Στην περιφέρεια της Κατεχόμενης από τον Τουρκικό Στρατό, Κύπρου, ένα τεράστιο τζαμί που χρηματοδοτήθηκε και ανεγέρθηκε από την Τουρκία, ανοίγει αυτήν την εβδομάδα εν μέσω αναταράξεων στην κοσμική μουσουλμανική κοινωνία.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πρόκειται να παρευρεθεί στην τελετή έναρξης του τεμένους που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, ένας χώρος που έχει τη δυνατότητα χώρου για 3.000 άτομα, διακοσμημένος με τέσσερις μιναρέδες και χτισμένου στο κλασικό οθωμανικό ύφος.
Ενώ πολλοί το έχουν αποδεχθεί, η δημιουργία του, ωστόσο, έχει πυροδοτήσει ανησυχίες μεταξύ των Τουρκοκυπρίων ότι η Άγκυρα αυξάνει την κυριαρχία της στο βόρειο τμήμα της διχοτομημένης νήσου.
«Αυτό το τζαμί συμβολίζει την ισλαμική νοοτροπία, τη νοοτροπία του Σουνιτικού Ισλάμ και επίσης μια ιμπεριαλιστική νοοτροπία», δήλωσε ο Σενέρ Ελσίρ, επικεφαλής της Ένωσης των Τουρκοκυπρίων Καθηγητών της Λευκωσίας.
« Η τουρκοκυπριακή κοινότητα είναι κοσμική. Δεν είμαστε φονταμενταλιστική ισλαμική κοινότητα», πρόσθεσε.
Ο Ελσίλ όπως και άλλοι αριστεροί Τουρκοκύπριοι αντιτάσσονται έντονα στις συναλλαγές της Άγκυρας με τη βόρεια Κύπρο, η οποία διαχωρίστηκε μετά την εισβολή της Τουρκίας στο νησί το 1974, μετά από ένα ελληνοκυπριακό πραξικόπημα που επεδίωκε την ένωση με την Ελλάδα.
Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που αναγνωρίζει τη μονομερώς δηλωμένη Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, της οποίας η κυβέρνηση χρηματοδοτείται από την Τουρκία και η οποία έχει μόνιμα εγκατεστημένους περίπου 35 χιλιάδες στρατιώτες.
«Η πολιτική του Ερντογάν είναι μεταμορφώσει την τουρκοκυπριακή ταυτότητα», δήλωσε ο Ιτζέτ Ιζτσάν, πρώην βουλευτής και ιδρυτής του σοσιαλιστικού κόμματος της Ενωμένης Κύπρου, που προέτρεψε τα μέλη της κυβέρνησης να μποϊκοτάρουν την τελετή.
«Η ταυτότητα μας βασίζεται στην Κύπρο. Έχουμε κοινή ταυτότητα με τους Ελληνοκύπριους, τους Αρμένιους και τους Μαρωνίτες, που όλοι έχουν μακραίωνη παρουσία στο νησί», δήλωσε ο Ιζτσάν.
«Αυτό που προσπαθεί να κάνει ο Ερντογάν είναι να προσαρτήσει το βόρειο τμήμα της Κύπρου και να οικοδομήσει μια άλλη ταυτότητα… Προσπαθεί να μας κάνουν καλούς μουσουλμάνους με τον τρόπο ζωής τους και καθαρούς Τούρκους, όπως θέλουν να μας δουν».
Το τζαμί Χαλά Σουλτάν αποτελεί το επίκεντρο μιας σειράς έργων που χρηματοδοτούνται από την Τουρκία στην ίδια περιοχή στα προάστια της πρωτεύουσας, συμπεριλαμβανομένου ισλαμικού γυμνασίου, αρκετών πανεπιστημίων και προγραμμάτων στέγασης σπουδών, πολλά από τα οποία προέρχονται από την Τουρκία.
Σε μια σπάνια διαδήλωση στη Λευκωσία την Παρασκευή, τα μέλη της ένωσης δασκάλων(των τουρκοκυπρίων) διαδήλωσαν κατά του τζαμιού με το σύνθημα «κάντε σχολεία και νοσοκομεία και όχι τζαμιά».
«Αυτό που χρειάζεται η χώρα μας είναι η επιστήμη, η εκπαίδευση και η υγεία, και όχι η προτεραιότητα σε επενδύσεις στην θρησκεία», ανέφεραν οι διαδηλωτές σε δήλωση τους.