Οι συνομιλίες της μικτής επιτροπής εμπειρογνωμόνων Σκοπίων- Βουλγαρίας συνεχίζονται σήμερα στη βουλγαρική πρωτεύουσα, Σόφια.
Η βουλγαρική ‘Bgnes’, αναφερόμενη σε δήλωση του συμπροέδρου της Επιτροπής από τη βουλγαρική πλευρά, Άντερ Ντιμιτρόφ, ανακοίνωσε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν για τον κοινό εορτασμό των Αγίων αδελφών Κύριλλο και Μεθόδιο.
Ο Ντιμιτρόφ δήλωσε ότι επετεύχθη συμφωνία σχετικά με το ρόλο της Βουλγαρίας στο πλαίσιο του έργου των Θεσσαλονικέων Αγίων Αδελφών, καθώς και τη διατήρηση και την ανάπτυξη όσων έκαναν μαζί με τους μαθητές τους. (Σημ. Θεωρείται ως σημαντικό βήμα, αφού οι σκοπιανοί τους θεωρούσαν ως Σλάβους και οι Βούλγαροι ως Βουλγάρους που διέδωσαν τον πολιτισμό στους Σλάβους, τώρα οι δύο πλευρές απέβαλαν τους εθνικούς χαρακτηρισμούς και τους χαρακτηρίζουν ‘Θεσσαλονικείς’)
Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Εθνικών Καταγραφών, Ντράγκι Γκιόργκιεφ, ο οποίος ηγείται της σκοπιανής ομάδας ιστορικών, έκρινε ότι έχει σημειωθεί σοβαρή πρόοδος μόνο σε λίγους μήνες, ειδικά στις ιστορικές διαφωνίες μεταξύ των δύο χωρών που άρχισαν από τη δεκαετία του 60-70 του περασμένου αιώνα.
«Σε μόλις έξι ή επτά μήνες καταφέραμε να εξετάσουμε ορισμένα ζητήματα από το παρελθόν από μια άλλη πτυχή», δήλωσε ο Γκιόργκιεφ, προσθέτοντας ότι οι δυσκολίες προέρχονται από τα επιβληθέντα στερεότυπα κατά τη διάρκεια των ετών.
Σύμφωνα με τον Γκιόργκιεφ, οι μελλοντικές γενιές θα είναι σε θέση να δουν τα ιστορικά στοιχεία ως μέρος του γενικού πολιτισμού και να μην χωρίζονται όπως γινότανε (με εθνικό υπόβαθρο).
Ενημέρωσε ότι με τη βουλγαρική πλευρά ανταλλάχθηκαν απόψεις σχετικά με ζητήματα από την αρχαία και τη μεσαιωνική περίοδο, τα οποία σύμφωνα με τον ίδιο, θα μπορούσαν να αλλάξουν.
Ο Ντιμιτρόφ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η επιτυχία της Επιτροπής θα επιτευχθεί όταν «η ιστορική αλήθεια ειπωθεί με τρόπο που θα διαιωνισθεί». Τόνισε ότι οι διαφωνίες αφορούν τα σχολικά βιβλία των δημοτικών σχολείων στη Βόρεια Μακεδονία.
«Απαιτείται πολιτική βούληση για αυτά που μιλάμε, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλλαγή των βιβλίων στη συνολική ερμηνεία του παρελθόντος. Ελπίζω ότι τα μέσα ενημέρωσης και στις δύο χώρες θα συμβάλλουν σε αυτό», είπε ο Ντιμιτρόφ. Πιστεύει ότι τα πιο ευαίσθητα ζητήματα μπορούν να επιλυθούν με αμοιβαία καλή θέληση.
Η Βουλγαρία, λέει ο Ντιμιτρόφ, θέλει καλές σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία και υποστηρίζει σθεναρά τις προσδοκίες της για την ευρωατλαντική ενσωμάτωση.
Αναμένεται στο τέλος της διήμερης συνάντησης στη Σόφια, ο Ντιμιτρόφ και ο Γκιόργκιεφ να πραγματοποιήσουν κοινή συνάντηση με τους δημοσιογράφους για να τους ενημερώσουν για τα αποτελέσματα των συζητήσεων.