Μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα τελέσθηκε το απόγευμα της Κυριακής της Ορθοδοξίας, 17 Mαρτίου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου Ιεράπετρας, η ακολουθία του Κατανυκτικού Εσπερινού, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος και παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Κληρικοί της ευρύτερης περιοχής.
Οπως αναφέρει ανακοίνωση της Μητρόπολης, ακολούθησε επίκαιρη ομιλία με θέμα: «Ο σταυρώσιμος και αναστάσιμος χαρακτήρας στους ύμνους της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής».
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, καλωσόρισε και προλόγισε κατάλληλα τον ομιλητή, Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου π. Ευάγγελο Παχυγιαννάκη, Εφημέριο του Ι. Ναού Αγίας Τριάδος πόλεως Αγίου Νικολάου, θεολόγο, συγγραφέα, αγιογράφο και υμνογράφο.
Ο ομιλητής ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο για την πρόσκληση και μνημόνευσε τον μακαριστό προκάτοχό του, Μητροπολίτη κυρό Ευγένιο, ο οποίος εγκαινίασε τον θεσμό των κατανυκτικών Εσπερινών συνδυασμένων με ομιλίες σχετικές προς το πνεύμα της Μεγ. Τεσσαρακοστής. Όπως τόνισε «από της Καθαράς Δευτέρας περπατάμε μέσα στο μυροβόλο περιβόλι της Μεγ. Τεσσαρακοστής και οσφραινόμαστε το ζωογόνο άρωμα του σταυρώσιμου και αναστάσιμου Πάσχα. Όλα έχουν αλλάξει και οι Κυριακές που απαρτίζουν την περίοδο αυτή έχουν το νόημά τους». Στη συνέχεια ο π. Eυάγγελος ανέφερε ενδεικτικούς ύμνους της Μεγ. Τεσσαρακοστής που μαρτυρούν τον σταυροαναστάσιμο χαρακτήρα όλης της περιόδου. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του σημείωσε ότι «όλη η ποικιλία των αναγνωσμάτων, των ύμνων, των τροπαρίων και γενικά των τελουμένων, των ορωμένων και ψαλλομένων στους ιερούς μας ναούς μοιάζει μορφολογικά με ένα πολύκλαδο δένδρο, του οποίου οι κλάδοι συναποτελούν ένα ενιαίο σύνολο και συνδέονται οργανικά με τη ρίζα από την οποία αντλούν ζωτικούς χυμούς ευλογίας και χάριτος. Όλα αυτά στην ανεπανάληπτη ποικιλία και ομορφιά τους μοιάζουν με την αρμονία των οργάνων και των ήχων που καθιστά πλουσιότερη και πλέον ελκυστική την ενιαία συμφωνία του Τριωδίου, στην οποία ο θεμελιώδης τόνος δημιουργείται και προάγεται από την αρχή μέχρι τέλους με τους πένθιμους ήχους της Μεγάλης Παρασκευής και τον χαρμόσυνο παιάνα «Χριστός Ανέστη». Επίσης, με αφορμή την εορτή της Ορθοδοξίας, επεσήμανε ότι «το το ήθος της Ορθοδοξίας είναι σταυρώσιμο και αναστάσιμο μαζί. Ορθοδοξία σημαίνει μυστικός πόνος, κρυφός καημός, θυσία, αυταπάρνηση, σταυρός, αυτοκένωση, στεναγμός ανεκλάλητος, χαρμολύπη, αυτομεμψία, απάρνηση, ταπείνωση, δια Χριστόν μωρία, κόσμου αποταγή και μετάνοια αγόγγυστη, συμ-μαρτυρία, μαρτύριο και μαρτυρία Χριστού. Αλλά Ορθοδοξία δεν είναι μόνο πόνος, θλίψη, οδύνη και πένθος και Γολγοθάς, συγχρόνως είναι και ήθος και βίωμα και χαρά Αναστάσεως. Συνεπώς το ήθος της Ορθοδοξίας είναι σταυρώσιμο και αναστάσιμο μαζί και η πορεία του καθενός μας είναι μια σταυροαναστάσιμη πορεία». Τέλος, ο ομιλητής ευχήθηκε να βαδίσουμε όλοι με χαρά την αναγεννητική πορεία του «σταδίου των αρετών» σηκώνοντας τον σταυρό ή τους σταυρούς μας, για να οδηγηθούμε στο φως και τη χαρά της Αναστάσεως.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος ευχαρίστησε εγκάρδια τον π. Ευάγγελο για τον μεστό θεολογικό λόγο του και τον μοναδικό ποιητικό τρόπο που παρουσίασε τον σταυρώσιμο και αναστάσιμο χαρακτήρα των ύμνων της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και του επέδωσε ως ενθύμιο ένα επιστήθιο Σταυρό.
Στο τέλος τέθηκαν σε προσκύνηση τεμάχια των ιερών λειψάνων των Αγίων Μεγαλομαρτύρων Γεωργίου και Παντελεήμονος, Ιερομάρτυρος Ελευθερίου και Γεωργίου εξ Ιωαννίνων, που φυλάσσονται στον ναό και τα οποία προσκύνησαν οι παριστάμενοι ευσεβείς χριστιανοί.