Τα τρομοκρατικά χτυπήματα στην περιοχή Ρεϊχανλι της Αντιόχειας στην Τουρκία όπου σκοτώθηκαν 46 άνθρωποι και τραυματίστηκαν δεκάδες άλλοι προκαλούν ερωτήματα για το ποιος κρύβεται πίσω από τις επιθέσεις αυτές.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Μουαμέρ Γκιουλέρ ισχυρίστηκε πως η επίθεση διενεργήθηκε από ομάδα που είναι γνωστή στις τουρκικές αρχές για άμεσες σχέσεις με την «Αλ Μουχαμπαράτ», δηλαδή τις συριακές μυστικές υπηρεσίες.
Ηδη έχουν συλληφθεί και ανακρίνονται 9 ύποπτοι που έχουν άμεση σχέση με την οργάνωση αυτή τονίζουν οι τουρκικές αρχές.
Οι υποψίες των Τούρκων είναι πως η Συρία με τα χτυπήματα αυτά στέλνει μήνυμα στην Άγκυρα να σταματήσει να στηρίζει τους αντάρτες και να τερματίσει τις προσπάθειες ανατροπής του Άσαντ.
Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΝΩΡΙΖΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ;
Πάντως παρά τις κατηγορίες της Άγκυρας, υπάρχουν κάποια στοιχεία που δείχνουν πως η επίθεση ενδέχεται να πραγματοποιήθηκε και από ακραίες ισλαμιστικές οργανώσεις που μάχονται μαζί με την αντιπολίτευση στη Συρία.
Εντύπωση προκαλεί πως η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah στις 10 Μαϊου, δηλαδή μια μέρα πριν τα τρομοκρατικά χτυπήματα έγραφε πως «οι τουρκικές αρχές ασφαλείας έχουν πληροφορίες πως στις 23 Απριλίου στην περιοχή Ράκα φορτώθηκαν εκρηκτικά σε 3 οχήματα , από ομάδες οι οποίες έχουν στόχο να πραγματοποιήσουν επιθέσεις. Οι δράστες ενδέχεται να εισέλθουν στην Τουρκία από τρεις διαφορετικές πύλες εισόδου.
Έχουν ενημερωθεί οι μυστικές υπηρεσίες, ο στρατός και η αστυνομία για να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα».
Η πόλη Ράκα όμως ελέγχεται πλήρως από τους αντάρτες της Συρίας και ο στρατός τους καθεστώτος Άσαντ δεν μπορεί να εισβάλλει εδώ και πολλούς μήνες. Η τουρκική κυβέρνηση μέχρι στιγμής την αποκρύπτει πως είχε πληροφορίες για ενδεχόμενη επίθεση και πως τα οχήματα φορτώθηκαν από την περιοχή όπου επικρατούν οι αντάρτες.
2000 ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ!
Παράλληλα η εφημερίδα Cumhuriyet την ίδια μέρα με το δημοσίευμα της Sabah, με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της είχε αποκαλύψει την ύπαρξη 2.000 μελών της Αλ Κάιντα στην Τουρκία!
«Πρόκειται, για Τούρκους υπηκόους, που εκπαιδεύτηκαν σε στρατόπεδα του Αφγανιστάν, Πακιστάν, Βοσνίας και Τσετσενίας.» είχε γράψει η εφημερίδα ένα δημοσίευμα που δεν διέψευσε ποτέ η κυβέρνηση Ερντογάν.