Με την καθολική συμμετοχή του Ιερού Κλήρου της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 14 Μαρτίου στην αίθουσα συνεδρίων του «Κέντρου Πολιτιστικής και Κοινωνικής Μέριμνας», στην Ιεράπετρα, η Ιερατική Σύναξη της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας για την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Μητρόπολης Ιεραπύτνης. ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, μετά την εναρκτήρια προσευχή, καλωσόρισε τους κληρικούς στη σύναξη επί το αυτό στη συνέχεια έδωσε κατευθύνσεις και πατρικές παραινέσεις για την καλύτερη δυνατή διακονία τους κατά την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Ο Σεβασμιώτατος, αφού χαρακτήρισε την ιερατική σύναξη «ημέρα Κυρίου» και «ημέρα χαράς» για την κατα πρόσωπον επικοινωνία και συναναστροφή, σημείωσε ότι «η Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή, κατά την οποία κορυφώνεται ο πνευματικός αγώνας, μας προσγειώνει στην ευθύνη της αποστολής μας».
Ο Σεβ. κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στην υπέρτατη αξία και την ευθύνη του Επισκοπικού αξιώματος, που καθοδηγεί και προϊσταται των εκκλησιαστικών πραγμάτων, ως ο κατ᾿ εξοχήν ποιμήν της Επαρχίας του. Ακόμα, υπογράμμισε την αποστολή του Ιερέως, δια του οποίου ενεργεί σωτηριολογικά ο Θεός. Το ύψος της ευθύνης της Ιερωσύνης απέναντι στον κόσμο, που αναζητά την αληθινή κοινωνία και την πληρότητα της ζωής, κατά το πρότυπο της Αγίας Τριάδος, μαρτυρείται από τους λόγους του Κυρίου μας Ι. Χριστού προς τους Μαθητές Του και μετέπειτα Αποστόλους Του: «ο ακούων υμών εμού ακούει και ο αθετών υμάς εμέ αθετεί».
Επίσης, τόνισε ότι όλα ξεκινούν και καταλήγουν στην ορθόδοξη λειτουργική πράξη και την κοινωνία του Αγίου Πνεύματος, αφού κατά τον μακαριστό λειτουργιολόγο Ιω. Φουντούλη «ο Ιερεύς είναι ο αντί και υπέρ του λαού ευχόμενος». Όπως επεσήμανε ο Εφημέριος αποτελεί τον φορέα της εκκλησιαστικής ζωής και πράξης, γι᾿ αυτό η καλλιέργεια του εκκλησιαστικού φρονήματος και η διοργάνωση της ενοριακής ζωής, με ιδιαίτερη μέριμνα για τη νεότητα, τα γηρατειά, τους φτωχούς και τους ασθενείς, πρέπει να αποτελούν τις προτεραιότητες όλων ιδιαίτερα στις μέρες μας. Τέλος, ο Σεβ/τος παρότρυνε ιδιαίτερα κατά την κατ’ εξοχήν κατανυκτική αυτή περίοδο της εντατικοποιημένης προσευχής και νηστείας και του πνευματικού αγώνος, ανάνηψης και μετανοίας, να μιμηθούμε τους παλαιούς ιερείς που με απλότητα στο φρόνημα και ιερατικό φιλότιμο και αγάπη διακονούσαν το «μέγα τραύμα», τον άνθρωπο και τον θεοσύστατο οργανισμό της Εκκλησίας, που κατά τον νομπελίστα ποιητή μας Γιώργο Σεφέρη αποτελεί «μιαν απέραντη αλληλεγύη πεθαμένων και ζωντανών», κατέληξε δε με τη φράση «η καρδιά και η πόρτα του Επισκόπου σας θα παραμείνει πάντοτε ανοικτή για όλους σας».
