Με την αρμόζουσα Εκκλησιαστική ευταξία και ιεροπρέπεια, καθώς επίσης και εν «πληθούση Εκκλησία», υψώθηκε στο κέντρο του Ιερού Ναού του Αγίυο Σπυρίδωνος Πύργου, τον Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό του Κυρίου μας, ο οποίος από αντικείμενο της αισχύνης, διότι ήταν όργανο ατιμωτικής τιμωρίας και φρικτού θανάτου, έγινε η δόξα της Εκκλησίας, εορτάζοντας έτσι για μία ακόμη φορά την πρώτη και μεγάλη Δεσποτική εορτή του νέου Εκκλησιαστικού έτους 2018-2019 , αυτή της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, η οποία είναι ένας ακόμα σημαντικός εορτολογικός σταθμός της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας!
Η εορτή της Παγκόσμιας Ύψωσης καθιερώθηκε ίσως από τον ίδιο τον Μέγα Κωνσταντίνο, κατά προτροπή προφανώς της μητέρας του αγίας Ελένης, αμέσως μετά την εύρεση του Τιμίου Ξύλου στα Ιεροσόλυμα, γύρω στο 330 μ.Χ.
Οπως αναφέρει ανακοίνωση εκ του Ιερού Ναού, οι φιλακόλουθοι Χριστιανοί μας, με περισσή ευλάβεια και σεβασμό, προσήλθαν να τιμήσουν και να προσκυνήσουν τον Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό του Κυρίου μας, ώστε να αντλήσουν δύναμη και χάρη από αυτόν, αφού ο Σταυρός του Κυρίου αποτελεί για την Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη, κορυφαίο σύμβολο θυσίας και αγιασμού. Επιπλέον δε ο Σταυρός μαζί με την Ανάσταση λειτουργούν ως οι δυο βασικοί άξονες πάνω στους οποίους κινείται η ζωή των πιστών Ορθοδόξων Χριστιανών. Η Ανάσταση έπεται του Σταυρού και προϋποθέτει το Σταυρό και ο Σταυρός προμηνύει την Ανάσταση. Διότι χωρίς Σταυρό δεν γίνεται Ανάσταση!
Το Σύμβολο του Τιμίου Σταυρού. είναι το θαυμαστό φυλακτήριο των πιστών. Ο Σταυρός επίσης συμβολίζει την μαρτυρική πορεία του ανθρώπου προς τον αγιασμό και την θέωση. Δεν υπάρχει αγιαστική πράξη της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας μας, που να μην σταυρώνονται οι πιστοί, δεν υπάρχει στιγμή προσευχής που να μην ποιούμε το σημείο του Σταυρού, δεν υπάρχει δύσκολη στιγμή που να μην αγιάζουμε το σώμα μας, με το σημείο του Σταυρού για να θωρακιζόμαστε έτσι κατά των δυνάμεων του κακού.
Ο Τίμιος Σταυρός αποτελεί το μέγιστο και υπέρτατο σύμβολο της Πίστεώς μας. Η ενοποιός δύναμη του Σταυρού του Χριστού αδελφοποιεί τους ανθρώπους, δημιουργώντας την κοινωνία της αγάπης, της αδελφοσύνης, της δικαιοσύνης και της ειρήνης. Ο Σταυρός του Χριστού είναι και πάθημα Θεού, αλλά και νίκη. Πάθημα μεν, διότι εκούσια πέθανε για την σωτηρία του κόσμου. Νίκη δε και τρόπαιο, διότι με αυτόν τραυματίσθηκε ο διάβολος, νικήθηκε δι΄ αυτού ο θάνατος, συνετρίβησαν τα κλείθρα και οι πύλες του Άδου!
Ο Σταυρός του Κυρίου τέλος είναι το καύχημά μας, το νικηφόρο λάβαρο κατά του μεγαλύτερου εχθρού μας, του διαβόλου και το αήττητο όπλο κατά του πολυπρόσωπου κακού. Για τους παραπάνω λόγους και για πολλούς άλλους ακόμη με ένα στόμα και με μια καρδιά ψάλλουμε αυτές τις ημέρες τον υπέροχο παιάνα – τροπάριο της μεγάλης εορτής: «Σώσον Κύριε τον λαόν Σου και ευλόγησον την κληρονομίαν Σου!».