του Γιώργου Θεοχάρη-Η βοήθεια εξ Αμερικής στο έργο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών
ΟΙ ΗΠΑ δίπλα στην Ελλαδική Εκκλησία-Η αλληλεγγύη, η υλική στήριξη και η ανοιχτή αγκαλιά είναι τα βασικά στοιχεία του έργου του Φιλανθρωπικού Οργανισμού της Αρχιεπισκοπής Αθηνών “Αποστολή” που τα τελευταία χρόνια έχει να παρουσιάσει ένα σημαντικό και ποικίλο έργο. Η βοήθεια από τις ΗΠΑ ανέρχεται σε 3 εκατομμύρια δολάρια τα δυο τελευταία χρόνια.
Η χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχει βιώσει μια μεγάλη οικονομική κρίση που σε συνδυασμό με την ανθρωπιστική κρίση από τα καραβάνια των μεταναστών και των προσφύγων έκανε αναγκαία την ενεργή ανταπόκριση της Εκκλησίας, που όπως πάντοτε, είναι δίπλα στο συνάνθρωπο.
Στην προσπάθεια αυτή της Εκκλησίας και της “Αποστολής” μεγάλη και κρίσιμη ήταν η συνεισφορά όλων αυτών που από το υστέρημά τους στήριξαν υλικά και οικονομικά. Η ανταπόκριση ειδικά των Ελλήνων των ΗΠΑ, της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και του International Orthodox Christian Charities (IOCC) , πρόεδρος του οποίου είναι ο Ελληνας Κωνσταντίνος Τριανταφύλλου, ήταν συγκινητική.
Για να βοηθήσει τις ελληνικές οικογένειες στον αγώνα τους για επιβίωση κατά τη διάρκεια της μακροχρόνιας οικονομικής κρίσης, ο IOCC παρείχε περισσότερα από 43 εκατομμύρια δολάρια με οικονομική ενίσχυση διαφόρων δράσεων και με δωρεές υγειονομικού υλικού σε είδος, για τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Το 2015-2017, ο IOCC προσέφερε, μέσω της “Αποστολής”, βοήθεια άνω των 3 εκατομμυρίων δολαρίων για περισσότερους από 250.000 πρόσφυγες στην Ελλάδα, για γεύματα, υποδομές σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων κ.α..
Τον Ιούλιο του 2018, αμέσως μετά από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική, ανταποκρίθηκε από κοινού με την “Αποστολή”, ώστε οικογένειες που έχασαν την κύρια κατοικία τους να μπορέσουν να προμηθευτούν τρόφιμα, σχολικά είδη για τα παιδιά τους και βασικά είδη οικοσκευής όπως κρεβάτια και ηλεκτρικές συσκευές.
Για την προσφορά αυτή των Ελλήνων της Αμερικής και του IOCC μιλά στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ο Γενικός Διευθυντής της “Αποστολής” Κωνσταντίνος Δήμτσας, ο οποίος αναφέρεται στα βήματα που έχουν γίνει από το Φιλανθρωπικό Οργανισμό της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και στην έμπρακτη στήριξη των ομογενών.
– Κ.Δήμτσα, πόσο σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε η ομογένεια των ΗΠΑ στην ενίσχυση του φιλανθρωπικού έργου της Εκκλησίας της Ελλάδος τα χρόνια της οικονομικής κρίσης;
“Αποτελεί γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι η ανά την οικουμένη Ελληνορθόδοξη Διασπορά υπό την καθοδήγηση της Εκκλησίας συνέβαλε και συνεχίζει να συμβάλει κατά τρόπο καίριο και πολύτιμο στην αντιμετώπιση των επαχθέστατων συνεπειών της παρατεταμένης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, που βιώνει η Πατρίδα μας κατά τα τελευταία οκτώ και πλέον χρόνια.
Κυρίως, οι Ομογενείς των Η.Π.Α. – υπό την πατρική καθοδήγηση του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Γέροντος Αμερικής κ. Δημητρίου – στάθηκαν από την πρώτη στιγμή συνοδοιπόροι της «Αποστολής» και της Εκκλησίας στην Ελλάδα, ερχόμενοι αρωγοί στις διάφορες περιστάσεις, ανάγκες και δοκιμασίες, που ενέσκηψαν στην Πατρίδα μας (λ.χ. κρίση, ανέχεια, φυσικές καταστροφές κ.α.).
Αναγνωρίζοντας την τεράστια συμβολή των Αποδήμων Ελλήνων, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος Β΄, ως Ιδρυτής και Πρόεδρος της «Αποστολής» (2010), υπεγράμμισε τα εξής: «Η Ελληνική Ομογένεια, όπου κι αν ευρίσκεται, αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο της ιστορίας μας που αρχίζει από τα βάθη των αιώνων και φθάνει μέχρι σήμερα και θα εξακολουθήσει να υφίσταται. Είναι μία Ελλάδα έξω από τα σύνορα της Ελλάδος. Ο Ελληνισμός δεν γνωρίζει σύνορα∙ δεν ταυτίζεται με γεωγραφικά όρια∙ [ο Ελληνισμός της Διασποράς] μπορεί να μην είναι Κράτος Ελληνικό, είναι, όμως, Έθνος Ελληνικό» (Εφημ. Εθνικός Κήρυκας, Βοστώνη, Η.Π.Α., 1 Οκτωβρίου 2013).
