Ειδήσεις σήμερα: Οι σημαντικότερες ειδήσεις σήμερα Καθαρά Δευτέρα 11 Μαρτίου 2019.
– Eurogroup: «Κληρώνει» σήμερα για την εκταμίευση των 970 εκατ.
Με τον πήχη των προσδοκιών χαμηλά, δεδομένων και των πρόσφατων δηλώσεων Ευρωπαίου αξιωματούχου, συνεδριάζει σήμερα το Eurogroup, το οποίο καλείται να αποφασίσει για την εκταμίευση ή μη των 970 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα, στα πλαίσιο της υλοποίησης των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.
Υπενθυμίζεται ότι τα 970 εκατ. ευρώ προέρχονται από κέρδη της ΕΚΤ και κεντρικών τραπεζών που έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα, καθώς και την κατάργηση της προσαύξησης των επιτοκίων του δανείου της δεύτερης διάσωσης της χώρας.
Ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωσε προ ημερών ότι βασικό «αγκάθι» στη λήψη απόφασης είναι η νέα νομοθεσία που θα διαδεχθεί τον νόμο Κατσέλη ενώ – κατά τον ίδιο – παρέμεναν και άλλες μικρότερες εκκρεμότητες. «Αν και απομένουν λίγες μέρες ακόμη και τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί, πιστεύω ότι οι πιθανότητες να μετατεθεί η λήψη απόφασης για αργότερα είναι πάρα πολλές», είπε.
– Οι Αιθιοπικές Αερογραμμές αναστέλλουν τις πτήσεις των Boeing 737 MAX 8
Οι Αιθιοπικές Αερογραμμές αποφάσισαν να κρατήσουν στο έδαφος τα Boeing Co 737 MAX 8 του στόλου τους, μία ημέρα μετά την συντριβή αεροσκάφους της εταιρείας με 157 επιβαίνοντες.
«Μολονότι δεν γνωρίζουμε ακόμη τα αίτια της συντριβής, αποφασίσαμε να κρατήσουμε στο έδαφος τον συγκεκριμένο στόλο αεροσκαφών μας ως μέτρο επιπλέον προφυλάξεων» ανακοίνωσε η αεροπορική εταιρεία με ανάρτησή της στον λογαριασμό της στο Twitter.
Ο αιθιοπικός αερομεταφορέας διαθέτει άλλα τέσσερα 737 MAX 8, εκτός από το αεροσκάφος που συνετρίβη χθες, σύμφωνα με την ιστοσελίδα παρακολούθησης τροχιάς αεροπλάνων FlightRadar 24.
– Βενεζουέλα: Τρίτη ημέρα μπλακ άουτ – Έκκληση Γκουαϊδό για βοήθεια
Η Βενεζουέλα διανύει την τρίτη ημέρα του μπλακ άουτ που έχει παραλύσει την χώρα και ανάγκασε την κυβέρνηση να διακόψει για αύριο την λειτουργία των σχολείων και των επιχειρήσεων, όπως ανακοίνωσε από τηλεοράσεως ο υπουργός Πληροφόρησης Χόρχε Ροντρίγκες.
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό ζήτησε από το κοινοβούλιο να κηρύξει την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας και κάλεσε τον πληθυσμό να κατέβει στους δρόμους «διότι το καθεστώς αφήνει τους ανθρώπους να πεθαίνουν» και τον στρατό «να σταματήσει να καλύπτει τον δικτάτορα», τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.
Από το απόγευμα της Πέμπτης, οι κάτοικοι της Βενεζουέλας δεν έχουν φως, νερό, μέσα συγκοινωνίας και επικοινωνίας και συναντούν όλο και μεγαλύτερες δυσκολίες να προμηθευτούν είδη πρώτης ανάγκης.
– Θεσσαλονίκη: 21χρονος μοτοσικλετιστής νεκρός σε τροχαίο
Θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα με θύμα έναν 21χρονο μοτοσικλετιστή σημειώθηκε στις 5:30 το απόγευμα στην περιοχή της Ασπροβάλτας, στο νομό Θεσσαλονίκης.
Στην παλιά είσοδο της Ασπροβάλτας, Ι.Χ. αυτοκίνητο συγκρούστηκε με τη μοτοσικλέτα που οδηγούσε ο νεαρός. Από τη σύγκρουση τραυματίστηκε θανάσιμα ο 21χρονος και ελαφρά ο οδηγός του αυτοκινήτου.
– Συρία: Ξεκίνησε η επίθεση κατά του τελευταίου θύλακα του ISIS
Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) ξεκίνησαν την επίθεση για την κατάληψη του τελευταίου θύλακα της ανατολικής Συρίας που βρίσκεται υπό την κατοχή των δυνάμεων της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ανακοίνωσε αξιωματούχος των SDF.
«Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις ξεκίνησαν. Οι δυνάμεις μας συγκρούονται με τους τρομοκράτες και έχει αρχίσει η επίθεση», δήλωσε ο Μούσταφα Μπάλι, επικεφαλής του γραφείου Τύπου των SDF.
Νωρίτερα, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) ότι η προθεσμία παράδοσης του Ισλαμικού Κράτους από το τελευταίο προπύργιο έχει εκπνεύσει.