«Το δικαίωμα στη ζωή προϋποθέτει την εξασφάλιση στέγης και διατροφής. Όταν δεν υπάρχουν αυτά, τότε ο πολίτης δεν μπορεί να ασκήσει κανένα δικαίωμα. Πρωτ’’ απ’ όλα δε ζει. Αν κοιμάται στα παγκάκια και αν αναζητά φαγητό στους κάδους απορριμμάτων, δεν μπορεί να ασκήσει κανένα δικαίωμα, ούτε ζητήματα δημοκρατίας λειτουργούν, ούτε ζητήματα ηθικής μπορούν να υπάρχουν», τόνισε μεταξύ άλλων ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γ. Σούρλας, στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος και την Εκπομπή «Κάθε Μέρα Νέα Μέρα».
Ο κ. Σούρλας, με αφορμή την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 27 Νοεμβρίου στην Αρχιεπισκοπή, για «Το δικαίωμα στη στέγη και στη διατροφή», υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, με τη συμμετοχή του Υπουργού Εσωτερικών Γ. Μιχελάκη, του Γενικού Γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γ. Σούρλα, του Προέδρου της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνη, του Δημάρχου Πειραιώς Β. Μιχαλολιάκου και εκπροσώπων του Δήμου Αθηναίων και άλλων φορέων, χαρακτήρισε τη συνάντηση ως πολύ σημαντική «γιατί πάρθηκαν αποφάσεις για το πως θα μπορέσουμε να δραστηριοποιηθούμε σε πρώτη φάση για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των αστέγων». Και συνέχισε: «Με αστέγους και πεινασμένους δεν δικαιούμαστε να λεγόμαστε πολιτισμένη χώρα και σύγχρονη κοινωνία με ανθρωπιά και αλληλεγγύη».
Αναφερόμενος εξάλλου στο έργο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και του ιδίου του Μακαριωτάτου, είπε ότι «με το κύρος που έχει και τους μηχανισμούς που διαθέτει η Εκκλησία μπορεί να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας» και εξήρε την προσφορά της Εκκλησίας «γιατί», όπως είπε, «η Εκκλησία σηκώνει το μεγάλο βάρος». Ο κ. Σούρλας επισήμανε την δυναμική παρουσία της Εκκλησίας και την συνδρομή της στο ζήτημα της αντιμετώπισης της φτώχειας και της πείνας, με τα συσσίτια που παρέχει, ενώ έκανε μνεία των δυσκολιών κάτω από τις οποίες αυτά παρασκευάζονται.
Ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ανακοίνωσε ότι «το 2014 θα δοθούν είκοσι εκατομμύρια για το επίδομα διαβίωσης», ενώ αναφέρθηκε και στο σχέδιο για τη στέγη του Υπουργείου Απασχόλησης, υπογραμμίζοντας ότι «είναι προτεραιότητα το ζήτημα της στέγης που αφορά τους αστέγους στους ακάλυπτους δημόσιους χώρους». Σε ό,τι αφορά στην υλοποίηση του σχεδίου, είπε ότι «το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα αναλάβει να κάνει την υποδομή για όλη την Ελλάδα και θα στηριχθεί στις Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων, τις Υπηρεσίες Πρόνοιας και την Τοπική Εκκλησία».