Σε μία κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών κινδυνεύει να εισέλθει η περιοχή της Μ. Aνατολής με πρώτη την Τουρκία εξαιτίας της παρουσίας του αντιβαλλιστικού ραντάρ AN/TPY-2 των ΗΠΑ στην Μαλάτεια σύμφωνα με τον καθηγητή Ογιά Ακγκιόνεντς του Κέντρου Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών της Τουρκίας.
Όπως είναι γνωστό στην περιοχή της Μ. Ανατολής η μόνη χώρα που διαθέτει πυρηνικά όπλα είναι το Ισραήλ το οποίο το 1973 όταν η Αίγυπτος και η Συρία είχαν επιτεθεί στην χώρα είχε απειλήσει ότι θα τα χρησιμοποιήσει. Εδώ όμως και αρκετά χρόνια όπως είναι γνωστό το Ιράν προσπαθεί να αποκτήσει επίσης πυρηνικά όπλα ενώ διαθέτει ήδη βαλλιστικούς πυραύλους γεγονός που καταστά την περιοχή σε μία νέα εστία πυρηνικού ανταγωνισμού.
Και αυτό διότι όπως αναφέρει ο καθηγητής η εμπλοκή της Τουρκίας στον ανταγωνισμό μεταξύ Δύσης και Ιράν με αφορμή το πυρηνικό πρόγραμμα της τελευταίας μέσω της εγκατάστασης ενός ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης για βαλλιστική επίθεση από το Ιράν αυτομάτως, βάζει την Τουρκία εμμέσως στο στόχαστρο του Ιράν.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει στην συνέντευξη που έδωσε ο καθηγητής, «Στο έδαφός μας έχει αναπτυχθεί το σύστημα της αντιπυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ και εξαιτίας αυτού του συστήματος επιδεινώνονται οι σχέσεις μας με το Ιράν. Είναι πιθανό ότι το Ιράν, διαισθανόμενο την απειλή για τα συμφέροντά του, θα ενεργοποιήσει τους πυρηνικούς σχεδιασμούς του. Εάν θα μας προστατεύσει στην πραγματικότητα η ΝΑΤΟϊκή αντιπυραυλική ασπίδα επίσης δεν είναι σαφές. Και να που υπ’ αυτήν την έννοια το δεδομένο σύστημα μπορεί να καταστεί η αφορμή για μια περιφερειακή κούρσα πυρηνικών όπλων.».
Τήν ίδια περίπου θέση αλλά για άλλο λόγο είχε διατυπώσει και ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα The Daily Telegraph όπου είχε δηλώσει ότι σε περίπτωση, που το Ιράν κατασκευάσει ατομική βόμβα, στη Μέση Ανατολή θα ξεκινήσει μία περιφερειακή κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών.
Σύμφωνα με τον Ισραηλινό υπουργό μετά την απόκτηση πυρηνικών όπλων από το Ιράν θα είναι θέμα χρόνου να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και η Τουρκία με την Σ. Αραβία να ακολουθεί οδηγώντας την περιοχή της Μ. Ανατολής σε ένα πυρηνικό αδιέξοδο με πολλαπλούς κινδύνους ασφαλείας για ολόκληρη την περιοχή.
Η μη ύπαρξη δε δημοκρατικών κυβερνήσεων στην Μ. Ανατολή επαυξάνει τον κίνδυνο κάποια από τις χώρες που διαθέτει πυρηνικά να ξεκινήσει μία σύρραξη έστω και μικρής κλίμακας με την χρήση αυτών των όπλων κάτι που θα ήταν καταστροφικό όχι μόνο για την Μ. Ανατολή αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο αφού στην περιοχή του Περσικού Κόλπου παράγεται πάνω από το 30% του πετρελαίου που καταναλώνεται σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο ενώ στην ίδια γεωγραφική περιοχή εντοπίζονται το 55% των παγκοσμίων αποθεμάτων πετρελαίου.
Όσον αφορά την Ελλάδα μήπως θα έπρεπε να ξανανοίξει η συζήτηση που είχε ξεκινήσει στα τέλη της δεκαετίας του 1970 για την απόκτηση πυρηνικών όπλων από την Ελλάδα ως μέτρο απάντησης στην απειλή μίας πυρηνικής πλέον Τουρκίας ;