Κοινωνικό μέρισμα 2019, αίτηση στο koinonikomerisma.gr – Αναδρομικά ΝΕΑ : Τι θα γίνει με το μέρισμα και ποιοι θα το πάρουν.
Τρεις κατηγορίες ασφαλισμένων και συνταξιούχων κύριων συντάξεων – οι οποίοι έχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη – θα είναι οι κερδισμένοι με το νέο Ασφαλιστικό.
Την ίδια ώρα, επιστημονική μελέτη οδηγείται στο συμπέρασμα ότι έως και το 20% των εισφορών που έχουν καταβάλει στη διάρκεια του ασφαλιστικού τους βίου χάνουν οι υψηλόμισθοι του ιδιωτικού τομέα με τα σημερινά ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων.
Οι τρεις κατηγορίες οι οποίες θα ευνοηθούν με την αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης των συντάξεων – ενώ θα πάρουν και αναδρομικά – είναι οι εξής:
Όσοι συνταξιοδοτηθούν από την ψήφιση του νόμου και μετά (Ιανουάριος 2020) και θα έχουν υπολογισμό σύνταξης με καλύτερους συντελεστές ανταποδοτικής σύνταξης.
Όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί από 13/5/2016 ως και την ψήφιση του νέου νόμου που θα έχουν επανυπολογισμό της κύριας σύνταξης με τους νέους συντελεστές και θα πάρουν την επιπλέον διαφορά που θα προκύψει αναδρομικά από 4 Οκτωβρίου 2019.
Συντάξεις ΝΕΑ : Αναδρομικά και πληρωμή συντάξεων – Κοινωνικό μέρισμα
Ο παλιοί συνταξιούχοι που είχαν ήδη επανυπολογισμό με τα παλιά ποσοστά του νόμου Κατρούγκαλου και τώρα θα έχουν εκ νέου υπολογισμό της σύνταξης με καλύτερους συντελεστές.
Επισημαίνεται ότι οι νέοι συνταξιούχοι, των οποίων η σύνταξη υπολογίστηκε με βάση τα νέα, αντισυνταγματικά πλέον, ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου, εκτιμώνται σε περίπου 110.000. Σε αυτούς, από την ημέρα δημοσίευσης της απόφασης (4/10/2019) θα πρέπει να εφαρμοστούν νέα, αναλογικότερα και δικαιότερα ποσοστά αναπλήρωσης.
Οι δικαστές του Συμβουλίου Επικρατείας προσδιόρισαν την αντισυνταγματικότητα κυρίως στις μεγάλες συντάξεις και στους συνταξιούχους που έχουν πολλά χρόνια εργαστεί και φθάνουν στο ανώτατο πλαφόν αναπλήρωσης 46,8% για 42 χρόνια ασφάλισης. Με την απόφαση ανοίγει ο δρόμος για αυξήσεις στους συντελεστές αναπλήρωσης προκειμένου να ενισχυθεί η ανταποδοτική σχέση εισφορών – παροχών.
Κομβικό σημείο των αποφάσεων αποτελεί η επισήμανση ότι δεν έχουν αναδρομική ισχύ. Το δικαστήριο χάραξε «κόκκινη γραμμή» όσον αφορά την αναδρομικότητα της ισχύος των αποφάσεων, κρίνοντας ότι οι συνέπειές τους πρέπει να αρχίσουν από την ημέρα της δημοσίευσής τους (4/10/2019).
Είναι αξιοσημείωτο ότι σήμερα η ανταποδοτικότητα είναι στο 46,80% για 42 χρόνια ασφάλισης, δηλαδή δεν φτάνει ούτε στο μισό του συντάξιμου μισθού. Στον αντίποδα υπάρχουν ασφαλισμένοι με λιγότερα έτη ασφάλισης και χαμηλές αποδοχές, οι οποίοι μπορούν να πετύχουν ποσοστό αναπλήρωσης άνω του 107% του μισθού τους λαμβάνοντας και την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ.
