Το προηγούμενο διάστημα, από τη συνεδρίαση της Ιεραρχίας μέχρι και σήμερα, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος προχώρησε σε ελάχιστες αναφορές στο ζήτημα της συμφωνίας Εκκλησίας-Πολιτείας, επαναλαμβάνοντας πως στο τέλος θα είναι ο ίδιος που θα μιλήσει. Παρότι θέλησε να διατηρήσει χαμηλούς τόνους, η έκφραση “φούσκα” για τις αντιδράσεις δεν ήχησε ιδιαίτερα καλά στα αυτιά ορισμένων εντός κι εκτός Εκκλησίας.
Η στιγμή που όμως θα πρέπει να ανοίξει τα χαρτιά του πλησιάζει. Οι αντιδράσεις δεν έχουν κοπάσει, δύο φορές ο Οικουμενικός Πατριάρχης συναντήθηκε με τον Κώστα Γαβρόγλου εκφράζοντας επιφυλάξεις για το σχέδιο, έντονα αντέδρασε και η Εκκλησία της Κρήτης, ενώ οι Ιερείς όλης της επικράτειας παραμένουν σε αγωνιστική εγρήγορση.
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος που συνεδριάζει την επόμενη εβδομάδα θα είναι το σημείο όπου ο Αρχιεπίσκοπος θα ανοίξει τα χαρτιά, θα φανερώσει τις προθέσεις του και θα φανεί τι βήματα έχουν γίνει ώστε να υπάρξει πραγματική σύγκλιση για τα ανοιχτά ζητήματα. Οι νομικοί της Εκκλησίας συζητούν διαρκώς με την Πολιτεία ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα και τα αποτελέσματα των επαφών δε θα αργήσουν να φανούν.
Ο Μακαριώτατος έχει να αντιμετωπίσει πολλές αντίθετες γνώμες. Το διάστημα που προηγήθηκε μπορεί οι δημόσιες τοποθετήσεις να έχουν μειωθεί, αλλά το ενδιαφέρον, η αγωνία και οι αντιθέσεις παραμένουν. Αναμένουν οι Μητροπολίτες τις τοποθετήσεις του Ιερώνυμου στη ΔΙΣ, όπου μπορεί το σώμα να είναι αριθμητικά μικρότερο, ωστόσο κι εκεί υπάρχουν διαφωνούντες.
Τη στάση του Αρχιεπισκόπου αναμένουν Ιερείς και πιστοί που παρακολουθούν με αγωνία. Οι Κληρικοί της Εκκλησίας της Ελλάδας και της Κρήτης είναι σε εγρήγορση και μετά τη συνάντηση που είχαν την Τρίτη με τον υπουργό Παιδείας αναμένουν κι εγγράφως τις θέσεις της κυβέρνησης, αφού η διγλωσσία που παρατηρείται τους ανησυχεί.
Η στάση τους παραμένει σταθερή. Δε συμφωνούν στην αλλαγή του του εργασιακού καθεστώτος, αλλά και στα κρίσιμα άρθρα 3 και 21 του Συντάγματος που η κυβέρνηση θέλει να αλλάξει μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης.
Ο Κώστας Γαβρόγλου επιχείρησε να τους καθησυχάσει κάνοντας λόγο για πλήρη διασφάλιση και παράλληλα τόνισε πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προβεί σε καμία μονομερή ενέργεια.
Αυτό το σκέλος θέλησαν να κατοχυρώσουν οι Ιερείς και οι νομικοί που τους συνόδευαν, και ζήτησαν εγγράφως να τους δοθούν αυτές οι διαβεβαιώσεις.
Οπως τονίζει στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου, εκπρόσωπος του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος που ήταν παρών στη συνάντηση με τον υπουργό: “Δε θέλουμε να συζητάμε σε θεωρητική βάση. Οι νομικοί μας θα λάβουν εγγράφως όσα ειπώθηκαν, κάτι που θεωρείται σημαντικό για τη διαδικασία του διαλόγου”.
Ο π.Γεώργιος τόνισε πως η Εκκλησία είναι ενωμένη στην προσπάθεια αυτή: “Είναι θέση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Εκκλησίας της Κρήτης, και των Ιερέων όλης της επικράτειας. Η σημαία του αγώνα δεν υποστέλλεται”.