ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ– Του Γιώργου Θεοχάρη
Μέσα σε κλίμα έντονης ανησυχίας και έκδηλης αμφισβήτησης συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση των σχέσεων Εκκλησίας-Κράτους.Ιεραρχία και Μέγαρο Μαξίμου βαδίζουν σε αντίθετους δρόμους ιδιαίτερα ως προς την μισθοδοσία του κλήρου. Ο σάλος που προκλήθηκε από τις αρχές Νοεμβρίου και τη συνάντηση του Αρχιεπισκόπου με τον Αλέξη Τσίπρα και το προσύμφωνο που ανακοίνωσαν, δεν επιτρέπει κανένα εφησυχασμό.
Αντιθέτως, θα ανοίξει τον ασκό του αιόλου εάν η Εκκλησία δεν αποδεχτεί τις προωθούμενες αλλαγές που ανατρέπουν τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας αφαιρώντας ακόμα και το όνομα του Αρχηγού-της επικρατούσας θρησκείας- της Ορθοδόξου Εκκλησίας του Ιησού Χριστού από το προοίμιο του Ελληνικού Συντάγματος. Επίσης, το νέο καθεστώς, θέτει εκτός δημοσίου τους 11.561 κληρικούς που θα πληρώνονται με επιδότηση!
Τηλεφωνήματα από Ιεράρχες που τον πιέζουν να μην κάνει πίσω και να επιμείνει στις αποφάσεις της Ιεραρχίας , δέχεται ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ο οποίος φαίνεται πλέον να νίπτει τας χείρας του και να παραπέμπει το ζήτημα στη επερχόμενη Σύνοδο της Ιεραρχίας. Οι προσεκτικές κινήσεις ιδίως από την κυβερνητική πλευρά προσπαθούν να κατευνάσουν τις αντιδράσεις των Ιεραρχών .Ολοκληρώθηκε μεν το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών αλλά όσοι πιστεύουν πως η συνέχεια θα είναι εύκολη για την κυβέρνηση, πλανώνται πλάνην οικτράν. Το τελευταίο διήμερο με τη διαδικασία της ψήφισης νομοσχεδίου για το ΑΣΕΠ φάνηκε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δυσκολεύεται πολύ για να περάσει το οτιδήποτε από την Ολομέλεια. Φαίνεται να έχει χάσει την δεδηλωμένη.
Εκκλησιαστική περιουσία και μισθοδοσία του κλήρου
Παρά την διαφαινόμενη στασιμότητα που υπάρχει στο ζήτημα του προσυμφώνου Τσίπρα-Ιερώνυμου, κυβερνητικά στελέχη αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζουν σχεδόν σε καθημερινή βάση ότι, στην βασική πολιτική ατζέντα τους μήνες που ακολουθούν μέχρι τις εκλογές είναι και η ολοκλήρωση του διαλόγου με την Εκκλησία. Αυτή είναι η διπλωματική οδός του Μαξίμου για να περιορίσει την οργή των Αρχιερέων .
Το φλέγον ζήτημα της μισθοδοσίας του κλήρου έχει τονιστεί πως είναι κόκκινη γραμμή, είχε υπενθυμίσει πρόσφατα με δήλωση του στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ 0 μητροπολίτης Ναυπάκτου και πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής διαλόγου . Κι αυτό το έχουν καταστήσει σαφές πολλοί Ιεράρχες αλλά δεν φαίνεται να βρίσκουν συνομιλητές στην κυβέρνηση για αυτό . Το προσύμφωνο δείχνει να έκανε μεγάλη ζημιά σε βάθος χρόνου…
Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο λόγω των αντιδράσεων της Εκκλησίας της Κρήτης, και βέβαια του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Μάλιστα, το Φανάρι έχει εκφράσει ανοικτά τόσο τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός αυτό, όσο και τη διαφωνία του για τις προωθούμενες αλλαγές.
Η Εκκλησία της Κρήτης από την πλευρά της, εξακολουθεί να κρατά σκληρή γραμμή. Ιεράρχες και Ιερείς διατρανώνουν πλέον ανοικτά την αντίδρασή τους, η οποία κορυφώθηκε προ εβδομάδων όταν ο υπουργός Παιδείας ματαίωσε προκαθορισμένη συνάντησή τους.
Εν τω μετυαξύ, στο δεύτερο μισό του Φεβρουαρίου αναμένεται να συνεδριάσει εκτάκτως και η Ιεραρχία όπου το ζήτημα θα αντιμετωπιστεί αναλόγως των καταστάσεων που θα έχουν δημιουργηθεί.
Τόσο η κίνηση αυτή, όσο και η πληροφορία ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απάντησε αρνητικά στο αίτημα για κατ΄ ιδίαν συνάντηση με την αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου καταδεικνύουν την προφανώς ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένο να εξαντλήσει το διάλογο μόνο στο επίπεδο των επαφών που έχει ο υπουργός Παιδείας με την Επιτροπή Διαλόγου.
To Φανάρι
Δυσαρέσκεια από τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο επίμαχο ζήτημα υπάρχει και στο Φανάρι.Υπενθυμίζεται ότι από το Οικουμενικό Πατριαρχείο ανακοινώθηκε προ ημερών ότι αντιπροσωπεία του μεταβαίνει στην Αθήνα προκειμένου να συζητήσει το προωθούμενο προσύμφωνο, με τον πρωθυπουργό και τον Αρχιεπίσκοπο. Πάντως το Μέγαρο Μαξίμου δεν φαίνεται διαλλακτικό σε αυτή την εκδοχή για την διευθέτηση των διαφορών και επιθυμεί η συνάντηση να γίνει σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ του Οικ, Πατριάρχη και του Πρωθυπουργού. Κάτι το οποίο δεν φαίνεται να γίνεται άμεσα.