Τη θυσιαστική προσφορά του κλήρου και του λαού με επικεφαλείς τους Μητροπολίτες του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο χώρο της Μακεδονίας και γενικότερα της Β. Ελλάδος επισήμανε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως & Πολυκάστρου κ. Δημήτριος λιτά και εμφαντικά με ονόματα εθνομαρτύρων στην αρχή της Δοξολογίας, στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, ένα πρόσφατα ανακαινισμένο λαμπρό εκκλησιαστικό μνημείο της ηρωικής αντίστασης της Ρωμηοσύνης κατά του ύπουλου Εθνοφυλετισμού.
Οπως αναφέρει ανακοίνωση της Μητρόπολης: “Ο Σεβασμιώτατος προεξήρχε της Δοξολογίας για την ιστορική μέρα της 23ης Οκτωβρίου 1912, που από φέτος καθιερώθηκε και με Προεδρικό Διάταγμα ως επίσημη ημέρα αργίας και εορτασμού για όλη την Παιονία. Εν μέσω πολλών Ιερέων και των Διακόνων, παρουσία του Δημάρχου κ. Χρήστου Γκουντενούδη και εκ των Δημοτικών Αρχών Παιονίας, του Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Κιλκίς κ. Ανδρέα Βεργίδη και πολυάριθμης στρατιωτικής αντιπροσωπείας με τον Υποδιοικητή της 33ης Μ/Κ Ταξιαρχίας, σημαιοφόρων και πλήθους μαθητών από τα σχολεία της πόλεως και όλης της Παιονίας, ο Μητροπολίτης τόνισε τη συμβολική σημασία της 23ης Οκτωβρίου (ημέρας μνήμης του αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου) σε συνδυασμό με το προϋπάρξαν μετόχι του Παναγίου Τάφου, κάτι ανάλογο με την απελευθέρωση τόσων πόλεων την ημέρα του κυριώνυμου εκκλησιαστικού εορτασμού. Οι περισσότερες επαρχίες της πατρίδος μας απελευθερώθηκαν από τον τουρκικό ζυγό την ημέρα κατά την οποία εόρταζε ο πολιούχος της πρωτεύουσάς τους. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι και η Θεσσαλονίκη απελευθερώθηκε τρεις μέρες αργότερα, στις 26 Οκτωβρίου, με εορτάζοντα τον άγιο Δημήτριο τον Μυροβλήτη.
Τέλος, προσκάλεσε επώνυμα τον κύριο ομιλητή του πανηγυρικού εκπαιδευτικό κ. Κωνσταντίνο Ίντο, που αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα της απελευθέρωσης της Γουμένισσας και της Παιονίας, αλλά και στη σημασία της εθνικής ομοψυχίας εκείνων των ηρωικών χρόνων.
Από το πρωί στο Μητροπολιτικό Ναό ο Μητροπολίτης με τους ιερείς τέλεσε την αρχαιοπρεπή θ. Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου, ένα ιερό λετουργικό έθος καθιερωμένο από πολλών ετών στη Γουμένισσα, μέσα από το οποίο προσφέρεται εναργέστερα στους πιστούς η αίσθηση της μεθέξιμης τελετουργίας-λειτουργίας και η θέα της συμμετοχικής λειτουργικής προσφοράς, τελετουργικό που δίνει μιάν άριστη ευκαιρία θεολογικής ανάλυσης για το κεντρικό νόημα της θείας λειτουργίας.
Μετά τη Δοξολογία, τελέστηκε Επιμνημόσυνη Δέηση στο Μνημείο των Μακεδονομάχων στην ομώνυμη πλατεία και η παρέλαση τμημάτων των σχολείων της Παιονίας”.