π. Νικόλαος Κατσηδήμας
Στην Ηλειακή πρωτεύουσα τον Πύργο και συγκεκριμένα στην Eνορία της Αγίας Κυριακής, όπου και ανήκει το ομώνυμο Ιερό Παρεκκλήσιο της δημοφιλέστερης Αγίας Βαρβάρας, πλησίον του Τ.Ε.Ι. έλαβαν χώρα για μία ακόμη χρονιά, οι Θρησκευτικές εορταστικές εκδηλώσεις με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια και Ιερή κατάνυξη, προς τιμήν της πανέμορφης μοναχοκόρης Βαρβάρας, η οποία διακρινόταν για την ομορφιά του σώματός της, την ευφυΐα, την σωφροσύνη της και έχοντας ανδρείο το φρόνημα, την οποία δολοφόνησε ο ίδιος της ο πατέρας “ταίς πατρικαίς χερσί τω πατρικώ ξίφει την τελειώσιν δέχεται», όπως λέει ο βιογράφος της Συμεών, ο ειδωλολάτρης και Σατράπης (Διοικητής) της Νικομήδειας Διόσκουρος, βρίσκοντας όμως στην συνέχεια τραγικό θάνατο από κεραυνό κατά Θεία δίκη.
Το θαυμαστό αυτό γεγονός ήταν η αιτία η Αγία Βαρβάρα να είναι η προστάτιδα του Ελληνικού Πυροβολικού από το 1829 μέχρι και σήμερα, ύστερα από σχετική απόφαση του πρώτου “Τάγματος Πυροβολητών», όπως ονομάζονταν τότε, επειδή συσχετίζει το πυροβόλο όπλο με τον κεραυνό που κατέκαψε τον ασεβή πατέρα της.
Στη Ορθόδοξη εικονογραφία η Αγία Βαρβάρα, ζωγραφίζεται πολλές φορές μ’ ένα Άγιο ποτήριο στο χέρι όντας προστάτιδα ενάντια στο αιφνίδιο θάνατο και μη θέλοντας να στερηθούν οι ετοιμοθάνατοι την Θεία κοινωνία. Συχνά επίσης την συναντούμε να κρατάει έναν πύργο (με τρία παράθυρα που συμβολίζουν την Αγία Τριάδα), ακόμη ένα βιβλίο (για τους ετοιμοθάνατους) ή τέλος ένα κλαδί φοίνικα.
Την Δευτέρα 3η Δεκεμβρίου παραμονή της εορτής, κατά τον Μέγα Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό χοροστάτησε ο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Γερμανός, κηρύσσοντας και τον Θείον Λόγον, ο οποίος με θεολογικό και γλαφυρό τρόπο αναφέρθηκε στο μαρτύριο της Αγίας Βαρβάρας, πλαισιωμένος από τους Αιδ. Κωνσταντίνο Παπαδημητρίου, π. Χαράλαμπο Αθανασόπουλο, π. Βασίλειο Λαγκαδινό, π. Νικόλαο Κατσηδήμα, π. Απόστολο Γκολφίνο, π. Γεώργιο Κάμπρα και π. Γεώργιο Κουτσοχρόνη.
Την Τρίτη 4η Δεκεμβρίου ανήμερα της εορτής, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος, χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία κηρύσσοντας παράλληλα και τον Θείον Λόγον, συμπαραστατούμενος από τους Αιδ. π. Χαράλαμπο Αθανασόπουλο, π. Γρηγόριο Πάπαρη, π. Νικόλαο Κατσηδήμα, π. Παναγιώτη Δημητρακόπουλο, π. Βασίλειο Λαγκαδινό και π. Γεώργιο Κάμπρα.
Αξιοσημείωτη δε ήταν η παρουσία του εορτάζοντος Συλλόγου Ιεροψαλτών Ηλείας “ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΣ”, οι οποίοι κάθε χρόνο τιμούν την σεβάσμια μνήμη του μεγάλου αυτού Θεολόγου και Υμνογράφου της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, ο οποίος έβαλε τη δική του σφραγίδα και στον παγκόσμιο πολιτισμό.
Οι καλλικέλαδοι χοροί των Ιεροψαλτών υπό τη διεύθυνση των Μουσικολογιοτάτων Πρωτοψαλτών κ. Νικολάου Παπαδημητρίου και κ. Δημητρίου Θανοπούλου, πλαισιωμένοι αμφότεροι από μαθητές της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, καθώς επίσης και από φιλόμουσους εργάτες του ιερού αναλογίου, απέδωσαν θαυμάσια τους ύμνους ως καλοί και γνήσιοι θεράποντες της πατρώας Βυζαντινής Μουσικής, συμβάλλοντας έτσι καθοριστικά στην πνευματική ανάταση του πολυπληθούς Εκκλησιάσματος, που προσήλθε ομοθυμαδόν, για να συνεορτάσει την ιερή μνήμη της Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας, θέλοντας παράλληλα δε να λάβει την χάρη της Αγίας, προσκυνώντας απότμημα του Ιερού Λειψάνου της, το οποίο φυλάσσεται εις το Ιερό παρεκκλήσιο, ως πολύτιμος θησαυρός.
Οι εορταστικές και λατρευτικές εκδηλώσεις, κορυφώθηκαν το απόγευμα της εορτής, με την τέλεση Ιεράς Παρακλήσεως.