Στους Ρώσους πρώτα από όλα αρέσει η πολιτική επιλεκτικότητα του Προέδρου Πούτιν. Σχεδόν οι μισοί από τους συμμετέχοντες στην καινούργια έρευνα του Πανρωσικού Κέντρου έρευνας κοινής γνώμης ανέφεραν την πλούσια πολιτική πείρα του Ρώσου ηγέτη ως ελκυστικό χαρακτηριστικό. Ο επικεφαλής του κράτους προκαλεί σεβασμό στο ένα τρίτο από τους πολίτες, και κάθε πέμπτος θεωρεί ότι είναι δίκαιος, αναφέρει η πανρωσική εφημερίδα «Izvestia».
Η εκτίμηση της έγκρισης της δράσης του Βλαδίμιρ Πούτιν παραμένει τους τελευταίους μήνες σχεδόν στο ίδιο επίπεδο, κυμαινόμενη λίγο παραπάνω από το 60 τοις εκατό. Κατά τα στοιχεία της δημοσκόπησης του Πανρωσικού Κέντρου έρευνας κοινής γνώμης τώρα τον επικεφαλής του κράτους στηρίζουν 62% Ρώσοι.
Τα πιο ελκυστικά χαρακτηριστικά του Πούτιν είναι η πολιτική του πείρα (47%), η ενεργητικότητα και αποφασιστικότητα (33%), η διορατικότητα (22%). Εάν όμως οι εκτιμήσεις της πείρας και πολιτικής διορατικότητας του Ρώσου ηγέτη εδώ και μερικά χρόνια βρίσκονται σε σταθερό επίπεδο, οι άνθρωποι σταδιακά απογοητεύονται για τα θεληματικά χαρακτηριστικά του. Κατά τις προεδρικές εκλογές τον Μάρτιο του 2012 στην ενεργητικότητα και αποφασιστικότητα του προέδρου πίστευαν 41% από τους ερωτηθέντες.
Μειώθηκε και ο αριθμός εκείνων που βλέπουν στο πρώτο πρόσωπο του κράτους το δυναμικό για εξασφάλιση σταθερότητας στη χώρα (22% αντί για 27%), τον θεωρεί πραγματικό ηγέτη που μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους (18% αντί για 27%) και να βάλει τα πράγματα στη χώρα σε τάξη (17% αντί για 22%). Η λιγότερο δημοφιλής κατεύθυνση της δράσης του Βλαδίμιρ Πούτιν βρέθηκε να είναι η πολιτική του σχετικά με την Τσετσενία, την οποία εγκρίνουν πλήρως μόνο 6% από τους ερωτηθέντες.
Ανάμεσα στα προσωπικά χαρακτηριστικά τα οποία πρώτα από όλα σχετίζονται με το Ρώσο ηγέτη, στη πρώτη θέση βρίσκεται η δικαιοσύνη του. Την ανέφεραν 21% από τους ερωτηθέντες. Και στην τέταρτη θέση βρίσκονται η τιμιότητα και ευπρέπεια (18%). Τη δεύτερη και τρίτη θέση πήραν η εξουσία (20%) και η διοικητική πείρα του (19%).
Η ταυτότητα του ηγέτη του κράτους προκαλεί στους Ρώσους σεβασμό (36%), ελπίδα (26%), εμπιστοσύνη (19%). Κατά τον τελευταίο μισό χρόνο λίγο αυξήθηκε ο αριθμός εκείνων που πιστεύουν στην ικανότητά του να εκπληρώσει τις προεκλογικές υποσχέσεις.
