Του Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ.κ. Νικολάου: Η δήλωση αυτή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου, την οποία έκαμε εις τα Μέσα Ενημερώσεως μετά την λήξη της πρώτης συνεδρίας της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου του Νοεμβρίου τ.ε. εκφράζει την απορία ολοκλήρου του Ορθοδόξου λαού μας.
Θέλουμε όλοι να ακούσωμε από τα χείλη του κ. Πρωθυπουργού τι εννοεί με την φράση «ουδετερόθρησκο κράτος».
Πως είναι δυνατόν ένα κράτος ζυμωμένο από την ίδρυσή του με την έννοια της θρησκείας και που στο πρώτο άρθρο του Συντάγματός του έχει ως επικεφαλίδα την επίκληση της Αγίας Τριάδος, ξαφνικά να απογυμνώνεται από την πίστη και να αποκόπτεται από την ιστορία του, στη διαδρομή της οποίας η σύζευξη Κράτους και Εκκλησίας ήταν κάτι το φυσικό και αυτονόητο;
Αν μία δραξ αθέων επιδιώκει την περιθωριοποίηση της Εκκλησίας, είναι λογικό και δημοκρατικό ένας θρησκευόμενος λαός, όπως είναι ο Ελληνικός λαός, να απεμπολήσει την παράδοση αιώνων και να αλλάξει ταυτότητα; Μία Ελλάδα γεμάτη Εκκλησίες, Μοναστήρια, προσκυνητάρια, εικόνες, ιερείς, μοναχούς και μοναχές, μία Ελλάδα με καθημερινό βίωμα τις εορτές και τα γεγονότα της Εκκλησίας, πως θα αλλάξει φρόνημα και όψη; Και ποιοί είναι αυτοί που θα της επιβάλλουν την παραμόρφωση και την μετάλλαξη της ψυχής; Ποιοί και πως θα επιχειρήσουν την τροποποίηση της κληρονομικής συστάσεως του κυττάρου της πίστεώς της;
Το πλαίσιο των σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας στο Σύνταγμα που ισχύει, είναι ιδανικό με τους διακριτούς ρόλους. Οι αριστερόφρονες ας βελτιώσουν την κρατική μηχανή, την κοινωνική πρόνοια, την εθνική παιδεία και όσα χρειάζεται ο πολίτης του κράτους για να ζήσει και να ευημερήσει και ας αφήσουν την Εκκλησία να πορεύεται, ως Μητέρα και Τροφός του λαού και θεματοφύλαξ των ιερών θεσμών του Έθνους.
Η Ελλάδα χωρίς την Εκκλησία θα διαλυθεί. Ας προσέξουμε όλοι, να μη συνεργήσουμε στον θρησκευτικό αποχρωματισμό της ενδόξου Πατρίδος μας.
† ο Φθιώτιδος Νικόλαος