Ακολουθεί το μήνυμα του Μητροπολίτη Γερμανίας Αυγουστίνου για την Ανάσταση του Κυρίου και το Άγιον Πάσχα:
«Αφήστε τη μελαγχολία και χαρείτε,
και ελάτε να δείτε τον Χριστό που αναστήθηκε
και δώρισε στον κόσμο πλούσια την ευσπλαγχνία Του»
(ύμνος ακολουθίας αγ. Μαρίας Μαγδαληνής)
Αγαπητοί μου Χριστιανοί Ορθόδοξοι της Γερμανίας!
Ο ευαγγελιστής Ιωάννης γράφει ότι τα χαράματα της ημέρας, που αναστήθηκε ο Χριστός, πρώτη έφθασε στο μνήμα Του η Μαρία η Μαγδαληνή. Αφού είδε την πέτρα μετατοπισμένη από την είσοδο του μνήματος, έτρεξε και ειδοποίησε τον απόστολο Πέτρο και τον άλλο μαθητή που ο Ιησούς αγαπούσε. Έτσι ταπεινά γράφει για τον εαυτό του ο ίδιος ο άγιος Ιωάννης.
Το χαρμόσυνο μήνυμα της Αναστάσεως το μετέφερε, λοιπόν, πρώτη μία θαρραλέα γυναίκα. Γι᾽ αυτό άλλωστε και στους ύμνους της Εκκλησίας μας, η Μαρία η Μαγδαληνή, εκτός από Μυροφόρα, αναφέρεται και ως πρώτη ευαγγελίστρια. Η ορθόδοξη παράδοσή μας την ονομάζει επίσης και ισαπόστολο, επειδή αργότερα κι αυτή, όπως οι απόστολοι και μαθητές του Χριστού, μετέφερε το σωτήριο μήνυμα της Αναστάσεως του Κυρίου μας στον κόσμο.
Ένας ύμνος της Εκκλησίας μας θέλει η αγία Μαρία η Μαγδαληνή να λέει στους αποστόλους τα εξής: «Αφήστε τη μελαγχολία και χαρείτε, και ελάτε να δείτε τον Χριστό που αναστήθηκε και δώρισε στον κόσμο πλούσια την ευσπλαχνία Του». «Αφήστε τη μελαγχολία και χαρείτε»! Αυτό είναι το μήνυμα της πρώτης ευαγγελίστριας και μετέπειτα όλων των υπολοίπων ευαγγελιστών. Και ο λόγος για τη διπλή αυτή προτροπή είναι η θέα του αναστάντος Κυρίου. «Δείτε, με το Σταυρό ήρθε χαρά σ᾽ όλον τον κόσμο», ψάλλει ἡ Εκκλησία, ενώ δεν κλείνει ασφαλώς τα μάτια μπροστά στον πόνο και στα προβλήματα που υπάρχουν τριγύρω μας. Γνωρίζει, όμως, με την υπαρξιακή εμπειρία της Αναστάσεως του Κυρίου μας, ότι ὁ μεγαλύτερος εχθρός της ζωής, δηλαδή ο θάνατος, καταπατήθηκε με το θάνατο του Χριστού. Ο Χριστός αναστήθηκε «κάνοντας την αρχή για την ανάσταση όλων των νεκρών». Ή, μ᾽ άλλα λόγια, όλοι θα πεθάνουμε, αλλά «χάρη στη συγγένειά μας με τον Χριστό, όλοι θα ξαναπάρουμε ζωή».
Το θαύμα της Αναστάσεως, το οποίο ξεπερνά όλες τις διαστάσεις της σκέψεώς μας, είναι για τη Μαρία τη Μαγδαληνή, τις άλλες Μυροφόρες και τους Αποστόλους, ζωντανή εμπειρία και θεμέλιο της υπόλοιπης ζωής και μαρτυρίας τους. Λόγω δε αυτής της εμπειρίας είναι όλοι τους πρότυπα για μας. Αυτό που ο απόστολος Ιωάννης γράφει τόσο λακωνικά για τον εαυτό του, ότι «είδε και πίστεψε», είναι το πασχαλινό μήνυμα της Μαρίας της Μαγδαληνής και για μας.
Να δούμε και να πιστέψουμε – αυτό ήταν απαρχής το κίνητρο όλων των προσκυνητών που ταξιδεύουν στα Ιεροσόλυμα, στους Αγίους Τόπους, για να προσκυνήσουν τα χνάρια του Χριστού. Φυσικά δεν είμαστε όλοι μας σε θέση να κάνουμε ένα τόσο μακρινό προσκύνημα. Γι᾽ αυτό θα έλεγα ότι κάθε εκκλησιασμός είναι ένα μικρό προσωπικό προσκύνημα του καθενός μας. Όποιος έρχεται, λοιπόν, στην εκκλησία για την ανάσταση του Κυρίου μας, γίνεται συνοδοιπόρος της αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής στην πρωινή πορεία της προς τον τάφο του Κυρίου. Διότι στη συνέχεια μπορεί να γίνει κι αυτός, μεταφέροντας το χαρμόσυνο μήνυμα της Αναστάσεως, ευαγγελιστής και ταυτόχρονα αγωνιστής ενάντια στη θλίψη και τη μελαγχολία, που προκαλεί η φυλάκισή μας στο δεσμωτήριο του θανάτου. «Χαρείτε!» είναι και το δικό μας μήνυμα. Αυτή η μεταδοτική πασχαλινή χαρά ήταν η αφετηρία για τους αποστόλους Πέτρο και Ιωάννη, για όλους τους μάρτυρες της πίστεως και γενικά για όλους τους πιστούς, μέχρι σήμερα.
Μ᾽ αυτές τις σκέψεις σας καλώ όλους με όλη τη δύναμη της ψυχής μου: «Αφήστε τη μελαγχολία και χαρείτε!» Χαρείτε, διότι Χριστός ανέστη!
Βόννη, Άγιο Πάσχα 2013
Με πατρική αγάπη,
ο Μητροπολίτης σας
† ο Γερμανίας Αυγουστίνος