Εάν τον Απρίλιο μόνο 21% από τους συμμετέχοντες στην δημοσκόπηση του Πανρωσικού Κέντρου έρευνας κοινής γνώμης θεωρούσαν ότι ο Πούτιν μπορεί να υλοποιήσει τις περισσότερες υποσχέσεις του, τώρα είναι 32%. Ο αριθμός εκείνων που πιστεύουν ότι θα μπορέσει να εκπληρώσει μόνο ένα μέρος των υποσχέσεών του, μειώθηκε από 61 στα 46%. Και οι 17% είναι πεπεισμένοι ότι ο Πρόεδρος δεν είναι ικανός να εκπληρώσει τις υποσχέσεις του (τον Απρίλιο — 11%).
Ο γενικός διευθυντής του Πανρωσικού Κέντρου έρευνας κοινής γνώμης Βαλέρι Φιόντοροφ σχετίζει την σταθερότητα του επιπέδου έγκρισης της δράσης του Προέδρου με την σταθεροποίηση της εσωτερικής πολιτικής κατάστασης στη χώρα. «Δεν μπορούμε να πούμε ότι η εκτίμηση του Προέδρου δεν αλλάζει καθόλου. Αντιδρά όμως μόνο σε κάποια μεγάλα πολιτικά γεγονότα ή συμβάντα. Έτσι μειώθηκε κατά την κρίση του 2008 ή με τις διαδηλώσεις του 2011. Όμως, από το φθινόπωρο της περσινής χρονιάς παραμένει σταθερός. Από τα καινούργια δεδομένα θα επισήμανα ότι οι πολίτες στην ουσία άρχισαν να εκτιμούν καλύτερα την εκτέλεση των προεκλογικών υποσχέσεων. Εδώ και ένα χρόνο οι άνθρωποι δεν είναι τόσο αισιόδοξοι.
Προφανώς οι αρχές αντέδρασαν στις απαιτήσεις των ανθρώπων, έγινε αντιληπτό ότι δεν μπορεί να τα ξεχάσει όλα. Και το γεγονός αυτό αρέσει στους ανθρώπους», επισημάνει ο κοινωνιολόγος. Τη μείωση μεμονωμένων δεικτών από τον Μάρτη του 2012 ο κοινωνιολόγος σχετίζει με την προεδρική προεκλογική καμπάνια. Τότε το επίπεδο της κινητικότητας της στήριξης ήταν σε μέγιστο βαθμό και από τότε έγιναν φυσιολογικές απώλειες βαθμών σε μεμονωμένες κατηγορίες.
Άλλη προσέγγιση εξέφρασε ο πολιτικολόγος Στανισλάβ Μπελκόβσκι. Κατά τη γνώμη του με τον Πούτιν τώρα τελευταίο απογοητεύτηκαν εκείνοι που τον έβλεπαν ως απολυταρχικό ηγέτη. Ανάμεσα στους οπαδούς της απολυταρχίας, θεωρεί ο Μπελκόβσκι, ο Πούτιν άρχισε να χάνει πόντους.
Αυτή η άποψη όμως δεν βρήκε στήριξη ανάμεσα σε άλλους εμπειρογνώμονες. Ο κοσμήτορας της κοινωνιολογίας και πολιτικολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου επί της κυβέρνησης Αλεξάνδρ Σατίλλοφ συμφωνεί με τη γνώμη του διευθυντή του Πανρωσικού Κέντρου έρευνας κοινής γνώμης.
«Η μείωση μερικών δεικτών κατά πολύ αιτιολογείται από την αδυναμία του Προέδρου να ασχοληθεί με προσωπική προώθηση όπως ήταν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Πέραν τούτου οποιοσδήποτε πολιτικός πέφτει λίγο στις εκτιμήσεις με την συσσώρευση της κούρασης του πληθυσμού με τις αρχές», επισημάνει.
Παρ’όλα αυτά η σταθερότητα της εκτίμησης αποδεικνύει ότι ο Βλαδίμιρ Πούτιν μπορεί να επανεκλεγεί για καινούργια θητεία εάν θελήσει, επειδή δεν υπάρχει καμία πραγματική εναλλακτική λύση, υπογραμμίζει ο εμπειρογνώμονας.