Του Χριστάκη Γιαννακού
Λευκωσία: Σε φυλάκιση 18 μηνών καταδικάστηκε χθες από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, ο 58χρονος ιερέας που είχε βρεθεί ένοχος -πριν από μια εβδομάδα- σε υπόθεση άσεμνης επίθεσης εναντίον ανήλικης, την οποία είχε υπό την προστασία του. Συγκεκριμένα, το Γραφείο Ευημερίας έκρινε ως κατάλληλη ανάδοχη οικογένεια, την οικογένεια του κατηγορούμενου ιερέα και έτσι παρέδωσε στα χέρια του τη μικρή.
Τα αδικήματα διαπράχθηκαν κατ’ επανάληψη από το 1993 μέχρι το 2000, όταν η παραπονούμενη ήταν 4-11 χρονών.
Σήμερα είναι 23 χρονών. Κατήγγειλε την υπόθεση πριν από δύο χρόνια περίπου, μετά από συμβουλή της ψυχολόγου της, η οποία έδωσε μαρτυρία κατά τη διάρκεια της ακρόασης της υπόθεσης που διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών από το δικαστήριο.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η ποινή που επιβλήθηκε, βασιζόταν στη νομοθεσία που ίσχυε το 1993 και προέβλεπε φυλάκιση μέχρι δύο χρόνων ή και πρόστιμο μέχρι 1.500 λιρών. Σήμερα η ποινή που προνοείται για τα ίδια αδικήματα, αυξήθηκε σε φυλάκιση πέντε χρόνων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η οικογένεια του κατηγορούμενου εγκρίθηκε ως ανάδοχη το 1992 και στο σπίτι τους φιλοξενήθηκαν μερικά παιδιά, ενώ ένα από αυτά συνεχίζει να διαμένει με την οικογένεια.
Υπογραμμίζεται πως στο κατηγορητήριο περιλαμβανόταν και η πρεσβυτέρα με την κατηγορία του άγριου ξυλοδαρμού της παραπονούμενης, ωστόσο, χωρίς να δοθούν οποιεσδήποτε εξηγήσεις, το όνομά της αφαιρέθηκε από το κατηγορητήριο. Στο σημείο αυτό κατηγορείται το Γραφείο Ευημερίας για επίδειξη αδιαφορίας στην υπόθεση.
Στην επιμέτρηση της ποινής λήφθηκε υπόψη το λευκό ποινικό μητρώο του κατηγορούμενου, οι επιπτώσεις που θα έχει στην οικογένεια και στον ίδιο η καταδίκη του, καθώς και το γεγονός ότι είχε υπό τη φύλαξή του και άλλα παιδιά του Γραφείου Ευημερίας, χωρίς όμως να υπάρξουν προβλήματα. Εκ μέρους της Κατηγορούσας Αρχής την υπόθεση χειρίστηκε η δημόσιος κατήγορος Αλεξία Σιαπανή. Ο συνήγορος του κατηγορούμενου Μάριος Γεωργίου δήλωσε ότι θα καταχωρήσει έφεση τόσο για την ποινή όσο και την καταδίκη.
Η επιβολή φυλάκισης στον ιερέα προκάλεσε το έντονο μένος συγγενών και φίλων του κατηγορούμενου που ανέμεναν στην αυλή των δικαστηρίων και οι οποίοι διαμαρτύρονταν φωνάζοντας κατάρες και ύβρεις.