Νέα Υόρκη: Την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019, με τον καθιερωμένο εκκλησιασμό των μαθητών και των δασκάλων των ημερήσιων κοινοτικών σχολείων της Νέας Υόρκης στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας στο Μανχάτταν…
ανήμερα της εορτής των Τριών Ιεραρχών, ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις με τις οποίες η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής τίμησε φέτος τη μνήμη των τριών επιφανών αγίων και μεγάλων διδασκάλων, Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και του Ιωάννου του Χρυσοστόμου και την ημέρα των Ελληνικών Γραμμάτων.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις συνεχίστηκαν το βράδυ της ίδιας μέρας με ομιλίες του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου και του π. Μάρκου Sietsema, ιερατικώς προϊσταμένου της κοινότητας της Αγίας Τριάδας στο Lansing του Μίσιγκαν με θέμα “Η Θεολογική Ακτινοβολία της Γλώσσας των Τριών Ιεραρχών” και πάλι στην αίθουσα “Χιώτη” του Αρχιεπισκοπικού Καθεδρικού της Αγίας Τριάδας.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με το Απολυτίκιο των Τριών Ιεραρχών από τους πρωτοψάλτες Δημήτριο Κεχαγιά, διευθυντή της Βυζαντινής Χορωδίας της Αρχιεπισκοπής, Νεκτάριο Αντωνίου, Γεώργιο Καζούλη μαζί με τον Αρχιδιάκονο Παντελεήμονα Παπαδόπουλο και τον διάκονο Ελευθέριο Κωνσταντινίδη.
Στη σπουδαιότητα του έργου των Τριών Ιεραρχών αναφέρθηκε στο καλωσόρισμά του ο προϊστάμενος του Καθεδρικού π. Ιωάννης Βλάχος, ενώ την ομιλία του π. Μάρκου Sietsema ο οποίος έκανε μια γενική ανάλυση των Τριών Ιεραρχών, αλλά δεν κατέστη δυνατό να παραστεί στην εκδήλωση λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών στις μεσοδυτικές Πολιτείες, εκφώνησε ο Αρχιδιάκονος Παντελεήμων Παπαδόπουλος.
Προσφωνώντας τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο ο διευθυντής του Γραφείου Ελληνικής Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής δρ Ιωάννης Ευθυμιόπουλος, επισήμανε μεταξύ άλλων πως “με ιερό ζήλο και ζωντανό λόγο ενσαρκώσατε τις ελπίδες όλων μας και αγωνίζεστε δίνοντας θυσιαστικά τη μαρτυρία της Μητέρας Εκκλησίας ιδιαίτερα σήμερα σε μια πολυτάραχη εποχή μέσα σ’ ένα ηθικό χάος που το ευτελές παρουσιάζεται ανώτερο και η αριστεία παραγκωνίζεται ή ποδοπατείται”.
Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο Μέγα Βασίλειο και ιδιαίτερα στο έργο του “Εξαήμερος” το οποίο αναφέρεται στα πρώτα κεφάλαια της Γενέσεως.
“Ο σκοπός του (Μεγάλου Βασιλείου) είναι να ανάψει στην καρδιά του ακροατού τη φλόγα για το Θεό. Επιθυμούσε σε κάθε του ομιλία το ποίμνιό του να παρακινηθεί και να αποδώσει θαυμασμό και έπαινο για όλη τη δημιουργία, ακόμη και για το ελάχιστο φυτό και το τελευταίο έντομο επί της Γης. Το στυλ του είναι δροσερό και άμεσο. Οι ομιλίες του αποτελούν προϊόντα μελέτης ρητορικής αριστείας που χρησιμοποιούν λαμπρή θεολογική γλώσσα”, επισήμανε -μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος.
Ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε στην ομιλία του ιδιαίτερα τέσσερα σημεία, “την εκπληκτική γλώσσα με την οποία αναδεικνύει ο Μέγας Βασίλειος την εξαίρετη γνώση και κριτική χρήση του έργου προηγουμένων φιλοσόφων και στοχαστών, το γλωσσικό του επίτευγμα που επιδεικνύει αριστοτεχνική χρήση των επιστημονικών γνώσεων της εποχής του, την τεράστια ευλυγισία της γλώσσας έτσι ώστε να μπορεί να σαγηνεύει όλους τους ακροατές ασχέτου ηλικίας, κοινωνικής τάξεως και παιδείας και την απαράμιλλη δημιουργικότητά του στο να συνυφαίνει στις ομιλίες του επιστημονικά,θεολογικά και πνευματικά θέματα”.
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, δρ Κωνσταντίνος Κούτρας ο οποίος τόνισε ότι αυτό που κατάφεραν οι Τρεις Ιεράρχες είναι “να κάνουν αυτή τη σύνθεση του αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού, της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας, με το Χριστιανισμό” και κάλεσε τους ομογενείς να νιώθουν υπερήφανοι που είναι Ελληνες και μιλούν την Ελληνική γλώσσα. “Να προσπαθήσετε”, είπε, “να πείσετε τα παιδιά σας ότι είναι μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα να γνωρίζουν την Ελληνική γλώσσα”, πρόσθεσε.
Την εκδήλωση χαιρέτησε και ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου, Αλέξης Φαίδωνος Βαντέ, ενώ παρέστη και η Πρόξενος της Ελλάδας, Λάνα Ζωχιού.