-Ομπάμα: Αν ο Άσαντ παραδώσει το χημικό του οπλοστάσιο δεν θα εξαπολύσουμε στρατιωτικό χτύπημα – Άσαντ: Θα ήταν προδοσία να παραιτηθώ τώρα, είμαι η ελπίδα των Σύρων- Είχαμε έναν «πολύ καρποφόρο γύρο συνομιλιών» με τον Λαβρόφ, λέει ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών – Σχέδιο ψηφίσματος ετοιμάζει και η Γαλλία
Η κυβέρνηση της Συρίας αποδέχθηκε την πρόταση της Ρωσίας να τεθούν τα χημικά όπλα που διαθέτει υπό διεθνή έλεγχο, ανακοίνωσε σήμερα ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών, Ουάλιντ αλ Μουάλεμ.
Κατά την διάρκεια ομιλίας του στη ρωσική Κάτω Βουλή στη Μόσχα, ο Ουάλιντ αλ Μουάλεμ είπε ότι η Συρία διεξήγαγε χθες ένα «πολύ καρποφόρο γύρο συνομιλιών» με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ ο οποίος, «πρότεινε μία πρωτοβουλία η οποία σχετίζεται με τα χημικά όπλα και το απόγευμα συμφωνήσαμε στη ρωσική πρωτοβουλία».
Πρόσθεσε ακόμη ότι η Συρία συμφώνησε με τη ρωσική πρόταση καθώς αυτή «θα αφαιρούσε κάθε έδαφος για την αμερικανική επιθετικότητα».
Υπενθυμίζεται ότι χθες η Συρία είχε χαιρετήσει τη ρωσική πρωτοβουλία περί διεθνούς ελέγχου επί του συριακού χημικού οπλοστασίου, ωστόσο, δεν είχε διευκρινίσει αν την έκανε αποδεκτή.
Άσαντ: Θα ήταν προδοσία να παραιτηθώ τώρα
Σε δηλώσεις του λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της αποδοχής της ρωσικής πρότασης από τη Συρία, ο Άσαντ είπε ότι θα ήταν προδοσία αν αποχωρούσε τώρα από την εξουσία.
«Έχω υποχρέωση στη χώρα μου, εκτός κι αν οι πολίτες θέλουν να παραιτηθώ», ανέφερε ο Σύρος πρόεδρος και πρόσθεσε: «Κάποιοι λένε ότι έχω όλες τις εγγυήσεις αν θέλω να φύγω, όλα τα λεφτά και ό,τι θέλω. Φυσικά τα αγνοώ όλα αυτά».
«Είμαι πρόεδρος για να βοηθάω τον λαό της Συρίας», είπε στη συνέχεια ο ‘Ασαντ και πρόσθεσε ότι θα έπρεπε να είναι η ελπίδα των Σύρων, όχι των Αμερικανών, ούτε των Γάλλων.
Σύμφωνα με τον Άσαντ η Συρία πρέπει να απαλλαχθεί από τους τρομοκράτες και τους εξτρεμιστές.
«Αν δεν τους ξεφορτωθούμε θα επηρεάσουν τις επόμενες γενιές», είπε και απευθυνόμενος στους Αμερικανούς τόνισε: «Εσείς τι θα κάνατε αν τρομοκράτες από διαφορετικές περιοχές εισέβαλαν στην χώρα σας και σκότωναν χιλιάδες πολίτες;».
«Όταν οι δυτικές χώρες πάψουν να υποστηρίζουν τους τρομοκράτες και τις μαριονέτες όπως η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία, το πρόβλημα της Συρίας θα λυθεί πιο εύκολα. Αν οι ΗΠΑ θέλουν να υποστηρίζουν την Αλ-Κάιντα ας το κάνουν. Αλλά να μην μιλούν για “επαναστάτες” γιατί οι περισσότεροι ανήκουν πλέον στην Αλ-Κάιντα».
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες ο Σύρος πρόεδρος προχώρησε σε δηλώσεις στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό της χώρας, λέγοντας πως η Δαμασκός αποδέχεται την πρόταση να παραδώσει το χημικό οπλοστάσιό της ώστε «να μη χυθεί αίμα του συριακού λαού».
Ομπάμα: Αν ο Άσαντ παραδώσει το χημικό του οπλοστάσιο δεν θα εξαπολύσουμε στρατιωτικό χτύπημα
Τώρα, η Ουάσινγκτον πρέπει να βάλει σε αναμονή τα πολεμικά της σχέδια, ενόψει μάλιστα του σημερινού τηλεοπτικού διαγγέλματος του Αμερικανού προέδρου, ενώ η ψηφοφορία στο Κογκρέσο των ΗΠΑ για την επίθεση στη Συρία πήρε
μικρή ανάσα μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα.
Ενδεικτικές είναι πάντως οι δηλώσεις που έκανε χθες ο Μπαράκ Ομπάμα στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC.
«Αν ο Άσαντ παραδώσει τον έλεγχο των χημικών σε διεθνή αρχή απομακρυνόμαστε απ’ το ενδεχόμενο πολέμου; Παγώνει το ενδεχόμενο πολέμου;», ήταν το ερώτημα που απηύθυνε στον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα δημοσιογράφος του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου ABC.
«Απολύτως. Εάν βεβαίως συνέβαινε κάτι τέτοιο. Δε νομίζω ότι θα φτάναμε σε κάτι τέτοιο εάν δεν είχαμε διατηρήσει την αξιόπιστη πιθανότητα ενός στρατιωτικού χτυπήματος και δε νομίζω ότι είναι η ώρα να κάνουμε πίσω», απάντησε ο κ. Ομπάμα.
