Η κατάρρευση των σημαντικών χρηματοπιστωτικών θεσμών και των βασικότερων παγκόσμιων νομισμάτων θα εξακολουθεί να απειλεί την παγκόσμια οικονομία κατά την επόμενη δεκαετία, αναφέρεται στην έκθεση «Global Risks 2013» του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.
Κατά το νέο έτος. που έχει αρχίσει προκαλεί ιδιαίτερα μεγάλη ανησυχία προκαλεί η πιθανότητα του λεγόμενου «δημοσιονομικού γκρεμού» στις ΗΠΑ και της πτώχευσης της Ελλάδας.
Η ορολογία «δημοσιονομικός γκρεμός» έχει επινοηθεί από τον επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Αποθεματικού Συστήματος των ΗΠΑ (FED) Μπεν Μπερνάνκι, ο οποίος προειδοποίησε το Κογκρέσο πριν από έναν χρόνο για την κατάσταση, που μπορεί να διαμορφωθεί στις αρχές του 2013.
Αναμενόταν ότι από την 1η Ιανουαρίου θα τεθεί σε ισχύ η Πράξη για τον έλεγχο του προϋπολογισμού, ύστερα από την οποία οι εξελίξεις στις ΗΠΑ και στον κόσμο ακόμη, μπορεί να πάρουν ακόμα και ανεξέλεγκτο χαρακτήρα. Η πράξη, αυτή καθ’εαυτή ήταν συμβιβαστική λύση, που επέτρεψε να αυξηθεί το 2012 το ανώτατο όριο του δημόσιου χρέους των ΗΠΑ και ταυτόχρονα να αναβληθεί προσωρινά η πτώχευση. Σχεδόν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ υπενθύμισε ότι οι δυνατότητες αύξησης του χρέους των ΗΠΑ θα εξαντληθούν μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Ωστόσο, στις 2 Ιανουαρίου οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν συνάψει τελικα μια νέα συναλλαγή, αναβάλλοντας την επίλυση του προβλήματος του ελλείμματος του προϋπολογισμού για άλλους δύο μήνες.
Η υφιστάμενη συμφωνία σημαίνει μόνο αναβολή του αναπόφευκτου, – είπε σε συνέντευξή της στο ΡΣ «Η Φωνή της Ρωσίας» η Άννα Μποντρόβα, ειδικός του Πρακτορείου Αναλύσεων Investkafe:
– Η κατάσταση επιβαρύνεται από ένα άλλο εξαιρετικά δύσκολο θέμα, που είναι συνδεδεμένο με την αναθεώρηση του ανώτατου ορίου του δημόσιου χρέους των ΗΠΑ. Αυτά τα δύο προβλήματα απασχολούν σήμερα πολύ τους επενδυτές, οι οποίοι δεν θα αγοράζουν τίποτα ως που να αποσαφηνιστεί κάτι σ΄αυτά τα ζητήματα. Ουσιαστικά, αναμένεται ότι οι συζητήσεις θα βρεθούν στην αιχμή τους στα τέλη Μαρτίου και τότε οι Ρεπουμπλικανοί δεν θα δεχθούν πια τους συμβιβασμούς με τους Δημοκρατικούς, για τους οποίους μιλούσαν τον Δεκέμβριο.
Όσον αφορά τον άλλο πόλο έντασης στην παγκόσμια οικονομία – την ζώνη του ευρώ – τα σύννεφα εδώ μπορεί να ξαναρχίσουν να συμπυκνώνονται και πάλι πάνω στην Ελλάδα, -είπε στο ΡΣ «Η Φωνή της Ρωσίας» ο Γιαροσλάβ Λισοβόλικ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Deutsche Bank στη Ρωσία:
Λαμβάνοντας υπόψη τον εκλογικό κύκλο σε μια σειρά χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρώτα απ’ όλα τις εκλογές στην Γερμανία, ο παράγοντας της Ελλάδας θα γίνει και πάλι ένας από τους βασικότερους κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Μετά τις εκλογές, μπροστά στους Γερμανούς θα τεθεί και πάλι το ερώτημα: «Να υποστηρίζουν την ελληνική οικονομία ή όχι;» Σε περίπτωση που η απάντηση σε αυτή την ερώτηση θα είναι αρνητική, θα είναι αρκετά πιθανό ότι τα ελληνικά προβλήματα θα γίνουν νούμερο ένα πρόβλημα κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους για τις χρηματοπιστωτικές αγορές του κόσμου.
Εκτός απ’ αυτό, μπορούμε να αναμένουμε φέτος περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα και τη Βραζιλία. Όπως είπε ο Γιαροσλάβ Λισοβόλικ, υπάρχουν στοιχεία, που δείχνουν ότι με πιο γοργούς ρυθμούς θα αναπτύσσεται και η οικονομία της Ρωσίας. Εξάλλου, ο πιθανός «δημοσιονομικός γκρεμός» στις ΗΠΑ σε οποιαδήποτε περίπτωση θα επηρεάσει αρκετά επώδυνα όλες τις οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης και της ρωσικής,- θεωρεί ο Ρώσος εμπειρογνώμονας.