Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι ειδικοί για τη νέα μορφή της γρίπης των πτηνών, η οποία έχει «μοναδικά χαρακτηριστικά». Συγκεκριμένα, διαπίστωσαν ότι ο ιός Η7Ν9 που έχει μολύνει 135 ανθρώπους και έχει προκαλέσει 44 θανάτους από την περασμένη άνοιξη, οπότε και εμφανίστηκε, είναι πιο μεταδοτικός αλλά και πιο σοβαρός σε παρενέργειες, αφού πλήττει τόσο το ανώτερο όσο και το κατώτερο αναπνευστικό!
Οπως επισημαίνουν οι συγγραφείς του σχετικού άρθρου στην ιατρική επιθεώρηση «American Journal of Pathology», αυτά τα χαρακτηριστικά δεν είχαν διαπιστωθεί στις προηγούμενες μορφές της γρίπης των πουλερικών.
Η έρευνα του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Erasmus στην Ολλανδία εντόπισε τα σημεία του σώματος στα οποία ο ιός της γρίπης των πουλερικών Η7Ν9 μπορεί να προσκολληθεί και να μολύνει. Διαπιστώθηκε λοιπόν ότι πραγματοποιεί διπλό χτύπημα αφού, όπως το κοινό κρυολόγημα, εξαπλώνεται εύκολα, καθώς μολύνει το ανώτερο αναπνευστικό αεραγωγό, δηλαδή τη μύτη και τον λαιμό. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι με ένα φτέρνισμα απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα και μπορεί να μεταδοθεί σε πολύ κόσμο. Ταυτόχρονα, όπως συμβαίνει με πιο θανατηφόρους ιούς, όπως ο ιός των πουλερικών Η5Ν1, μολύνει το κατώτατο αναπνευστικό, δηλαδή τους πνεύμονες σε βάθος, οπότε μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρα πνευμονία.
Ευτυχώς τα νέα είναι καλύτερα για έναν άλλον πρωτοεμφανιζόμενο ιό. Ξεχωριστή έρευνα φαίνεται ότι έκανε τα πρώτα βήματα προς τη δημιουργία εμβολίου για τον κορονοϊό Mers, γνωστό και ως «αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής». Ομάδα του Πανεπιστημίου της Μαδρίτης δημιούργησε μια μεταλλαγμένη μορφή του ιού, η οποία, όπως αναφέρουν στη σχετική δημοσίευσή τους στην ιατρική επιθεώρηση «mBio», δείχνει να μπορεί να μολύνει τα κύτταρα αλλά δυσκολεύεται να επεκταθεί στον οργανισμό. «Τα αποτελέσματα αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε υποψήφιο εμβόλιο το οποίο, αν και δεν χρειάζεται προς το παρόν, μπορεί να αποτελέσει μελλοντική θεραπεία» σχολίασε σχετικά ο καθηγητής Ιαν Τζόουνς από το Πανεπιστήμιο του Reading στη Βρετανία. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος κορονοϊός, τα κρούσματα του οποίου επικεντρώνονται στη Σαουδική Αραβία, έχει μολύνει 114 ανθρώπους και έχει προκαλέσει 54 θανάτους.