Απευθυνόμενος στην αμερικανική κοινή γνώμη η οποία έχει ταχθεί εναντίον ενός νέου πολέμου στη Συρία ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπογράμμισε: «Θέλω να διασφαλίσω ότι διατηρείται ο κανόνας κατά της χρήσης χημικών. Εάν αυτό μπορεί να γίνει χωρίς στρατιωτικό πλήγμα θα το προτιμούσα σαφώς».
Μυστικές συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας οδήγησαν στην πρόταση Λαβρόφ
Πάντως, η ρωσική πρόταση δεν ήρθε… εξ ουρανού όπως αποκάλυψε και ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος, Σεργκέι Λαβρόφ, το μεσημέρι της Τρίτης. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο κ. Λαβρόφ είπε ότι η πρόταση της Μόσχας δεν είναι αποκλειστικά ρωσική αλλά προέκυψε κι από επαφές με την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Μεταξύ άλλων, ο Λαβρόφ είπε ότι η Ρωσία ετοιμάζει ένα «αποτελεσματικό και συγκεκριμένο» σχέδιο για να τεθούν τα χημικά όπλα της Συρίας υπό διεθνή έλεγχο.
Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας ανέφερε συγκεκριμένα ότι η ρωσική πλευρά εργάζεται για να εκπονήσει ένα σχέδιο «εφαρμόσιμο, ακριβές, σταθερό», για το οποίο βρίσκονται σε εξέλιξη επαφές αυτή τη στιγμή με τη συριακή πλευρά.
Από την πλευρά της η συριακή αντιπολίτευση έκανε λόγο για «πολιτικό ελιγμό» σχολιάζοντας τη ρωσική πρόταση ενώ ζητά εκ νέου μία «ισχυρή απάντηση» κατά του καθεστώτος Άσαντ.
Ψήφισμα στον ΟΗΕ για τη Συρία θα υποβάλει η Γαλλία
Με ενδιαφέρον αλλά και με επιφυλακτικότητα δήλωσε ότι υποδέχεται η γαλλική κυβέρνηση τη πρόταση της Ρωσίας για τα χημικά της Συρίας, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς.
Σε δηλώσεις του το μεσημέρι της Τρίτης, ο Γάλλος ΥΠΕΞ είπε ότι η χώρα του θα καταθέσει εντός της ημέρας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχέδιο ψηφίσματος με το οποίο θα καταδικάζει την σφαγή της Δαμασκού την 21η Αυγούστου από την συριακή κυβέρνηση και θα προβλέπει τον “έλεγχο και την καταστροφή” των συριακών χημικών όπλων.
“Η Γαλλία θα προτείνει σήμερα στους εταίρους της στο Συμβούλιο Ασφαλείας ένα σχέδιο απόφασης βάσει του κεφαλαίου 7” το οποίο επιτρέπει την προσφυγή στη βία σε περίπτωση μη τήρησης των υποχρεώσεων, ανέφερε ο υπουργός και διευκρίνισε ότι “η Γαλλία έχει στόχο να ζητήσει να ριχτεί φως στο συριακό πρόγραμμα χημικών όπλων ώστε η Δαμασκός να δεχθεί να το θέσει υπό διεθνή έλεγχο και το πρόγραμμα αυτό να διαλυθεί, υπό την αιγίδα του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων”.
Νωρίτερα την Τρίτη, μιλώντας στο ραδιοσταθμό Ερόπ 1, ο κ. Φαμπιούς είπε πως η Ρωσία προσφέρει στον εαυτό της “μια θύρα εξόδου” με την πρότασή της να τεθεί υπό διεθνή έλεγχο το συριακό χημικό οπλοστάσιο, προσθέτοντας πως η “αποφασιστικότητα” των Δυτικών απέδωσε.
Εγκρίνουν τη ρωσική πρόταση Κίνα και Αραβικός Σύνδεσμος
Στο Πεκίνο, ο εκπρόσωπος της διπλωματίας της Κίνας Χονγκ Λέι δήλωσε ότι η χώρα του «καλωσορίζει και υποστηρίζει την πρόταση» της Ρωσίας για το συριακό χημικό οπλοστάσιο, αφού αυτή «είναι προς όφελος της άμβλυνσης της έντασης στη Συρία, της πολιτικής διευθέτησης του συριακού προβλήματος και προς όφελος της διατήρησης της ειρήνης στη Συρία και στην περιφέρεια», και πρόσθεσε πως «όλη η διεθνής κοινότητα πρέπει να το εξετάσει θετικά».
Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Νάμπιλ αλ Αράμπι δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της ρωσικής πρότασης να τεθεί υπό διεθνή έλεγχο το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας και κάλεσε να υπάρξει μια «πολιτική λύση» στη σύρραξη. Πρόσθεσε ότι εντός της ημέρας επρόκειτο να εκδοθεί μια επίσημη ανακοίνωση υποστήριξης της ρωσικής πρωτοβουλίας.
Οι μοναρχίες του Κόλπου κάλεσαν από πλευράς τους για άλλη μια φορά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να «αναλάβει τις ευθύνες του σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και να λάβει τα απαραίτητα αποτρεπτικά μέτρα σε βάρος των δραστών αυτού του εγκλήματος (της επίθεσης με χημικά όπλα), η ευθύνη για το οποίο ανήκει στο συριακό καθεστώς».