Η 14η Ιουνίου φαίνεται ότι θα είναι ημέρα-γεννήτορας εξελίξεων για το σύγχρονο Ιράν, καθώς οι προεδρικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν τότε, προκαλούν ήδη σοβαρούς κλυδωνισμούς στο καθεστώς των Φρουρών της Επανάστασης, με την Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ να προσπαθεί να επιβάλλει τη βούλησή του, και ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ ετοιμάζεται να σηκώσει το γάντι που του πέταξε ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης της Τεχεράνης.
Η Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε χθες ότι δεν δίνει δικαίωμα συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές, στις οποίες ο Αχμαντινετζάντ δεν μπορεί βάσει Συντάγματος να είναι και πάλι υποψήφιος, ούτε στον πρώην πρόεδρο της χώρας Αχμπάρ Χασεμί Ραφσανζανί, αλλά ούτε και στον Εσφαντίαρ Ραχίμ Μασάι.
Κι αν ο Ρασφαζανί, εκτός από ο πιο πλούσιος άνθρωπος στο Ιράν, πρώην πρόεδρος της χώρας και φανατικός μεταρρυθμιστής, εμφανίζεται να είναι και ο… εκλεκτός της Δύσης για να κλείσει το μέτωπο με την Τεχεράνη, που απειλεί ακόμη και με πυρηνική αποσταθεροποίηση τον πλανήτη, ο Μασάι είναι εκείνος τον οποίο προωθεί για τη διαδοχή του ο Αχμαντινετζάντ.
Το Ιράν στα πρόθυρα εμφυλίου λοιπόν, με τους Φρουρούς της Επανάστασης να βρίσκονται στη μέση, και τον Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ να αντιδρά σήμερα για τον αποκλειστμό του Μασάι, ξεκαθαρίζοντας ότι θα επιχειρήσει να ανατρέψει την απόφαση της Εκλογικής Επιτροπής μέσω έφεσης, και προσθέτοντας πως δεν θεωρεί ότι… τρέχει κάτι από την πλευρά του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ.
“Εγώ τον έβαλα στην πολιτική, και θεωρώ ότι είναι απόλυτα ικανός για να ηγηθεί της χώρας μας. Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει πρόβλημα με τον θρησκευτικό ηγέτη, θα το συζητήσω ως το τέλος μαζί του, και είμαι αισιόδοξος ότι το πρόβλημα θα λυθεί”, σημείωσε με νόημα ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.
Το State Department πάντως αντέδρασε ήδη, και άφησε σαφείς αιχμές κατά της Εκλογικής Επιτροπής για τις αποφάσεις της. Μια εξέλιξη που δεν βοηθάει ούτε τον Ραφσανζανί αλλά ούτε και τον Αχμαντινετζάντ, από τη στιγμή που η κοινωνία του Ιράν έχει συνηθίσει πλέον να μισεί τους Αμερικανούς.