Τονίζεται ότι στο προωθούμενο ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης για όσους εργάζονται για περισσότερα από 30 έτη, προκειμένου να συμμορφωθεί πλήρως με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η εν λόγω αύξηση, που θα επηρεάσει εκατοντάδες χιλιάδες συντάξεις – παλαιές, νέες και εκκρεμείς –, θα έχει αναδρομική ημερομηνία έναρξης στις 4 Οκτωβρίου 2019.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Τα Νέα», το σενάριο που επιλέγεται είναι να αυξηθούν οι σημερινοί συντελεστές του νόμου Κατρούγκαλου κατά 8%-10% μετά τα 30 έτη ασφάλισης, όπου και παρατηρούνται οι μεγαλύτερες μειώσεις συντάξεων ανεξαρτήτως μισθού, σε σχέση με τα ποσά συντάξεων πριν από τον Νόμο 4387/2016.
Η αύξηση θα είναι κλιμακωτή όσο αυξάνονται τα συντάξιμα έτη. Δηλαδή το κέρδος από τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης θα κλιμακώνεται όσο προστίθενται έτη πληρωμένων εισφορών πάνω από την 30ετία, με την ανταποδοτικότητα να φτάνει για 40ετία στα επίπεδα του 50%, έναντι 42,80% σήμερα.
Κοινωνικό μέρισμα 2019, αίτηση στο koinonikomerisma.gr – Αναδρομικά ΝΕΑ – Ειδήσεις για το μέρισμα
Μπροστά σε ραγδαίες ανατροπές θα βρεθούν πάνω από 1 εκατ. νοικοκυριά που πήραν το 2018 το κοινωνικό μέρισμα και περιμένουν κάτι ανάλογο να γίνει και το 2019.
Πλέον είναι σίγουρο ότι το 80% όσων το πήραν πέρυσι, δεν πρόκειται να λάβουν φέτος το μέρισμα των Χριστουγέννων, αφού αλλάζει η φιλοσοφία της επιδοματικής πολιτικής και πλέον απευθύνεται μόνο σε συγκεκριμένα κοινωνικά στρώματα.
Βέβαια αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι όσοι πήραν το μέρισμα το 2018 είναι σήμερα… μεσαία τάξη και για αυτό δεν το χρειάζονται.
Η λογική όμως της σημερινής κυβέρνησης είναι διαφορετική και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι αυτό θα είναι και το τελευταίο μέρισμα που θα μοιραστεί.
Χωρίς κοινωνικό μέρισμα θα βρεθούν εφέτος 8 στους 10 Έλληνες οι οποίοι έλαβαν πέρυσι τον χριστουγεννιάτικο «μποναμά», καθώς η λογική της επιδοματικής αυτής ενίσχυσης έχει αλλάξει και πλέον απευθύνεται μόνον στα εξαιρετικά ασθενή οικονομικά στρώματα.
Πέρυσι το κοινωνικό μέρισμα δόθηκε σε περίπου 1,3 εκατ. δικαιούχους, με το ποσό της εισοδηματικής ενίσχυσης να κυμαίνεται από 200 ευρώ έως 1.200 ευρώ.
Για το 2019 η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική. Ο αριθμός των δικαιούχων θα ανέρχεται σε 200.000 νοικοκυριά και το μέρισμα θα κυμαίνεται από 500 έως και 1.000 ευρώ, θα δοθεί σε όσους σήμερα πληρούν τα κριτήρια του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης.
Εάν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας εφαρμόσουν τα κριτήρια του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης για να χορηγήσουν το κοινωνικό μέρισμα τότε τα επιλέξιμα νοικοκυριά θα πρέπει να πληρούν αθροιστικά τα εξής κριτήρια:
Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του κάθε νοικοκυριού δεν θα πρέπει να υπερβαίνει στο σύνολο της το ποσό των 90.000 ευρώ για το πρώτο άτομο, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος του νοικοκυριού και με συνολικό ανώτατο όριο για κάθε ωφελούμενη μονάδα έως 150.000 ευρώ.
Να έχουν εξαμηνιαίο εισόδημα έως το ποσό των 5.400 ευρώ, ανεξαρτήτως του αριθμού των μελών τους.
Η αντικειμενική δαπάνη των αυτοκινήτων ή και των δικύκλων του νοικοκυριού δεν πρέπει να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 6.000 ευρώ.
