ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ-Του Γιώργου Θεοχάρη- Τσίπρας, Βαρθολομαίος και Ιερώνυμος θα δοκιμάσουν τις σχέσεις τους για άλλη μία φορά το ερχόμενο διάστημα. Το ταξίδι του πρωθυπουργού στη Τουρκία θα αποτελέσει ένα κρας τεστ στις ψυχρές σχέσεις του Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον Αλέξη Τσίπρα.
Την ίδια ώρα στην Αθήνα, το κυβερνητικό επιτελείο προωθεί στην βουλή το σχέδιο νόμου για τη μισθοδοσία του κλήρου που βγαίνει από την ενιαία αρχή πληρωμών και την ακίνητη περιουσία της Εκκλησίας.
Αναφορικά με την επίμαχη επίσκεψη Τσίπρα που ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου αναμένουν να καρποφορήσει καθώς εκτιμούν ότι είναι ο μονόδρομος η διευθέτηση των διαφορών που προέκυψαν με το Οικουμενικό Πατριαρχείο . Έτσι αφού δεν έγινε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με αντιπροσωπεία του Φαναρίου για το θέμα των σχέσεων Εκκλησίας-Κράτους που η κυβέρνηση θέλει να αλλάξει με συνταγματική κατοχύρωση, ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα δεχθεί τον Ελληνα πρωθυπουργό στη Χάλκη την προσεχή Τετάρτη. Σημειώνεται ότι η φαναριώτικη αντιπροσωπεία δεν είχε έγινε δεκτή από το Μαξίμου.
Υπενθυμίζουμε ότι, στον ιδιαίτερο συμβολισμό της επισκέψεως αυτής αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος πριν από μερικές ημέρες: «Ένα από τα πρώτα ευχάριστα γεγονότα αυτού του μηνός είναι ότι μεθαύριο, την Τετάρτη, όταν θα εορτάζουμε στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης την μνήμη του Ιερού Φωτίου, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, ο οποίος είναι και ο ιδρυτής της εκεί Μονής της Αγίας Τριάδος, θα μας επισκεφθεί εκεί ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος κ.Τσίπρας, ο οποίος την προτεραίαν, δηλαδή την Τρίτη, θα είναι ο επίσημος φιλοξενούμενος του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας κ.Ερντογάν, στην Άγκυρα. Την άλλη ημέρα θα τον έχουμε εμείς στην Χάλκη, θα συζητήσουμε τα κοινά μας προβλήματα, θα παραστεί εις τους εορτασμούς για τον Άγιο Φώτιο, θα έχουμε την εόρτιον συνεστίαση και ελπίζομεν ότι εις τας σχέσεις Ελλάδος και Τουρκίας αυτή η επίσκεψις του Έλληνος Πρωθυπουργού θα συμβάλει καταλυτικά και αποφασιστικά, ώστε αυτές οι σχέσεις να βελτιωθούν για το καλό αμφοτέρων των πλευρών».
Σημερινές πληροφορίες θέλουν τον Αλέξη Τσίπρα να επισκέπτεται νωρίς το πρωί της Τετάρτης την Αγιά Σοφιά, σε μια κίνηση με ιδιαίτερο συμβολισμό. Θα έχει προηγηθεί την Τετάρτη η συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ιεραρχία και Τσίπρας και στο βάθος το …κόκκινο πανί
Μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να κλείσει το θέμα των σχέσεων με την Εκκλησία. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι τις επόμενες ημέρες, ενδεχομένως και εντός της εβδομάδας αναμένεται να καταθέσει το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο υπουργείο Παιδείας έχουν σχεδόν έτοιμο το σχέδιο νόμου. Κάνουν μόνο μερικές φραστικές αλλαγές κυρίως σε ό,τι αφορά τον όρο «επιδότηση» αναφορικά με το μισθολογικό των Κληρικών, που είναι “κόκκινη γραμμή” για την Εκκλησία. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι το Μαξίμου θεωρεί, πως οι νέες ισορροπίες που έχουν διαμορφωθεί στη Βουλή, καθιστούν ευκολότερη την υπερψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου.
Η κυβέρνηση στο θέμα των σχέσεων κράτους-Εκκλησίας θα ακολουθήσει ανάλογη γραμμή με αυτή που ακολούθησε με το Σκοπιανό, όπως γράψαμε στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ αλεπάλληλες φορές . Η λύση που πρόκειται να προκριθεί τελικά είναι η ένταξη των κληρικών σε ένα μισθολογικό καθεστώς αντίστοιχο με τους καθηγητές πανεπιστημίου και οι εγγυήσεις που δίνονται από την πλευρά της κυβέρνησης δεν θα συναντήσουν ενστάσεις.
Ο Τσίπρας κι οι συνεργάτες του, έχουν πάρει τις αποφάσεις τους για τη μισθοδοσία του κλήρου με την Ιεραρχία θεατή των εξελίξων. Αναμένουμε αντιδράσεις, τονίζει Ιεράρχης στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ που τάσσεται ανοιχτά κατά αυτής της απόφασης.
Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι παρά την έξοδο των Κληρικών από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, εργοδότης θα παραμείνει το υπουργείο Οικονομικών, που θα μεταφέρει κάθε χρόνο τις ίδιες πιστώσεις με μορφή συνολικής επιχορήγησης στην Εκκλησία της Ελλάδος. “Επιμένουν (το ερώτημα είναι πόσους θα πείσουν) ότι από πουθενά δεν προκύπτει απόλυση των ιερέων, άρση μονιμότητας ή μετατροπή της Εκκλησίας της Ελλάδος σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και διευκρινίζουν ότι επιχορηγήσεις δίνονται τόσο σε φορείς ιδιωτικού δικαίου (ΔΕΚΟ) όσο και σε φορείς δημοσίου δικαίου (ΑΕΙ, ΟΤΑ κ.λπ.)”, αναφέρει μεταξύ άλλων.