Εντός των πλαισίων αυτών, η «Αποστολή», σε συνεργασία και με χρηματοδότηση, προερχόμενη από τον διεθνή ανθρωπιστικό οργανισμό International Orthodox Christian Charities-IOCC, υλοποίησε σειρά προγραμμάτων και δράσεων, που κάλυψαν εν όλω ή εν μέρει διάφορες πλευρές και πτυχές της διπλής ανθρωπιστικής κρίσης, που πλήττει την Χώρα μας, της εγχώριας, αλλά και της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης. Ο IOCC υπήρξε επίσης η γέφυρα μεταξύ της Μητέρας Πατρίδας και διαφόρων ελληνο-αμερικανικών οργανώσεων, φορέων, ιδρυμάτων και προσώπων.
Δράττομαι της παρούσης ευκαιρίας να ευχαριστήσω επίσης την ιστορική ελληνο-αμερικανική οργάνωση AHEPA (American Hellenic Educational Progressive Association) και για τη δική της πολύτιμη αρωγή. Θερμές ευχαριστίες οφείλονται επίσης σε πολλούς άλλους διασπορικούς/ομογενειακούς φορείς, εκκλησιαστικούς και μη, του Οικουμενικού Ελληνισμού, οι οποίοι, ανάλογα πάντα με τις δυνατότητές τους, βοηθούν τη δοκιμαζόμενη Πατρίδα μας, ως μέλη του ενός και αυτού εθνικού σώματος και της μιάς και αυτής ελληνορθόδοξης παραδόσεως”.
– Καθώς βρισκόμαστε στο κατώφλι του 2019, ποιο είναι το φιλανθρωπικό έργο της “Αποστολής” σήμερα; Οι ανάγκες για την στήριξη των συνανθρώπων μας παραμένουν μεγάλες;
“Δυστυχώς, η γενικότερη κατάσταση στην Πατρίδα μας συνεχίζει να είναι ιδιαιτέρως δυσχερής. Οι διάφορες ανάγκες, ως απόρροια της οικονομικής και κοινωνικής κρίσεως συνεχίζουν να υπάρχουν. Νέες ευάλωτες ομάδες του γενικού πληθυσμού προστίθενται στις ήδη υπάρχουσες. Το δημογραφικό πρόβλημα τείνει να αναδειχθεί σε μείζον εθνικό ζήτημα ασφαλείας, αλλά και βιολογικής συνέχειας του Ελληνισμού στη γη των προγόνων του. Νέοι Έλληνες μεταναστεύουν συνεχώς, ενώ ο γενικός πληθυσμός παρουσιάζει συμπτώματα έντονης δημογραφικής κόπωσης. Το ισοζύγιο γεννήσεων-θανάτων συνεχίζει να είναι αρνητικό σε «σημείο επικίνδυνο» (90.000 γεννήσεις έναντι 120.000 θανάτων) κατά την τελευταία δεκαετία. Δημιουργείται μείζον πληθυσμιακό κενό με ο,τι αυτό συνεπάγεται ή δύναται να συνεπαχθεί για την Πατρίδα μας στις γνωστές γεωπολιτικές συνθήκες, περιστάσεις και δεδομένα.
Η βοήθεια της Διασποράς, των Αποδήμων Ελλήνων, τόσο η υλική, όσο και η ηθική, είναι απαραίτητες, όσο σπανίως δύναται να συμβεί στην ιστορία ενός λαού. Είμασθε βέβαιοι ότι ο Οικουμενικός Ελληνισμός, υπό την πνευματική καθηγεσία της Εκκλησίας και των διαφόρων διασπορικών/ομογενειακών οργανώσεων, θα αποτελέσει και πάλι τον σταθερό και πολύτιμο αρωγό της δοκιμαζόμενης Πατρίδας, ώστε αυτή να υπερβεί τις προκλήσεις του παρόντος και να διασφαλίσει τις συνθήκες ενός ασφαλέστερου και ευτυχέστερου μέλλοντος διαμέσου μιάς πνευματικής και αξιακής αναγέννησης που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος μας”.
– Ποιο θα ήταν το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε για το 2019 στον απανταχού ελληνισμό;
Η «Αποστολή» αποφάσισε να αφιερώσει το Ημερολόγιο του 2019 στον οργανισμό International Orthodox Christian Charities-IOCC και γενικότερα στην Ελληνική Διασπορά, ως δείγμα συνεχούς επιτυχημένης συνεργασίας επ’ ωφελεία του Ελληνικού Λαού, αλλά και ως ένδειξη αναγνώρισης και ευγνωμοσύνης για την πολύτιμη αρωγή τόσο του IOCC όσο και γενικότερα της Ελληνορθόδοξης Διασποράς προς την Μητέρα Πατρίδα.
Μεταφέροντας διά των γραμμών του παρόντος Ημερολογίου 2019, τις πατρικές ευχές, τις ευλογίες και την αγάπη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Σεπτού Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος Κ.Κ. Ιερωνύμου του Β΄ για ευλογημένη, ειρηνική και δημιουργική χρονιά, όλοι εμείς εδώ στην Οικογένεια της «Αποστολής» – εργαζόμενοι και επωφελούμενοι – ευχόμασθε από καρδιάς το Φως του Χριστού να συνοδεύει όλους μας και να μας καθοδηγεί σε έργα αγάπης, ομόνοιας και αλληλεγγύης”.