Ι. Μ. Καλαβρύτων: Σε κλίμα κατάνυξης και χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου, τελέστηκε σήμερα, Κυριακή της Τυρινής, στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αιγίου ο Α ́ Κατανυκτικός Εσπερινός.
Τους ύμνους απέδωσε χορωδία Ιεροψαλτών υπό τη διεύθυνση του μουσικοδιδασκάλου Βασιλείου Μπίκου, ενώ τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Λεόντιος Πετρίδης. Εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Κωνσταντίνου, με θέμα: «Τον της νηστείας καιρόν, φαιδρώς απαρξόμεθα, προς αγώνας πνευματικούς εαυτούς υποβάλλοντες».
Ο π. Λεόντιος ξεκίνησε την ομιλία του σημειώνοντας πως την Κυριακή της Τυρινής η Εκκλησία μάς προετοιμάζει σε έναν πιο έντονο πνευματικό αγώνα για τη νηστεία της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακο-στής. «Με το Σταυρό και την Ανάστασή Του ο Θεάνθρωπος Ιησούς νί-κησε τον θάνατο και ένωσε πάλι τον άνθρωπο με τον Θεό. Όμως, ο άν-θρωπος δεν σώζεται μοιρολατρικά και χωρίς αγώνα. Πρέπει να αγωνιστεί για να ανέβει προς τον Θεό, που του απλώνει το χέρι Του.
Εάν ο άνθρωπος δεν απλώσει τα χέρια του προς τα υψηλά, το χέρι του Θεού θα μείνει μόνο, χωρίς ανταπόκριση στην ουράνια πρόσκληση της θεώσεως. Αλλά για να γίνει αυτό, θα πρέπει η σχέση μας με τον Θεό να είναι σχέση μυστική αλλά και αγαπητική, που θα χαρακτηρίζεται από τον θείο έρωτα. Όσο αγαπούμε τον Χριστό, τόσο μισούμε την αμαρτία.
Γι’ αυτό και ο κάθε χριστιανός θα πρέπει να φροντίζει όχι μόνο για τη σωματική νηστεία, αλλά κυρίως για την πνευματική. Η νηστεία είναι το… χαλινάρι που μας συγκρατεί από κάθε αμαρτία. Η νηστεία είναι η ατμόσφαιρα με το κατάλληλο κλίμα όπου μπορούν να γίνουν αποτελεσματικότεροι οι πνευματικοί αγώνες του χριστιανού για την κάθαρση των παθών, την απόκτηση των αγίων αρετών, τον φωτισμό, την θέωση», ανέφερε ο Πανοσολογιώτατος Αρχιμανδρίτης.
Στη συνέχεια σημείωσε πως η μετάνοια είναι μία βασική και με-γάλη αρετή, πάνω στην οποία οικοδομείται η πνευματική ζωή τού πι-στού. «Όλα συγχωρούνται, αρκεί ο άνθρωπος να μετανοήσει έγκαιρα και αληθινά. Δεν θα κατακριθούμε επειδή πέσαμε, αλλά επειδή δεν σηκωθή-καμε. Ούτε θα κολαστούμε γιατί αμαρτήσαμε αλλά γιατί δεν μετανοή-σαμε. Θα πρέπει, λοιπόν, να κατανοήσουμε ότι η σωτηρία βρίσκεται μέ-σα στην Εκκλησία και προσφέρεται σε αυτόν που αληθινά μετανοεί. Θέ-λει, όμως, αγώνα σκληρό για να κόψει κανείς τα πάθη του, τις συνήθειές του, τις μικρές και μεγάλες αμαρτίες του.
Χρειάζεται ένας οδυνηρός α-γώνας για να ξεριζώσει κανείς από μέσα του όσα… αγκάθια ρίζωσαν και μεγαλώνουν συνεχώς κρυφά ή φανερά στον χώρο τής καρδιάς του», είπε χαρακτηριστικά ο εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Κωνσταντίνου.
Τέλος, αφού τόνισε πως η περίοδος της Αγίας και Μεγάλης Σα-ρακοστής είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία ώστε να φωτιστεί η αμαρτω-λή και ράθυμη ζωή μας για να ξεκινήσουμε τον αγώνα της εγκράτειας, της νηστείας και της μετάνοιας, κατέληξε με την εξής ευχή:
«Όλη η ζωή μας ας είναι μία θεοποιός πορεία από την γη προς τον ουρανό, από τη λάσπη της ανθρώπινης αμαρτίας προς την αγιότητα του Θεού, από τη σύγχρονη κρίση των ανθρώπων στην πλούσια οικτιρμών αγκαλιά τού Θεού, από το σκοτάδι της αμφιβολίας και της ανασφάλειας στην έλαμψη της σωτηρίας Χάριτος του Θεού στις καρδιές των ανθρώπων και, τέλος, από την ματαιότητα του παρόντος αιώνος του απατεώνος στην ανέκφρα-στη και ανεκλάλητη χαρά της Βασιλείας των Ουρανών!».
Ακολούθως, ο σεπτός Ποιμενάρχης μας, αφού ευχαρίστησε τον π. Λεόντιο για τον εποικοδομητικό του λόγο, ευχήθηκε στους πιστούς που είχαν κατακλύσει τον Ιερό Ναό «καλούς πνευματικούς αγώνες και καλές πνευματικές νίκες, αγιασμό ψυχής και σώματος, καθώς και ευλογημένη πορεία προς την Μεγάλη Εβδομάδα».