Ειδήσεις σήμερα: Οι σημαντικότερες ειδήσεις σήμερα Τρίτη 29 Μαΐου 2018.
– Μαξίμου: Προς συμφωνία στο Σκοπιανό, ανησυχία για Ιταλία
Κλίμα συμφωνίας στο Σκοπιανό διαμορφώνουν από χθες συντονισμένα οι κυβερνήσεις της Αθήνας και των Σκοπίων, μετά την τελευταία συνάντηση Κοτζιά – Ντιμιτρόφ στις Βρυξέλλες.
Η κυβέρνηση εμφανίζεται να συμφωνεί εφόσον εξασφαλίσει τη χρήση erga omnes (δηλαδή χρήση κοινής σύνθετης ονομασίας στο εσωτερικό και εξωτερικό των Σκοπίων), ενώ από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχει φύγει το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν» και συζητούνται πάλι οι τρεις προτάσεις Νίμιτς (Νέα Μακεδονία, Άνω Μακεδονία, Βόρεια Μακεδονία).
Χθες ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας Νικολά Ντιμιτρόφ είπε ότι μέχρι τέλος Ιουνίου μπορεί να βρεθεί λύση, ενώ ο Νίκος Κοτζιάς άφησε να εννοηθεί ότι σε διπλωματικό επίπεδο οι διαπραγματεύσεις έληξαν με συμφωνία και είναι τώρα δουλειά των Τσίπρα και Ζάεφ να την επισημοποιήσουν, λήγοντας το θέμα του ονόματος και της χρήσης του.
Παράλληλα, το Μαξίμου αφήνει να διαρρεύσει ότι Τσίπρας και Ζάεφ είναι σε ανοικτή γραμμή και σύντομα θα κανονιστεί η μεταξύ τους συνάντηση στις Πρέσπες, όπου θα υπογραφεί η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών.
Επισήμως η κυβέρνηση δεν επιβεβαιώνει τις πληροφορίες ότι βρίσκεται τουλάχιστον ένα ακόμα νέο όνομα στο τραπέζι, πέραν αυτών που ήδη είναι γνωστά μέσα από τις προτάσεις Νίμιτς, ταβάνι ωστόσο για τις κυβερνητικές επιδιώξεις θεωρείται αυτό που είπε ο κ. Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη ότι «προσδιορισμός μπροστά από το όνομα Μακεδονία είναι μια μεγάλη νίκη».
– Αλλαγές για τις επιχειρήσεις στα capital controls
Τις προτάσεις της για την περαιτέρω χαλάρωση των capital controls έδωσε προς τους αρμόδιους φορείς η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, προτάσεις που πάντως αφορούσαν μόνο τη χαλάρωση της διαδικασίας στις επιχειρήσεις.
Οι τράπεζες δεν ασχολήθηκαν περαιτέρω σε ό,τι αφορά την ανάληψη μετρητών, όπως εξηγούσαν στη «Ν» έγκυροι τραπεζικοί παράγοντες, και τούτο διότι εκτιμούν πως τα 2.300 ευρώ μετρητά τον μήνα από κάθε άτομο σε κάθε τράπεζα είναι υπεραρκετά για το συγκεκριμένο διάστημα. Μάλιστα, ο μέσος όρος σχετικών μετρήσεων υπολογίζει πως τα μετρητά τα οποία χρησιμοποιεί ο κάθε καταθέτης τον μήνα -όπως προκύπτει από τις αναλήψεις- δεν ξεπερνούν τα 1.200 ευρώ. Όπως εμφατικά σημειώνουν οι ίδιοι παράγοντες, «ποιος έχει παραπάνω χρήματα για να σηκώσει ή και αν έχει, τι να τα κάνει, αφού το πλαστικό χρήμα κινεί μια χαρά τις διαδικασίες». Τα επιπλέον ποσά σε μετρητά, σημειώνουν έγκυροι κύκλοι, δημιουργούν προϋποθέσεις για διακίνηση «μαύρου» χρήματος.
– Μέσα μεταφοράς: Πώς θα κινηθούν αύριο, ημέρα 24ωρης απεργίας
Με απεργίες και στάσεις εργασίας θα συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες της Αθήνας στην «Πανεθνική Ημέρα Δράσης» και την 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ αύριο Τετάρτη.
Συγκεκριμένα, τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα κινούνται από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, ενώ την Πέμπτη 31 Μαΐου θα είναι ακινητοποιημένα όλη την ημέρα λόγω της 24ωρης απεργίας, που εξήγγειλαν οι εργαζόμενοί τους.
