Η Ιερά Μονή Χοζεβά, βρίσκεται μέσα στο βαθύ και μεγάλο φαράγγι που ονομάζεται Αινών, και στο οποίο βάπτιζε ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος (Ιωάννου α´ 28, γ´ 23).
Μέσα στο φαράγγι υπάρχουν αναρίθμητα σπήλαια και ιδίως στην αριστερή όχθη, στην οποία, κυρίως στους πρώτους χριστιανικούς αιώνες κατοικούσαν αναρίθμητοι αναχωρητές, από τους οποίους οι πιο επιφανείς ήταν ο Ιωάννης ο επικαλούμενος Χοζεβίτης και ο Αββάς Δωρόθεος, ο οποίος επί Πατριαρχείας του Αγίου Μοδέστου Ιεροσολύμων, χρημάτισε σταυροφύλακας.
Η Ιερά Μονή Χοζεβά, τιμάται μέχρι και σήμερα επ᾿ ονόματι του Γενεσίου της Υπεραγίας Θεοτόκου της εν Χοζεβά.
Το όνομα Χοζεβά ίσως είναι παραφορά της ονομασίας Χασβά την οποία απαντούμε στο Βιβλίο της Γεννήσεως (λη´ 5), και όπου η γυναίκα του Ιούδα έτεκε τον Αννάν. Εκ παραδόσεως μαθαίνουμε ότι στο άνωθεν της Μονής σπήλαιο, το οποίο τιμάται στην μνήμη των Δικαίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, ασκήτευσε ο θείος Ιωακείμ, ο οποίος, μη μπορώντας να υποφέρη το όνειδος των ανθρώπων επειδή ήταν άτεκνος, έφυγε στην έρημο και στο απόκρημνο αυτό σπήλαιο ασκήτευσε, νηστεύσας 40 μέρες και 40 νύχτες, μέχρι που ο Θεός τον επεσκέφθη διά Αγγέλου και του ανεκοίνωσε το χαρμόσυνον γεγονός, ότι δηλαδή η Άννα θα γεννήση την Αγνή Θεόπαιδα.
Σε αυτό το σπήλαιο διασωζόταν αρχαιοτάτη εικών, η οποία επαρίστανε τον θείον Ιωακείμ μετά της ευλογημένης Άννης να μεταβαίνη εις την Αγίαν Πόλιν κρατώντας ραβδί, και συνοδευόμενος από το ποίμνιόν του. Άλλη δε εικών εικονίζει τον Προφήτην Ηλίαν να λαμβάνη από το κοράκι άρτον και κρέας· και άλλη, τους δύο ιδρυτάς της Μονής, Ιωάννου και Γεωργίου των Χοζεβιτών.
Η Ιερά Μονή, είναι χτισμένη πάνω στον βράχο· ανεκαινίσθη το 1875 από τον μοναχό Καλλίνικο Βαράκλα τον Αγιοταφίτη καταγόμενο από τα Αλάτσατα της Μικράς Ασίας.