Νίκος Νικολόπουλος: Η περισσή επιπολαιότητα και ειρωνεία του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Γαβρόγλου, έτυχε σφοδρή αντίδρασης και κριτικής, μέσω της κοινοβουλευτικής οδού, από τον Πρόεδρο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος και ανεξάρτητο βουλευτή Νίκο Νικολόπουλος.
Ο τελευταίος, με ερώτησή του, αναπτύσσοντας το σκεπτικό της, επισήμανε:
«Κατάπληξη δημιούργησε η απάντηση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Γαβρόγλου σε ερώτηση δημοσιογράφου της τηλεοράσεως ΕΡΤ1 μετά και τη δεύτερη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία κρίνεται αντισυνταγματική η διδασκαλία του Μαθήματος των Θρησκευτικών στο Λύκειο, με βάση το λεγόμενο Νέο Πρόγραμμα Σπουδών.
Συγκεκριμένα, είπε ο Υπουργός: «Μία πρώτη αντίδραση είναι ότι προφανώς το Συμβούλιο της Επικρατείας το κάνει επίτηδες για να μην βαριόμαστε».
Απορεί κανείς πως μπόρεσαν να προέλθουν τέτοια λόγια από το στόμα Υπουργού Παιδείας της Ελλάδος, της χώρας που δίδαξε πολιτισμό σε όλο τον κόσμο, ο οποίος μάλιστα Υπουργός μέχρι πρότινος ήταν εν ενεργεία Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών.
Ας υποθέσουμε, ωστόσο, προς στιγμήν ότι ο κ. Υπουργός έχει δίκαιο και ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας εξέδωσε μία λανθασμένη απόφαση.
Από πού μέχρι που, όμως, εκείνος δικαιούται να εκφράζεται με τέτοιο απαξιωτικό τρόπο για έναν από τους κορυφαίους θεσμούς του δημοκρατικού μας πολιτεύματος;
Φυσικά το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν έκανε λάθος.
Η απόφασή του είναι πλήρως κατοχυρωμένη με βάση τα άρθρα του Συντάγματος και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου.
Ο κ. Γαβρόγλου το ξέρει αυτό πολύ καλά και γι’ αυτό καταφεύγει σε τέτοια τακτική.
Μη έχοντας επιχειρήματα, μεταχειρίζεται το τελευταίο όπλο των ενόχων, την προσπάθεια εξευτελισμού των αντιπάλων, εν προκειμένω των δικαστών, μη αντιλαμβανόμενος ότι έτσι εκτίθεται μόνο ο ίδιος».
Τα ερωτήματα που έθεσε ο Νίκος Νικολόπουλος στον Υπουργό Παιδείας είναι τα ακόλουθα:
1. Το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν είναι θεσμός της Πολιτείας;
2. Γιατί, ενώ γνωρίζει ο Υπουργός Παιδείας ότι η απόφαση του ΣτΕ βασίζεται στο Ελληνικό Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Προστασίας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, την αμφισβήτησε και το χειρότερο προέβη δημοσίως στη γνωστή απαξιωτική και ειρωνική δήλωση: «Το συμβούλιο της Επικρατείας το κάνει επίτηδες για να μην βαριόμαστε»;