Να μελετήσουν την ελληνική γλώσσα κάλεσε τους μαθητές σε εγκύκλιό του με αφορμή την εορτή των Τριών Ιεραρχών ο Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος. Οπως αναφέρει μεταξύ άλλων οι Τρείς Άγιοι και Ιεράρχες γνώριζαν και χρησιμοποιούσαν την Ελληνική γλώσσα.
Ολόκληρη η εγκύκλιος έχει ως εξής:
ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 11
Προς
τους μαθητές και τις μαθήτριες
των Σχολείων της Περιφερειακής Ενότητος Χίου.
Ενταύθα
Αγαπητά μου παιδιά,
Η Εκκλησία μας γιορτάζει σήμερα την μνήμη Τριών Μεγάλων Αρχιερέων Της, Τριών Μεγάλων Ιεραρχών, του Μεγάλου Βασιλείου, του Γρηγορίου του Θεολόγου και του Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Η Ελληνική Παιδεία γιορτάζει σήμερα την ημέρα των γραμμάτων, τιμώντας τους Αγίους που αναφέραμε ως μορφωμένους άνδρες, ως επιστήμονες και ως σοφούς. Πολλά είναι τα κοινά σημεία μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης προσεγγίσεως. Εφέτος θα θέλαμε να σταθούμε σε ένα από αυτά. Οι Τρείς Άγιοι και Ιεράρχες γνώριζαν και χρησιμοποιούσαν την Ελληνική γλώσσα.
Οι Τρείς Ιεράρχες εμελέτησαν την Ελληνική γλώσσα. Σ’ αυτήν είχαν γραφεί τα έπη του Ομήρου, τα ποιήματα των μεγάλων τραγικών, οι αφηγήσεις των αρχαίων ιστορικών και οι στοχασμοί των φιλοσόφων. Η ίδια είχε χρησιμοποιηθεί ως το όχημα, επάνω στο οποίο ο ενανθρωπήσας Υιός και Λόγος του Θεού, ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, μίλησε και δίδαξε τους ανθρώπους. Αυτή την γλώσσα την σπούδασαν οι Τρείς Ιεράρχαι στις μεγάλες φιλοσοφικές Σχολές των Αθηνών και της Αντιοχείας και την χρησιμοποίησαν για να διατυπώσουν κατ’ αρχάς την θεολογική διδασκαλία του Χριστού. Ο πλούτος των λέξεων της, το εύρος των εκφράσεων, το βάθος των νοημάτων, η ποικιλία των δομικών – συντακτικών σχημάτων προσέφεραν το απαραίτητο υλικό για να διατυπωθούν οι υψηλότερες έννοιες και οι βαθύτερες ερμηνείες του λόγου του Σταυρού. Δικαιολογημένα έχει ειπωθεί ότι «η Ελληνική είναι γλώσσα για να μιλάς με τον Θεό». Καί παράλληλα σ’ αυτήν την γλώσσα οι Τρείς Ιεράρχαι διατύπωσαν τα κείμενα τους της θύραθεν, δηλαδή της κοσμικής, γραμματείας: Τις κλασσικές διατριβές του ο Μ. Βασίλειος, τα ποιήματά του ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος και την ρητορεία του ο ιερός Χρυσόστομος.
Αγαπητά μου παιδιά.
Αυτή την γλώσσα μας έχουν κληροδοτήσει οι πρόγονοί μας. Ο άπειρος πλούτος της έδωσε έκταση στην ανθρώπινη σκέψη, υπόβαθρο στον πολιτισμό. Ο περιορισμός της γλώσσας συρικνώνει τη σκέψη και μαραζώνει τον πολιτισμό. Η γλώσσα των Τριών Ιεραρχών είναι η γλώσσα του Ομήρου και του Πλάτωνος, του Ρωμανού του Μελωδού και του Γρηγορίου Παλαμά, του Δημοτικού τραγουδιού και του Διονυσίου Σολωμού, του Ανδρέα Κάλβου και Ηλία Βενέζη, του Γιώργου Σεφέρη και του Οδυσσέα Ελύτη, είναι η γλώσσα των πατέρων μας. Αυτόν τον ανεκτίμητο θησαυρό σ’ όλη την διαχρονικότητά του να τον μελετήσετε και να τον γνωρίσετε, να τον αφομοιώσετε και να τον χρησιμοποιήσετε. Γιατί αυτήν την γλώσσα «ως μέσα στην Βακτριανή την πήγαμεν».
Με πατρικές ευχές
Ο Μητροπολίτης
+ Ο Χίου, Ψαρών και Οινουσσών Μάρκος