Στο δεύτερο μέρος της Συνάξεως στελέχη της εταιρείας «Κτηματολόγιο για την ανάπτυξη» που έχει αναλάβει την κτηματογράφηση στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, ενημέρωσαν διεξοδικά τους Εφημερίους για τη διαδιακασία σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη. Ενημέρωσαν επίσης για τεχνικής φύσεως θέματα που αφορούν την καταγραφή και δήλωση της εκκλησιαστικής ακίνητης περιουσίας και απάντησαν σε σχετικά ερωτήματα των Κληρικών, αλλά και των νομικών συμβούλων και συνεργατών της Ιεράς Μητροπόλεως κ.κ. Νικ. Παπαδάκη, Γεωργίου Καραμανωλάκη και Σοφίας Τσαγκαράκη.
Στο τρίτο και τελευταίο μέρος, ο Αιδεσιμολ. Πρόεδρος της Ενώσεως Συνδέσμων Κληρικών Εκκλησίας Κρήτης π. Ζαχαρίας Αδαμάκης, περιστοιχούμενος από τα μέλη του Δ.Σ. π. Σπυρίδωνα Φουραράκη και π. Ανδρέα Καλλιοντζάκη, αλλά και τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Αιδεσιμολ. Πρωτ. Ιωάννη Νεστοράκη, ενημέρωσε τους Κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας για τις ενέργειες της Ενώσεως σχετικά με τη μελετούμενη τροποποίηση του Συντάγματος και τις αλλαγές στο μισθολόγιο των Κληρικών.
Ο π. Ζαχαρίας, αφού ευχαρίστησε τον Σεβ. κ. Κύριλλο για την πρόσκληση, αναφέρθηκε στις νομικές συνέπειες που συνεπάγονται από την επιχειρούμενη αλλαγή του άρθρου 3 με την προτεινόμενη προσθήκη ότι η Ελληνική Πολιτεία είναι «θρησκευτικά ουδέτερη», αλλά του άρθρου 21 με την απάλειψη της φράσεως ότι «η οικογένεια αποτελεί θεμέλιο της συντήρησης και της προαγωγής του Έθνους».
Ο Πρόεδρος της Κληρικών της Κρήτης επεσήμανε τη σθεναρή αντίδραση της Εκκλησίας της Κρήτης και εμφαντικά κατέληξε ότι το διάστημα αυτό σφυρηλατήθηκε ακόμη περισσότερο η εξ αρχής συμπόρευση και η ενότητα μεταξύ των Σεβ. Αρχιερέων και του Ιερού Κλήρου της Μεγαλονήσου. Τέλος, ανακοίνωσε ότι κατά την τελευταία παγκρήτια συνάντηση των εκπροσώπων των Κληρικών αποφασίσθηκε η συνδρομή κάθε κληρικού με το ποσό των 10,00 Ευρώ για τους πλημηροπαθείς της Δυτικής Κρήτης, αλλά και για τις οικογένεις των τραγικών θυμάτων των πλημμυρών στο Γεροπόταμο της Μεσαράς και στα Χανιά.
Στην κατακλείδα, ο Σεβασμιώτατος, ευχαρίστησε θερμά τους εκπροσώπους της Ε.Σ.Κ.Ε.Κ. και συνέστησε επαγρύπνηση και με εύσημο τρόπο αντίσταση στη συστηματική προσπάθεια αποδόμησης, αποδυνάμωσης και εξοβελισμού της Εκκλησίας από το δημόσιο βίο.
Η Σύναξη ολοκληρώθηκε με τη σύντομη και χαρακτηριστική προσευχή της περιόδου «Κύριε των Δυνάμεων μεθ᾿ ημών γενού», καθώς και με τη φήμη του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Κυρίλλου, ο οποίος μαζί με τις εγκάρδιες ευχές του για καλή Μεγ. Τεσσαρακοστή, μοίρασε σε όλους του κληρικούς τά τελευταία τεύχη του επισήμου δελτίου της Εκκλησίας Κρήτης: «Ο Απόστολος Τίτος».