Το συνολικό ύψος των καταθέσεων του νοικοκυριού δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 14.400 ευρώ.
Το ανώτατο όριο τόκων από καταθέσεις το ποσό των 86 ευρώ.
Σημειώνεται πως τα παραπάνω κριτήρια εφαρμόζονται για τη χορήγηση του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης και τα σχετικά στοιχεία είναι ήδη στην κατοχή των αρμόδιων υπηρεσιών.
Μακροχρόνια άνεργοι
Μόνο οι πιο αδύναμοι από τους μακροχρόνια άνεργους θα πάρουν το μέρισμα. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, επί συνόλου 805.000 ανέργων το 70,8% που αντιστοιχεί σε 570.000 είναι μακροχρόνια άνεργοι. Από αυτούς 280.000 είναι εκτός αγοράς εργασίας για πάνω από τέσσερα χρόνια. Κάποιοι από αυτούς θα πάρουν το μέρισμα, ανάλογα με τα κριτήρια της κυβέρνησης.
Πολύτεκνες οικογένειες
Κοινωνικό μέρισμα στις πολύτεκνες οικογένειες, που σύμφωνα με την ΑΑΔΕ είναι 27.304 και αφορά σε οικογένειες με τουλάχιστον τέσσερα παιδιά. Από αυτούς, δηλώνουν εισόδημα κάτω από 9.000 ευρώ 10.096 οικογένειες (με τέσσερα παιδιά), 2.161 οικογένειες (με πέντε παιδιά) και 975 οικογένειες (με πάνω από έξι παιδιά) – συνολικά 13.232 νοικοκυριά.
ΑΜΕΑ
Κοινωνικό μέρισμα στις οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα ΑμεΑ είναι η τελευταία από τις τρεις κατηγορίες δικαιούχων.
Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, οι φορολογούμενοι με εξαρτώμενα τέκνα με αναπηρία από 67% και άνω ήταν συνολικά 25.801. Το σύνολο της προβλεπόμενης μείωσης φόρου εισοδήματος για αυτές τις οικογένειες δεν ξεπέρασε τα 5,3 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή περίπου 205 ευρώ για κάθε περίπτωση.
Οι αιτήσεις
Ο νέος σχεδιασμός, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, αποκλείει κάθε πιθανότητα να υποβληθούν αιτήσεις από τους πιθανούς δικαιούχους.
Η διανομή του κοινωνικού μερίσματος αναμένεται να γίνει στους δικαιούχους που θα προκύψουν από ηλεκτρονικές διασταυρώσεις στα στοιχεία που περιλαμβάνουν οι φορολογικές δηλώσεις.
Εφόσον επικρατήσουν αυτά τα σενάρια, δεν θα γίνουν αιτήσεις από τους ενδιαφερόμενους, αλλά τα χρήματα θα καταβληθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς όλων όσοι προκύψουν από τις διασταυρώσεις των στοιχείων που είναι διαθέσιμα στο taxisnet.
Η καταβολή θα γίνει λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα.
Το 2018, το ετήσιο εισόδημα για νοικοκυριά με ένα ενήλικο τέκνο ήταν έως τα 9.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 4.500 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος και κατά 2.250 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος, και έως τις 27.000 ευρώ. Η ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα ή και στο εξωτερικό έπρεπε να είναι συνολικής φορολογητέας αξίας μέχρι 125.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος (αντί 120.000 το 2017) προσαυξημένη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και μέχρι τις 185.000 ευρώ.
Στα εισοδηματικά κριτήρια λαμβανόταν υπόψη το συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα από κάθε πηγή ημεδαπής και αλλοδαπής προέλευσης –προ φόρων, μετά την αφαίρεση των εισφορών για κοινωνική ασφάλιση– όλων των μελών της ωφελούμενης μονάδας, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2017. Στο συνολικό εισόδημα της ωφελούμενης μονάδας συμπεριλαμβανόταν το σύνολο των επιδομάτων και των κάθε μορφής χρηματικών μεταβιβάσεων, καθώς και το σύνολο των εισοδημάτων που απαλλάσσονται από τον φόρο ή φορολογούνται με ειδικό τρόπο, αναφέρει το ieidiseis.