Κράτος – Εκκλησία: Η κυβέρνηση ξεκινά νέο γύρο διαλόγου, θέλοντας να δείξει διπλωματική διάθεση για να “μαλακώσει” η Ιεραρχία, αλλά με δεδομένο ότι δε μπορεί να κάνει πίσω λόγω και των αντιδράσεων εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Δύο απόψεις στο εσωτερικό της ΝΔ για το εάν πρέπει να παραμείνουν οι ιερείς δημόσιοι υπάλληλοι.
Της Βίκυς Σαμαρά
“Κανείς δεν κατάφερε ποτέ να αναγκάσει την Εκκλησία να συμφωνήσει σε κάτι που δε θέλει”. Το σχόλιο κυβερνητικού στελέχους αποτυπώνει τη ρεαλιστική τάση στο κυβερνητικό στρατόπεδο.
Παρά τις φωνές στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για σκλήρυνση της στάσης της πολιτείας και ακόμη και μονομερείς ενέργειες, στο Μαξίμου φαίνεται ότι διαπιστώνουν πως πρέπει να βοηθήσουν τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ώστε να περάσει η συμφωνία για τη μισθοδοσία των κληρικών χωρίς να χρειαστεί να φτάσει η κατάσταση στα άκρα και σε ανοιχτό πλέον πόλεμο πολιτείας- Εκκλησίας.
Από την άλλη όμως, η αντίδραση της ιεραρχίας σε μία συμφωνία, την οποία αρκετοί στο ΣΥΡΙΖΑ θεωρούσαν μάλλον ευνοϊκή προς την Εκκλησία, εξόργισε πολλά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος και το Μαξίμου δεν μπορεί να το αγνοήσει αυτό, ούτε βεβαιως να κάνει πίσω, κάτι που πέραν όλων των άλλων θα σήμαινε και ακύρωση των 10.000 προσλήψεων, τις οποιες ήδη εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας.
Έτσι ενώ η κυβέρνηση στρέφει τα βέλη της κατά των “ακραίων” της Ιεραρχίας και κάνει λόγο για πολιτικό δάκτυλο της ΝΔ, ταυτόχρονα ξεκινά νέο γύρο διαλόγου όχι μόνο με την Αρχιεπισκοπή αυτή τη φορά, αλλά και με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τις Εκκλησίες της Κρήτης και των Δωδεκανήσων. Κλείνει επίσης το μάτι στους ιερείς υποσχόμενη πως θα υπάρξει ενδεχομένως και συνταγματική κατοχύρωση των μισθολογικών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.
Σημειωτέον ότι ενώ αρχικώς η κυβέρνηση έλεγε πως θα προχωρήσει άμεσα σε νομοθετική ρύθμιση στο πλαίσιο και το πνεύμα της συμφωνίας Τσίπρα- Ιερώνυμου, χθες τόσο ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου μιλώντας στο News24/7 όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος στο briefing, κατέστησαν σαφές ότι δεν υπάρχει στενό χρονοδιάγραμμα εν είδει τελεσιγράφου.
Αλλά στην κατακλείδα η κυβέρνηση διαμηνύει στην Εκκλησία: Πάρτε αυτή τη συμφωνία, με όσες διασφαλίσεις επιπροσθέτως μπορούν να υπάρξουν, διαφορετικά στο τέλος η πολιτεία θα πρέπει να προχωρήσει στη λήψη αποφάσεων για το μισθολογικό, που είναι δική της υπόθεση έτσι κι αλλιώς.
Όπως αναφέρθηκε, το Μαξίμου και να ήθελε δεν μπορεί να αγνοήσει και τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρώην υπουργός Νίκος Φίλης θα μιλήσει την Πέμπτη στις επτά το απόγευμα σε κομματική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Βικτωρίας και με δεδομένες τις γνωστές θέσεις του για το ζήτημα των σχέσεων με την Εκκλησία, αναμένεται με ενδιαφέρον τι θα πει.
Την ίδια ώρα, φαίνεται πως υπάρχουν δύο απόψεις και στο εσωτερικό της ΝΔ ως προς το εάν θα πρέπει οι ιερείς να παραμείνουν δημόσιοι υπάλληλοι και τι θα πρέπει να πράξει η αξιωματική αντιπολίτευση ως κυβέρνηση με αυτό το ζήτημα.
Οι “σκληροί” όπως ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, που μίλησε χθες στον News 24/7 στους 88,6, είναι κάθετοι πως όχι μόνο πρέπει να παραμείνουν οι ιερείς δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά πως εάν η κυβέρνηση τελικά προχωρήσει, η επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ θα πρέπει να τους επαναφέρει στο δημόσιο. Κάτι βέβαια που βάζει υπερβολικά ψηλά τον πήχυ, καθώς εάν οι ιερείς έχουν πάψει να λογίζονται ως δημόσιοι υπάλληλοι και έχουν προκηρυχθεί ήδη 10.000 θέσεις ιατρών, νοσηλευτών, εκπαιδευτικών, η επόμενη κυβέρνηση ή θα πρέπει να διασφαλίσει τη δυνατότητα 10.000 επιπλέον θέσεων στο δημόσιο ή να ακυρώσει προσλήψεις/προκηρύξεις.
Παραδέχθηκε πάντως ότι υπήρξε συνάντηση Μητσοτάκη- Ιερώνυμου πριν τη συμφωνία, διαψεύδοντας ωστόσο ότι αφορουσε αυτό το θέμα, ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως “λέει ότι είναι άθεος και πηγαίνει στο Άγιο Όρος και μένει 25 λεπτά με την εικόνα της Παναγίας”.
Υπάρχουν όμως και φωνές στο εσωτερικό της ΝΔ που δεν διαφωνούν με το να πάψουν να έχουν οι ιερείς τη δημοσιουπαλληλική ιδιότητα. Χαρακτηριστικά είναι όσα δήλωσε η τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ Νίκη Κεραμέως επίσης στον News 24/7 στους 88,6. Η κ.Κεραμέως δεν απέκλεισε, αλλά σε βάθος χρόνου, την αποχώρηση των ιερέων από το δημόσιο, λέγοντας: “Η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και αν κάποια στιγμή τα κέρδη είναι τέτοια που να μπορούν να καλύψουν τη μισθοδοσία των ιερέων, το θέμα μπορεί να ξανα-ανοίξει”. Ουσιαστικά δηλαδή η ΝΔ να το καταψήφισει τώρα, εάν τελικά προχωρήσει η κυβέρνηση μονομερώς, αλλά να το αφήσει ανοιχτό για την επόμενη ημέρα.