Οι εργαζόμενοι στο τραμ θα συμμετέχουν αύριο με στάση εργασίας και ως εκ τούτου το τραμ θα κινείται μεταξύ 9 το πρωί με 9 το βράδυ.
Σε ό,τι αφορά τα τρένα και τον προαστιακό σιδηρόδρομο δεν θα πραγματοποιηθεί αύριο κανένα δρομολόγιο λόγω της 24ωρης απεργίας που εξήγγειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών.
Επίσης, λόγω της απεργίας των σιδηροδρομικών δεν θα εκτελούνται τα δρομολόγια του μετρό στο τμήμα Δουκ. Πλακεντίας – Αεροδρόμιο.
Σήμερα αναμένονται αποφάσεις των Σωματείων Εργαζομένων σε μετρό και ηλεκτρικό για το αν και πώς θα συμμετέχουν στην αυριανή απεργία.
– Τουρκία: Η οικονομία καταρρέει, ο Ερντογάν βλέπει σκευωρίες
Την ώρα που η τουρκική λίρα χάνει όλο και περισσότερο σε αξία και ξένοι επενδυτές γυρνούν την πλάτη στην Τουρκία, ο Ταγίπ Ερντογάν εκτιμά ότι όλα είναι μέρος μιας διεθνούς σκευωρίας εναντίον της χώρας του και του ίδιου.
«Αδελφοί μου που έχετε δολάρια ή ευρώ κάτω από το μαξιλάρι σας, πηγαίνετε να μετατρέψετε τα χρήματά σας σε λίρες. Μαζί θα εμποδίσουμε αυτή τη σκευωρία». Τάδε έφη ο τούρκος πρόεδρος σε προεκλογική συγκέντρωση το περασμένο Σαββατοκύριακο. Για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η δραματική πτώση της αξίας της τουρκικής λίρας δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα παιχνίδι εγχώριων και ξένων οικονομικών δυνάμεων. Μέσα στους τελευταίους έξι μήνες το τουρκικό νόμισμα έχασε σχεδόν το 20% της αξίας του.
Την ίδια ώρα ο Tούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι εάν επικρατήσει στις εκλογές του Ιουνίου, θα θέσει υπό κρατικό έλεγχο και την μέχρι τώρα ανεξάρτητη Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας.
– Θεσσαλονίκη: Νεκρός ανασύρθηκε 79χρονος στην παραλία της Νέας Μηχανιώνας
Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε 79χρονος, το απόγευμα της Κυριακής, από τη θαλάσσια περιοχής της παραλίας Νέας Μηχανιώνας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος, ο ανωτέρω διεκομίσθη με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ‘«Ιπποκράτειο», όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
Από το Α’ Λιμενικό Τμήμα Νέας Μηχανιώνας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης που διενεργεί την προανάκριση, παραγγέλθηκε η διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής.
– Αύξηση των Ελλήνων που ζουν σε άλλες χώρες της Ε.Ε.
Περίπου το 6% των Ελλήνων, ηλικίας 20-64 ετών, κατοικούσαν το 2017 σε άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat. To 2012 το εν λόγω ποσοστό ήταν 4,7% όπως και το 2007.
Συνολικά, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) το 3,8% των πολιτών κατοικούσαν σε άλλο κράτος μέλος από το κράτος της ιθαγένειάς τους το 2017, αυξημένο κατά 2,5% σε σχέση με πριν από δέκα χρόνια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, τα ποσοστά αυτά ποικίλλουν σημαντικά μεταξύ των κρατών-μελών, από 1% για τους πολίτες της Γερμανίας έως 19,7% για τους πολίτες της Ρουμανίας. Επίσης υψηλά ποσοστά καταγράφηκαν στη Λιθουανία (15,0%), στην Κροατία (14,0%), στην Πορτογαλία (13,9%), στη Λετονία (12,9%) και στη Βουλγαρία (12,5%).
Σε γενικές γραμμές, μεγαλύτερη κινητικότητα παρατηρείται στους απόφοιτους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην ΕΕ, καθώς αποτελούν το 32,4% του συνόλου των πολιτών που έχουν μετοικήσει σε άλλο κράτος-μέλος. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, το ποσοστό αυτό είναι 31,4%.
Τέλος, παρατηρείται πως το ποσοστό απασχόλησης στους Έλληνες που βρίσκονται σε άλλη χώρα της ΕΕ, είναι κατά 19,5% υψηλότερο από το αντίστοιχο στους κατοίκους της Ελλάδας, (77,3% σε σχέση με 57,8%). Συνολικά στην ΕΕ, η διαφορά είναι 4% (76,1% σε σχέση με 72,1%).