Ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων δεν χρησιμοποιεί ούτε τη διεθνή ονομασία, ούτε την ονομασία βάσει της οποίας η χώρα του έλαβε πρόσκληση στο ΝΑΤΟ. Για τον Ζόραν Ζάεφ υπάρχει μόνο «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Η Δημοκρατία της Μακεδονίας γίνεται μέρος μιας οικογένειας, έγραψε στο twitter ο Ζάεφ, επισημαίνοντας ότι με τον τρόπο αυτό αυξάνονται οι δυνατότητες ασφάλειας και δομών της χώρας.
Ανήρτησε, μάλιστα, και τις σχετικές φωτογραφίες που τον δείχνουν να στέκεται δίπλα στους ηγέτες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, για την οικογενειακή φωτογραφία της Συνόδου.
«Μακεδονία» και «μακεδονική ταυτότητα» δείχνουν να θεωρούνται πλέον δεδομένα από τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, ενώ ξένοι ηγέτες και ξένα ΜΜΕ αποκαλούν «Μακεδονία» και όχι «Βόρεια Μακεδονία» όπως έχει συμφωνηθεί, τα Σκόπια, χωρίς κανείς να αντιδράσει επισήμως από την ελληνική πλευρά.
Ας σημειωθεί ότι κατά την χθεσινή πρώτη ημέρα της Συνόδου του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, οι ηγέτες των χωρών μελών αποφάσισαν να προσκαλέσουν την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να ξεκινήσει τις ενταξιακές συνομιλίες.
Στο γραπτό μήνυμά του ο Ζάεφ θεωρεί δεδομένη την ένταξη στο ΝΑΤΟ και δεν κάνει λόγο για «ενταξιακές συνομιλίες».
Μακεδονική ταυτότητα
Εκτός από τον όρο «Μακεδονία», ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ξεκαθάρισε ότι η χώρα του έχει κατακτήσει και τους όρους «Μακεδόνες», «μακεδονική ταυτότητα» και «μακεδονική γλώσσα».
Μιλώντας στο BBC από το Λονδίνο όπου βρέθηκε για την Σύνοδο των Βαλκανικών χωρών, ο Ζόραν Ζάεφ τόνισε ότι με την συμφωνία των Πρεσπών η Ελλάδα διασφάλισε όνομα erga omnes (για όλες τις χρήσεις) όμως από την πλευρά τους τα Σκόπια έλαβαν «erga omnes ταυτότητα».
Οπως είπε οι «Μακεδόνες» της χώρας του έχουν ξεχωριστή ιστορία και πολιτισμό. Ο κ. Ζάεφ τόνισε ακόμη πως η συμφωνία εγγυάται την μακεδονική ταυτότητα και τη γλώσσα.
Σε ερώτηση εάν μελλοντικές κυβερνήσεις στα Σκόπια θα επιδιώξουν μια «Μεγάλη Μακεδονία», απάντησε διπλωματικά λέγοντας πως «Μεγάλη Μακεδονία» είχε ο Μέγας Αλέξανδρος ενώ σήμερα η ΠΓΔΜ έχει δική της Μακεδονία. Διαβεβαίωσε δε, ότι τα Σκόπια σέβονται ως αδιάβλητα τα υφιστάμενα σύνορα.