12η ημέρα των ΕΟΡΤΙΩΝ 2019 στον Αγιο Ελευθέριο Αχαρνών, χθες, Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019 και οι λατρευτικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν το πρωί με τον Όρθρο και την Θεία Λειτουργία.
Στις 6:00 μ.μ. εψάλη ο Εσπερινός και στην συνέχεια Μικρός Αγιασμός μετά του ιερού λειψάνου τού Αγίου Ελευθερίου και δεκάδων άλλων Αγίων. Στο τέλος διενεμήθησαν στους πιστούς φιαλίδια με αγιασμό.
Κεντρικός ομιλητής της ημέρας ήταν ο Πολιτικός Επιστήμων κ. Κωνσταντίνος Χολέβας, ο οποίος μίλησε με θέμα: «Πως θα διδάξουμε την ιστορία σε νέους και νέες με ορθόδοξη συνείδηση».
Μεταξύ άλλων ο ομιλητής τόνισε ότι η Ιστορία είναι μέσα στην παράδοση της Εκκλησίας. Δεν νοείται γνώση των εκκλησιαστικών πραγμάτων χωρίς ιστορική γνώση. Σπουδαίοι πατέρες της Εκκλησίας χρησιμοποίησαν την ιστορία για να αντιμετωπίσουν αιρέσεις. Αναφερόμενος στον τρόπο διδασκαλίας της ιστορίας στους νέους είπε ότι η ιστορία πρέπει να ξαναγυρίσει στα χέρια της Εκκλησίας και της οίκογένειας. Στο πλαίσιο αυτό κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις:
1. Για τόύς εφήβους πρότεινε να γνωρίσουν την ιστορική έρευνα τόύ π. Γεωργίου Μεταλληνού.
2. Για τα παιδιά από 4-14 ετών πρότεινε επισκέψεις σε τόπους όπου θα αποκτούν βιώματα (μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, πεδία μαχών, ιστορικές μονές κ.α.)
3. Για πιο μικρά παιδιά σύστησε εξωσχολικά βιβλία με ιστορίες για παιδιά. Επίσης καθοδήγηση στο διαδίκτυο ώστε να έρχονται σε επαφή με έγκυρα ιστορικά κείμενα.
4. Να δώσουν οι γονείς και η εκκλησία πρότυπα που δείχνουν συμμετοχή εφήβων στους αγώνες τόύ Έθνους, μέσα από βιβλία με τα παιδικά χρόνια των ηρώων.
5. Στα κορίτσια να προβληθεί ο ρόλος των γυναικών που πλάθουν την εθνική συνείδηση.
6. Να έρθουν τα παιδιά κοντά στη δημοτική μας παράδοση, δημοτικούς χορούς και τραγούδια.
[irp posts=”538541″ name=”Ο Αργολίδος Νεκτάριος στον Αγιο Ελευθέριο Αχαρνών (ΦΩΤΟ)”]
Τέλος υπογράμμισε ότι στα παιδιά πρέπει να δίνεται η ιστορική αλήθεια για τόύς αγώνες τόύη Έθνους και τις γενοκτονίες που υπέςστη ο ελληνισμός, όχι για να εκδικηθούν ή να γίνουν φανατικοί,
αλλά για να μην επαναληφθούν. Κλείνοντας τόνισε ότι ως ορθόδοξοι και Έλληνες δεν μπορεί να είμαστε απαισιόδοξοι. Έφερε ως παράδειγμα τον Πατροκοσμά, ο οποίος μέσα σε μια δύσκολη εποχή έλεγε τρία πράγματα:
• Μην εξισλαμίζεστε
• Φτιάξτε σχολεία ελληνικά για την διατήρηση της γλώσσας
• Μην απελπίζεστε.
Και ως Έλληνες δεν μπορούμε να απελπιζόμαστε. Ο π. Γεώργιος ο Μεταλληνός έλεγε ότι το ρωμαίικο σημαίνει ελπίδα.
Και κατέληξε: επενδύοντας οι γονείς δέκα λεπτά την ημέρα για την διδασκαλία της ιστορίας στα παιδιά δημιουργούν μια νέα γενιά με γνώση και ψυχική ενότητα.
Μετά το τέλος της ομιλίας εψάλη τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως του κοιμηθέντος ιερέως π. Γεωργίου Μεταλληνού και ακολούθησε το Ενοριακό Αρχονταρίκι, όπου ο κ. Χολέβας συζήτησε με το ακροατήριο συναφή θέματα.
Ακολούθησε Μικρό Απόδειπνο μετά Χαιρετισμών στην Υπεραγία Θεοτόκο και η ημέρα έκλεισε με Μικρά Κατανυκτική Αγρυπνία. Κατ’ αυτήν λειτούργησε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Δανιήλ Ψωίνος, Προιστάμενος του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίας Τριάδος Πειραιώς. Ο π. Δανιήλ κήρυξε τον θείο λόγο με θέμα: «Προϋποθέσεις για την μεγάλη συνάντηση με τον Χριστό που έρχεται». Έψαλε γυναικείος βυζαντινός χορός υπό την διεύθυνση της Γεροντίσσης Μαριάμ Σκορδά.