Ελλάδα – Τουρκία : Την ενόχλησή του για την επίσκεψη του Λίβυου στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ στην Αθήνα εξέφρασε για μια ακόμη φορά ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξαπολύοντας βολές κατά του έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, στο αεροπλάνο της επιστροφής στην Τουρκία από το Βερολίνο, ο Ερντογάν έδειξε ξανά την ενόχλησή του, λέγοντας: «Γιατί προσκάλεσε ο Μητσοτάκης τον Χαφτάρ στην Αθήνα; Το έκανε για να μας προκαλέσει. Ο Μητσοτάκης θέλει να γεφυρώσει το κενό μαζί σου, μου είπε ένας ηγέτης στο Βερολίνο, που δεν θέλω να κατονομάσω. «Τι είδους δουλειά είναι αυτή; Από τη μια θέλει να γεφυρώσει το μεταξύ μας χάσμα κι από την άλλη προσκαλεί τον Χαφτάρ;» του απάντησα. Αυτό δεν είναι ανοησία; «Πείτε του πως αυτό είναι λάθος, να το διορθώσει και μετά θα είναι εύκολο για εμάς να συναντηθούμε. Συγνώμη, αλλά υπάρχουν τέτοιου είδους προβλήματα».
Στον ίδιο διάλογο με τους Τούρκους δημοσιογράφους, ο Ερντογάν υπονόησε ότι τον προσέγγισε η Ιταλία για να γίνουν σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις σε περιοχές που περιλαμβάνει το σύμφωνο με την κυβέρνηση της Τρίπολης.
[irp posts=”543879″ name=”ΕΚΤΑΚΤΟ : Οι Τούρκοι άνοιξαν …πόλεμο με την Ελλάδα : Χάκαραν τα site της Βουλής, της ΕΥΠ, του ΥΠΕΞ”]
«Η Κρήτη και τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα»
Αναφερόμενος στο θέμα των τουρκικών γεωτρήσεων, ο Ερντογάν είπε πως η Τουρκία θα προχωρήσει στην αγορά και τρίτου γεωτρητικού σκάφους, πέρα από τα Γιαβούζ και Μπαρμπαρός, ενώ είπε πως το αέριο που θα εξαχθεί από τη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, θα μπορεί να διαμοιραστεί ισομερώς σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. «Η νότια Κύπρος δεν έχει συμφωνήσει ακόμα μαζί μας σε αυτό. Δεν κάθονται ποτέ να συζητήσουν μαζί μας. Από τη στιγμή που οι δικές μας ακτές βλέπουν αυτές της Λιβύης, μπορούμε να συνεργαστούμε και αυτό τρελαίνει την Ελλάδα. Έχουμε τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο κι αυτό μας προσφέρει ξεχωριστές ευκαιρίες. Μιλούν για την υφαλοκρηπίδα γύρω από το νησί της Κρήτης. Δεν υπάρχει, όμως, υφαλοκρηπίδα γύρω από τα νησιά. Αυτό αφορά μόνο στα χωρικά ύδατα».
Για τη Διάσκεψη του Βερολίνου
Αναφερόμενος στην έκβαση της Διάσκεψης του Βερολίνου, ο Ερντογάν είπε, μεταξύ άλλων, πως… «αποδεχτήκαμε την διακήρυξη 55 σημείων, που αποτελεί έναν οδικό χάρτη υπό την έγκριση των Ηνωμένων Εθνών. Αν η εκεχειρία, που συμφωνήσαμε με τον κ. Πούτιν, διατηρηθεί, τότε η πολιτική διαδικασία θα προχωρήσει. Σε αυτό το πλαίσιο, στρατιωτικοί εκπρόσωποι θα συναντηθούν με τους Σάρατζ και Χαφτάρ μέσα στις επόμενες ημέρες. Το βασικό σημείο, είναι πως ο Χαφτάρ τελειώνει την επιθετική του στάση».
Σχολιάζοντας τη στάση Χαφτάρ, είπε πως «είναι σημαντικό ότι δεν είχε υπογράψει τα κείμενα μέχρι τη στιγμή που αποχωρήσαμε από τη διάσκεψη. Όλα είναι στα λόγια και πρέπει να διασφαλιστούν από υπογραφές, ώστε να υπάρχει θετικό αποτέλεσμα. Υπάρχουν πολλές προσδοκίες από εμάς, γιατί είμαστε ένα ισχυρό κράτος».