήρξε απόφαση της Ιεράς Συνόδου σύμφωνα με το καταστατικό της Εκκλησίας της Βουλγαρίας.
Ο ίδιος ο Μητροπολίτης Γαβριήλ υποστήριξε την πρωτοβουλία της συνάντησης στο Αμμάν, αναφέροντας τα λόγια του Κυρίου: οὗ γάρ εἰσι δύο ἢ τρεῖς συνηγμένοι εἰς τὸ ἐμὸν ὄνομα, ἐκεῖ εἰμι ἐν μέσῳ αὐτῶν. (Κατά Ματθαίον 18:20).
Ο Μητροπολίτης θεωρεί ότι η πιθανότητα να συμμετάσχουν μελλοντικά στην συζήτηση του Ουκρανικού ζητήματος και οι Τοπικές Εκκλησίες που δεν συμμετέχουν σήμερα, παραμένει ανοιχτή.
Ο Μητροπολίτης Γαβριήλ, ο οποίος σπούδασε μαζί με τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριο στην Τριαδική Λαύρα του Αγίου Σεργίου (σ.σ. εκεί βρίσκεται η Θεολογική Ακαδημία Μόσχας), είναι ένας από τους λίγους Βούλγαρους ιεράρχες που εκφράσθηκε σθεναρά υπέρ της κανονικής Ορθοδοξίας στην Ουκρανία και υπέρ της προσπάθειας να επιλυθεί το ζήτημα σε συνεννόηση με τις άλλες Τοπικές Εκκλησίες.
Μαζί με τους Μητροπολίτες Βάρνας Ιωάννη και Βίντιν Δανιήλ, ο Γαβριήλ στην συνεδρία του Οκτωβρίου το 2018 καλούσε την Σύνοδο να ζητήσει Πανορθόδοξη, αν και η πρόταση δεν πέρασε. Οι τρεις ιεράρχες λίγες ημέρες αργότερα εξέδωσαν δήλωση όπου εξηγούσαν το σκεπτικό τους.
Μετά την μονομερή απόφαση του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως να δεχθεί τους αφορισμένους και καθηρημένους σχισματικούς του «Πατριαρχείου Κιέβου» και της «Ουκρανικής Αυτοκέφαλης Ορθοδόξου Εκκλησίας», ο Μητροπολίτης Γαβριήλ είχε δηλώσει ότι η ενέργεια αυτή δεν συμφωνούσε με τους ιερούς κανόνες της Εκκλησίας.
Στις 6 Δεκεμβρίου, όταν συλλειτούργησε με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ζιτομίρ και Νοβοχράντ-Βολίνσκι Νικόδημο της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, ο Μητροπολίτης Γαβριήλ είπε για τους ιεράρχες, κληρικούς και λαϊκούς της Ουκρανικής Εκκλησίας: «Ειδικά τώρα βρίσκονται πολύ κοντά μου διότι είναι ομολογητές και μάρτυρες, διότι έχουν αποδείξει την πίστη τους στην Εκκλησία, στην κανονική Εκκλησία».