Του Γιώργου Θεοχάρη
Στην τελευταία επίσκεψή μου στο Άγιον Όρος διαπίστωσα σημαντικές αλλαγές στις Καρυές.
Από την μία πλευρά είναι ο εξωραϊσμός του περιβάλλοντος χώρου του Πρωτάτου και από την άλλη η κατασκευή του πεζόδρομου στον δρόμο από την πλατεία των Καρυών προς την Σκήτη του Αποστόλου Ανδρέα, με τον παράλληλο εξωραϊσμό του περιβάλλοντος χώρου, που έχουν αλλάξει την εικόνα του διοικητικού κέντρου του Αγίου Όρους.
Τα δύο αυτά έργα έχουν ανεβάσει σημαντικά το προφίλ των Καρυών.
Το Πρωτάτο είναι ο χώρος όπου πραγματοποιούνται οι υποδοχές όλων των επίσημων προσώπων στο Άγιον Όρος και για αυτό είναι ανάγκη να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο προσεγμένος.
Από την άλλη πλευρά ο πεζόδρομος προς την Σκήτη του Αγίου Ανδρεά (Σεράι) και το νέο Κέντρο Υγείας του Αγίου Όρους όχι μόνο βελτίωσε την εικόνα των Καρυών, αλλά και αντιμετώπισε ένα χρόνιο πρόβλημα του οικισμού, καθώς τον δρόμο αυτόν ανεβοκατεβαίνουν καθημερινά πολυάριθμοι προσκυνητές και με την αυξημένη κίνηση των τροχοφόρων, ιδιαίτερα στις ώρες αιχμής, ο κίνδυνος ατυχήματος ήταν μεγάλος.
Τα δύο αυτά έργα, που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια της Ιβηριτικής Επιστασίας, έχουν δώσει άλλο αέρα στις Καρυές.
Όπως προβλέπει ο Καταστατικός Χάρτης του Αγίου Όρους, η Ιερά Επιστασία έχει ανάμεσα στις άλλες αρμοδιότητές της, και δημαρχιακά καθήκοντα στις Καρυές.
Η νομοθετική αυτή πρόβλεψη της παρέχει την δυνατότητα να εκτελεί έργα.