Με τακτικές “Αττίλα” οι Αλβανοί επιχειρούν να διώξουν από την περιοχή τους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου. Ουσιαστικά τους αφαιρούν το δικαίωμα στην περιουσία και επιδιώκουν τον εκτοπισμό τους. Η κίνηση του υπουργικού συμβουλίου δεν είναι μια απλή υπόθεση αναβάθμισης και τουριστικής εκμετάλλευσης της περιοχή της Χιμάρας.
Με μια απόφαση που κρατήθηκε κρυφή από τις 21 Νοεμβρίου ως χθες το Υπουργικό Συμβούλιο της Αλβανίας παραχωρεί στο υπουργείο Τουρισμού της χώρας 46 αγροτεμάχια συνολικής έκτασης 16.140 στρεμμάτων.
Η τεράστια αυτή έκταση ανήκει σε Έλληνες της Βορείου Ηπείρου οι οποίοι ωστόσο χάρη στην επί χρόνια άρνηση του αλβανικού κράτους δεν έχουν στα χέρια τους τίτλους ιδιοκτησίας. Το σχέδιο πάει πολύ πίσω στον χρόνο. Επί δεκαετίες το αλβανικό κράτος δεν έδινε τους τίτλους ιδιοκτησίας και έτσι η γη θεωρείται περιουσίας του. Ουσιαστικά όμως πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο μοιάζει να οδηγεί σε διωγμό των Ελλήνων από την περιοχή. Οι Βορειοηπειρώτες κάνουν λόγο για έναν “Αττίλα” δίχως όπλα, για μια εισβολή στα σπίτια και τις περιουσίες τους με στόχο τον εκτοπισμό τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα 41 τεμάχια έκτασης 13.770 στρεμμάτων βρίσκονται στον δήμο Χιμάρας και 5 τεμάχια έκτασης 2.370 στρεμμάτων βρίσκονται στην Αυλώνα και τα Εξαμήλια.
Με μια απλή ματιά είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για περιοχές – φιλέτα, περιοχές με μεγάλη αξία και οι οποίες μπορούν να κρατήσουν στην περιοχή τους κατόχους τους. Αντίθετα στην περίπτωση που αυτή η γη χαθεί οι Βορειοηπειρώτες οδηγούνται σε εξαθλίωση με μόνη διέξοδο τη φυγή και την αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος στην Ελλάδα.
Αυτό ακριβώς φαίνεται ότι επιδιώκει η αλβανική κυβέρνηση. Μια εκδίωξη από την περιοχή των Ελλήνων. Μάλιστα όπως επισημαίνουν οι Βορειοηπειρώτες η περιοχή αυτή δεν είναι η μόνη, σχεδόν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της περιοχής όπου κατοικούν Έλληνες υπάρχουν υπό αμφισβήτηση περιουσίες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και οι ίδιοι οι Βορειοηπειρώτες δεν γνωρίζουν ακόμη πια είναι τα ακριβή εδάφη τα οποία αρπάζει το αλβανικό κράτος. Ζήτησαν από τοπογράφο να κάνει αποτύπωση ώστε να πληροφορηθούν και οι ίδιοι ποιες είναι οι περιουσίες που χάνονται.
Όπως και το 2017 η Αλβανία είχε προχωρήσει σε κατεδαφίσεις σπιτιών με τελεσίγραφο και σχεδόν χωρίς καμία ενημέρωση έτσι και τώρα επιχειρεί να κρατήσει το ελληνικό στοιχείο στο σκοτάδι.