Σε μία κίνηση η οποία δείχνει ότι το Ιράν ετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο και επιδιώκει την ταχύτερη κατασκευή πυρηνικού όπλου προχώρησε η ηγεσία της χώρας με την μετεγκατάσταση και συγκέντρωση των φυγοκεντρικών αντλιών εμπλουτισμού ουρανίου στις υπόγειες προστατευόμενες εγκαταστάσεις του Fardo κοντά στην πόλη του Qom.
Αξιοποιώντας τις συγκεντρωμένες φυγοκεντρικές αντλίες εμπλουτισμού ουρανίου τύπου IR-2 και IR-4 το εργοστάσιο εμπλουτισμού στο Fardo θα μπορεί να προχωρήσει στην διαδικασία με μεγαλύτερη ταχύτητα από ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί και… θα μπορέσει να παράγει σύντομα τον 1 τόνο εμπλουτισμένου ουρανίου που είναι και ο στόχος του ιρανικού προγράμματος.
Κατά την διάρκεια της πρόσφατης μετεγκατάστασης των φυγοκεντρικών αντλιών εμπλουτισμού ουρανίου το Ιράν μετέφερε 4 συλλογές των 174 αντλιών έκαστη στις εγκαταστάσεις του Fardo σε ένα νέο χώρο.
Ο επόμενος στόχος των Ιρανών είναι η προσαρμογή των αντλιών ώστε να παράγουν ουράνιο εμπλουτισμένο κατά 60% από 20% που είναι σήμερα με απώτερο στόχο το ποσοστό αυτό να φτάσει στο 90% που είναι και η ποιότητα του υλικού που απαιτείται για την κατασκευή πυρηνικού όπλου. Η τροποποίηση αυτή στις αντλίες θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Δεκέμβριο ή στις αρχές του Ιανουαρίου του 2013.
Με τον τρόπο αυτό το εργοστάσιο στο Fardo θα έχει εισέρθει σε φάση πλήρους λειτουργίας γεγονός που ενεργοποιεί την απειλή του Ισραήλ σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση της χώρας θα προχωρήσει σε μονομερή δράση κατά των εγκαταστάσεων του Ιράν όταν το εργοστάσιο του Fardo φτάσει σε αυτό το επίπεδο.
Πριν από μήνες ο πρωθυπουργός της χώρας Binyamin Netanyahu είχε δηλώσει ότι η πλήρη λειτουργία του εργοστασίου εμπλουτισμού στο Fardo θα είναι η κόκκινη γραμμή του Ισραήλ κάτι που φαίνεται να γίνεται πραγματικότητα τους επόμενους μήνες παρα το σαμποτάζ στο εργοστάσιο το περασμένο καλοκαίρι.
Η εξέλιξη αυτή φέρνει την ένοπλη επέμβαση του Ισραήλ πιο κοντά και την Δύση σε δύσκολη θέση αφού τα πάντα θα κριθούν από το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών όχι τόσο για τον αν οι ΗΠΑ δράσουν αλλά ως προς το μέγεθος και την ποιότητα της αμερικανικής επέμβασης αφού για τον πρόεδρο Ομπάμα στόχος είναι το Ιράν να μην αποκτήσει πυρηνικά όπλα ενώ για τον Μιτ Ρόμνει το Ιράν να στερηθεί οποιασδήποτε πυρηνική δυνατότητα.
Πάντως το συμπέρασμα είναι ότι το Ιράν εκμεταλλεύεται το κενό που υπάρχει στην λήψη των αποφάσεων για το μέλλον του προγράμματος του από τις ΗΠΑ λόγω των εκλογών και βιάζεται να φέρει την διεθνή κοινότητα προ τετελεσμένου γεγονότος.